Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia Wobet hydret ZBS 6C opinie/

lukaszszpak

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś kto ma taką oczyszczalnie odzieli się doświadczeniem z zakresu jej użytkowania, tzn. jak dokładnie oczyszcza ścieki, itp.

Druga sprawa to czy ktoś miał do czynienia z technologią SSB, która firma Roth produkuje pod nazwą MicroStar

Podobno osad wywozi się 3-4 razy rzadziej niż w zwykłym SBR

http://instalreporter.pl/ogolna/technologia-ssb-najnowsze-przydomowe-oczyszczalnie-sciekow/

Pozdrawiam

My mamy ZBS-6C i jak do tej pory nie było z nią problemów. Ustawienie mamy włączone na średnią wydajność. Jednak, gdy jest u nas więcej znajomych na weekendowy grill to przełączamy ją na maksimum i tyle. Nie wybieraliśmy jeszcze osadu. Nie robiliśmy, badań ścieków ale to co płynie za nią nie wygląd źle i jest bez zapachu. Nas też cieszy, że po tylu opadach na wiosnę wszystko wsiąkło i działa.

PIszesz, że to "co płynie za nią nie wygląda źle" - co to według Ciebie oznacza? Nie wygląda źle czyli może być dużo lepiej, a nie jest?

pozdrawiam

My mamy ZBS-6C i jak do tej pory nie było z nią problemów. Ustawienie mamy włączone na średnią wydajność. Jednak, gdy jest u nas więcej znajomych na weekendowy grill to przełączamy ją na maksimum i tyle. Nie wybieraliśmy jeszcze osadu. Nie robiliśmy, badań ścieków ale to co płynie za nią nie wygląd źle i jest bez zapachu. Nas też cieszy, że po tylu opadach na wiosnę wszystko wsiąkło i działa.

Dzięki, że ktoś odpisał ale nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa a mianowicie sprawa dosypywania bakterii do oczyszczalni.

Jedni piszą, że trzeba dosypywać a inni, że nie chodzi tu o SBR więc co myślicie o tym artykule?

Czy stosować preparaty do oczyszczalni SBR?

http://aquatec-weber.pl/category/blog/

Czy jeżeli producent zaleci stosowanie bakterii a ja ich nie będę sypał ale równocześnie nie będę używał chemii to wszystko powinno być dobrze?

pozdrawiam

Z tego co zdążyłem się już zorientować( oczyszczalnie użytkuje prawie 4 lata - ZBS 6C) to napewno lepsze parametry oczyszczenia uzyskasz stosując biopreparaty, miałem okazje przetestować to na własnej skórze, na kilkanaście tygodni zaprzestałem stosowania biopreparatu-efektem czego było pogorszenie jakosci tego co wypływało z oczyszczalni( oceniałem wizualnie i zapachem),ściek nie był już tak przezroszysty, a stał sie mętny i delikatnie było czuć smrodek. Żona używa środki chemiczne według zaleceń producenta ( środki biodegradowalne), ale i tak zawsze będziesz robił pranie, mył ręce mydłem, używał żeli pod prysznic, szamponu do włosów, używał zmywarki - to również jest chemia tylko nie agresywna tak jak np. domestos lub inne preparaty które zawieraja chlor i w momencie zabiją bakterie. Jeśli zależy Ci na tym aby oczyszczalnia oczyszczała i pracowała prawidłowo ( w przybliżonym stopniu do tego co podaje producent w swoich aprobatach i innych certyfikatach) i aby drenaż działał prawidłowo to nie ma co sie zastanawiać i załować 50 czy 100 zł na biopreparat na rok i mieć problem z głowy. A co do wybierania osadu to podejrzewam ze jak ktos podaje ze wywozić można raz na 2 lata czy dłuzej to nie wiem czy szambiarka po takim czasie bedzie w stanie cokolwiek wyciągnąć? Ja średnio wybieram co 6-8 miesiecy w zależności jaka jest kondycja osadnika, raz czekałem z wybraniem osadu ponad rok i powiem Ci ze słabo już to wszystko wyglądało.

