Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

p?atwie oparte na ?cianach dzia?owych poddasza

Cezarr

Recommended Posts

Witam

W moim projekcie konstrukcja dachu (płatwie)podparta jest dodatkowo na drewnianych słupach (10x10)znajdujacych się w ścianach działowych poddasza uzytkowego. Majster twierdzi, że takie słupy niewele dadzą, lepiej płatwie oprzec na ścianach działowych, w których przewidziano te słupy. Wg mnie to lepszy pomysł, bo ciężar rozkłada się na ścianę, a nie punktowo (strop teriva). Czy to dobry pomysł, czy są jakieś przeciwskazaniam, by tak to rozwiązać?

U mnie tak zrobiono w dwóch miejscach (słupy były projektowane przy ścianach, a nie w ścianie, więc chętnie z nich zrezygnowałem. Kierownik rekomendował, a architekt trochę kręcił nosem, ale przepuścił. Moim zdaniem jest pewne ryzyko pękania tych ścianek działowych z powodu pracy więźby. Na razie nic się nie dzieje - konstrukcja dachu jest od ponad roku, a dachówka leży od ok. pół roku.

Witam,

U nie w projekcie takze byly w sciankach drewniane slupy podtrzymujace platwie ale wg mnie nie jest to dobre rozwiazanie i ja to zmienilem. Wg mnie lepiej oprzec platwie na wierzchach scianek dzialowych za posrednictwem poziomej drewnianej belki lezacej na sciance (pytanie jest o dlugosc tej belki) lub tez na wierzchu scianki na calej jej dlugosci wylac mala zazbrojona betonowa belke i na niej oprzec platew

Pozdrowienia

zgadzam się z przedmówcami a oto moja wypowiedź z wcześniejszego tematu

"jeśli już upieracie się przy słupkach to nie daje się ich w ciągu ścianek działowych, ale na nich i to dodatkowo na umieszczonych poziomo, na ściankach 2m odcinkach drewna( np.fragmentach jętki itp.) w przeciwnym razie nie uporacie się później z pęknięciami w ściankach działowych, gdyż słupek drewniany a ściana z innego materiału, a ponadto dach pracuje i możecie to sami zaobserwować w trakcie wykonywania więźby".

platwie powinny byc oparte na slupkach na podwalinach (takie poziome belki na stropie - one rozkladają obciazenie punktowe na stropie) nie polecam stawianaia na sciankach dzialowych - one nie po to sa zeby dzwigac wiezbe.

nie wiem z czego masz scianki - ale to niewielki problem schowac slupki w scianach i obudowac je - byle do nich nie przykrecac gipsu - wtedy na pewno peknie

Idą w poprzek ścianek, czyli trzeba:

- jeżeli ich punkt podparcia wypada na szczycie ścianki - podłożyć (poprzecznie, czyli wzdłuż ścianki) belkę - taką w typie murłaty

- jeżeli trzeba je oprzeć gdzieś niżej szczytu ścianki - pod miejscem oparcia wylać rodzaj podciągów (żelbet)

w stropie pod ścianką działową biegnie żebro rozdzielcze,moim zdaniem zastosowanie słupów zwiakszy tylko nacisk w miejscu ich posadowienia i dochodzi ryzyko pękającej ściany w miejscu gdzie byłyby schowane, więc chciałbym uniknąc jakoś tego w bezpieczny i własciwy sposób opierając płatew na wierzchu ścianek.

Wieniec na sciance dzialowej ?? Nie polecam opierania platwi na sciankach, zwlaszcza z bk ktory moze nie wytrzymac nacisku i moze zaczac sie kruszyc. Mozna normalnie podeprzec slupami a pozniej je obmurowac tynkiem (tynk na siatce). Mam tak od 2 lat i nic mi nie peka. A slup ma jednak wieksza wytrzymalosc na sciskanie niz scianka dzialowa z bk. Jesli chodzi o nacisk na strop to slup drewniany powinien stac na kawalku belki drewnianej rozkladajacej nacisk tak zeby nie byl punktowy.

D.

Wieniec na sciance dzialowej ?? Nie polecam opierania platwi na sciankach, zwlaszcza z bk ktory moze nie wytrzymac nacisku i moze zaczac sie kruszyc. Mozna normalnie podeprzec slupami a pozniej je obmurowac tynkiem (tynk na siatce). Mam tak od 2 lat i nic mi nie peka. A slup ma jednak wieksza wytrzymalosc na sciskanie niz scianka dzialowa z bk. Jesli chodzi o nacisk na strop to slup drewniany powinien stac na kawalku belki drewnianej rozkladajacej nacisk tak zeby nie byl punktowy.

D.

Co wtym dziwnego na czym lejesz wieniec czy na dzialowej czy na konstrukcyjnej z bk czy z czeko kolwiek innego wieniec sluzy miedzy innymi do rozlozenia obcizenia.

Pytanie tylko coz to za wieniec ktorego szerokosc nie moze przekroczyc scianki dzialowej (ok. 12cm) ? Mysle ze rownie dobrze mozna polozyc zamiast niego belke drewniana 12x12. Ale nie o wieniec chodzi. Nawet rozlozony nacisk na sciane dzialowa moze byc dla niej za duzy i moze zaczac pekac...

D.

Pytanie tylko coz to za wieniec ktorego szerokosc nie moze przekroczyc scianki dzialowej (ok. 12cm) ? Mysle ze rownie dobrze mozna polozyc zamiast niego belke drewniana 12x12. Ale nie o wieniec chodzi. Nawet rozlozony nacisk na sciane dzialowa moze byc dla niej za duzy i moze zaczac pekac...

D.

Witam,

Jezeli istnieje taka obawa to moze zamiast drewnianego slupa w scianie wylac slup betonowy w tym miejscu licujacy sie z powierzchnia scianki dzialowej z BK?

Pozdrowienia

Pytanie tylko coz to za wieniec ktorego szerokosc nie moze przekroczyc scianki dzialowej (ok. 12cm) ? D.

czemu 12 x12 jezeli majster twierdzi ze bedzie opieral na sciankach dzialowych to na pewno nie pozostawi grubosci 12cm.

Mysle ze rownie dobrze mozna polozyc zamiast niego belke drewniana 12x12. Ale nie o wieniec chodzi.

D.

belka drewniana polozona bezposredniona na material typu bloczki lub cegly prenosi obciazenia punktowo a nie na cala powierzchnie.

najlepszym przykladem sa klawiszujace stropy z plyt, a klawiszuja dla tego ze zapomniano o warstwie nadbetonu i polozono je bezposrednio na sciany.

• 4 years później...
Wyciągam ten wątek, bo akurat mnie dotyczy. Własnie opieraja u mnie płatwie na ściankach a nawet wycinają w BK kształty literki U tak że płatwie sa niemalże zabudowane. To jest ściana nośna. Może ktos odpowie, jak tam jest u niego i czy rzeczywiście coś potem może pękać. Wykonawca mówi, ze nic nie ma prawa sie ruszać ( bo pytałem, czy więżba nie będzie sie poruszać i niszczyć ściany). Proszę o jakieś informacje. Pozdrawiam

pewności, że więźba nie będzie pracować nie ma

a jaki to wpływ może mieć na ścianę?

a to zależy, równie dobrze może pękać jak i nic się nie dziać

to zależy od projektu i wykonawstwa, z pewnością płatew gdzieś ma być podparta, kwestia czy ta ściana ma być jej podparciem, masz jakiś rzut tej więźby?