Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeróbka podłogówki pod kątem pompy ciepła

cristoteles

Recommended Posts

Panowie,

Zdecydowałem się na montaż pompy p-w, ale niestety cały dom nie jest w podłogówce. Jest ona rozłożona w pomieszczeniach, które nie są pokojami. W tych ostatnich właśnie zostało przewidziane ogrzewanie grzejnikowe i są doprowadzone z rozdzielacza rurki do zasilania tych grzejników. Na obecnym etapie mam już zrobione wylewki i nie chciałbym skuwać w całości. Zastanawiam się nad skuciem wylewek tylko w pokojach i wykorzystaniem zasilania z grzejników do rozprowadzenia pętli ogrzewania podłogowego. Zaletą tego rozwiązania jest to, że nie muszę kuc wylewek np. w korytarzach.

Czy takie rozwiązania ma sens pod względem technicznym i ew. korzyści w kwestii COP.

Dzięki za wszelkie uwagi i rady

Kosztów skucia wylewki nie liczę, bo zrobię to sam. Jedynie nowa wylewka to koszt ok. 1000 zł. Rur do OP nie liczę, bo grzejniki i tam musiałbym zakupić. Koszt 6. klimakonwektorów to ok. 10000 zł. Koszt potężny i w zasadzie nie do zaakceptowania, zresztą klimakonwektory i tak muszą mieć wyższą TZ od podłogowki

Zastanawiałem się tylko nad zasadnością wykorzystania rur do zasilania grzejników jako przyłącza do podłogówki. Niestety w pokojach bedzie trzeba zastosować złączki.

Klimakonwektory ; Użytkownikiem jest kolega map78

Warunek ;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page30

1/ temperatura zasilania ogrzewania powyżej 32 C ,

2/ temperatura chłodzenia ;

a/ na podłogę puszczam 15 - 18 st,

b/ na kk 10 - 12 st.

3/ Klimakonwektory - zastosowałbym od strony południowej

Edytowane przez Andrzej5101