Pozdrawiam

Dzięki, że ktoś odpisał ale nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa a mianowicie sprawa dosypywania bakterii do oczyszczalni.

Jedni piszą, że trzeba dosypywać a inni, że nie chodzi tu o SBR więc co myślicie o tym artykule?

Czy stosować preparaty do oczyszczalni SBR?

http://aquatec-weber.pl/category/blog/

Czy jeżeli producent zaleci stosowanie bakterii a ja ich nie będę sypał ale równocześnie nie będę używał chemii to wszystko powinno być dobrze?

pozdrawiam

Nie stosujemy żadnych bakterii do oczyszczalni ale nie używamy też dużo chemii i jest dobrze.

A czy jest jakaś różnica w rachunkach za prąd do oczyszczalni, chodzi mi o prąd do sprężarki?

Pozdrawiam

Nie wiem, bo wprowadziliśmy się do domu, który miał już oczyszczalnię i dlatego nie widzę różnicy. Nawet nie wiem jak to teraz sprawdzić ?

W instrukcji wpisana jest sprężarka JDKS60, ale ona nie pracuje cały czas, tylko w cyklach, dlatego też chyba się tego tak u niej nie przeliczy.

Mamy też w oczyszczalni dodatkową pompę, która też zwiększa koszty energii.

Edytowane przez MonikP6

• 4 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 year później...
Po tym czasie jesteście nadal zadowoleni z Wobetu?

Jak na około 6 lat użytkowania to bardzo dobrze, chociaż wymieniałem membrany w dmuchawie, od razu zamówiłem dwa komplety - jeden na zapas. Poza tym staram się pilnować wybierania z osadnika, chodzi mi o to że najpierw wybieram z góry kożuch a później resztę syfu. Po wybraniu myję myjką w środku osadnik i zalewam wodą. Drenaż działa, i ogólnie nie mam zastrzeżeń do działania oczyszczalni.

• 9 months później...

W SBRach ze złożem biologicznym ilość swobodnie pływającego osadu czynnego zawsze będzie mniejsza niż w typowym (bez złoża) - dlatego nie szukajcie tej 30%-50% zawartości osadu po 30 minutach w słoiku.

Natomiast wytyczną jest jakość wody nadosadowej po tych 30 minutach. Jeżeli u pandzika jest mętna, to tak być nie powinno - ona ma być wyraźnie czysta.

Zdecydowanie trzeba znaleźć przyczynę, bo ta oczyszczalnia po prostu działa - jest za dużo przypadków to potwierdzających, w przeciwieństwie do innych oczyszczalni (opisanych również na tym forum) gdzie ilość przypadków sugeruje, że po prostu nie działają.

Kontakt z producentem jest jak najbardziej wskazany.

Natomiast warto sprawdzić jeszcze kilka spraw:

- na jakim trybie pracuje. ZBSy mają 2 podstawowe tryby pracy - 50% i 100% nominalnej liczby użytkowników. Jeżeli w budynku są 4 osoby, to błędem jest ustawianie jej na 3 - powinna chodzić na 6 osób. Nie żałujecie bakteriom tlenu, bo to głupie oszczędności.

- ostatnio zauważyłem na tym forum jakąś korelację pomiędzy stosowaniem biopreparatów, a brakiem działania tych oczyszczalni. Któryś z forumowiczów w innym temacie nawet podejrzewał, że właśnie przez biopreparaty może u niego nie działać. Biopreparaty z założenia mają i powinny ułatwić pracę oczyszczalni, ale w czasach kiedy nie wiadomo tak naprawdę co sie wsypuje do oczyszczalni (bo producenci chowają się za tajemnicą handlową), być może zakłócają jej prace, zamiast pomagać (wszystko zależy od jakości biopreparatu i przeznaczenia). Może warto byście napisali które biopreparaty stosujecie - składu i tak nie poznamy, ale może się okazać, że ZBSy nie działają z jakimś ciągle powtarzającym się typem.

- @Lisuu nie znam dokładnie algorytmu pracy oczyszczalni, ale też może zadzwoń do Wobet-Hydret i dopytaj czy ona może tak długi okres pracować w trybie rozruchu. Zakładam, że ten tryb nie ma recyrkulacji osadu nadmiernego, ale może również ma mniejsze natlenianie, bo w początkowej fazie pracy oczyszczalni zapotrzebowanie na tlen nie jest aż tak duże jak przy pracy nominalnej

- czy Wy macie jakieś urządzenia do uzdatniania wody odprowadzające do oczyszczalni popłuczyny lub odprowadzacie do niej skropliny z kotła kondensacyjnego?

Edytowane przez czystesrodowsko

W SBRach ze złożem biologicznym ilość swobodnie pływającego osadu czynnego zawsze będzie mniejsza niż w typowym (bez złoża) - dlatego nie szukajcie tej 30%-50% zawartości osadu po 30 minutach w słoiku.

Natomiast wytyczną jest jakość wody nadosadowej po tych 30 minutach. Jeżeli u pandzika jest mętna, to tak być nie powinno - ona ma być wyraźnie czysta.

Zdecydowanie trzeba znaleźć przyczynę, bo ta oczyszczalnia po prostu działa - jest za dużo przypadków to potwierdzających, w przeciwieństwie do innych oczyszczalni (opisanych również na tym forum) gdzie ilość przypadków sugeruje, że po prostu nie działają.

Kontakt z producentem jest jak najbardziej wskazany.

Natomiast warto sprawdzić jeszcze kilka spraw:

- na jakim trybie pracuje. ZBSy mają 2 podstawowe tryby pracy - 50% i 100% nominalnej liczby użytkowników. Jeżeli w budynku są 4 osoby, to błędem jest ustawianie jej na 3 - powinna chodzić na 6 osób. Nie żałujecie bakteriom tlenu, bo to głupie oszczędności.

- ostatnio zauważyłem na tym forum jakąś korelację pomiędzy stosowaniem biopreparatów, a brakiem działania tych oczyszczalni. Któryś z forumowiczów w innym temacie nawet podejrzewał, że właśnie przez biopreparaty może u niego nie działać. Biopreparaty z założenia mają i powinny ułatwić pracę oczyszczalni, ale w czasach kiedy nie wiadomo tak naprawdę co sie wsypuje do oczyszczalni (bo producenci chowają się za tajemnicą handlową), być może zakłócają jej prace, zamiast pomagać (wszystko zależy od jakości biopreparatu i przeznaczenia). Może warto byście napisali które biopreparaty stosujecie - składu i tak nie poznamy, ale może się okazać, że ZBSy nie działają z jakimś ciągle powtarzającym się typem.

- @Lisuu nie znam dokładnie algorytmu pracy oczyszczalni, ale też może zadzwoń do Wobet-Hydret i dopytaj czy ona może tak długi okres pracować w trybie rozruchu. Zakładam, że ten tryb nie ma recyrkulacji osadu nadmiernego, ale może również ma mniejsze natlenianie, bo w początkowej fazie pracy oczyszczalni zapotrzebowanie na tlen nie jest aż tak duże jak przy pracy nominalnej

- czy Wy macie jakieś urządzenia do uzdatniania wody odprowadzające do oczyszczalni popłuczyny lub odprowadzacie do niej skropliny z kotła kondensacyjnego?

Zgodnie z DTRką, tryb rozruchowy (tryb 2) powinien trwać 3-4 miesiące do uzyskania 2cm osadu po godzinie w litrowym słoiku, w wodzie pobranej podczas trybu napowietrzania - dokładnie wypełniłem te wymagania. Niestety wynik jak wyżej. W domu 2 dorosłych i dwoje małych dzieci (pon. 3 lat). Mam neutralizator kondensatu.

To że ZBSy działają to jestem pewien, prawie uzyskałem tytuł doktora zanim wybrałem odpowiedni model ;) Teraz jednak przyszedł czas na praktykę, no i niestety mam problem na praktycznie pierwszym etapie

Zgodnie z DTRką, tryb rozruchowy (tryb 2) powinien trwać 3-4 miesiące do uzyskania 2cm osadu po godzinie w litrowym słoiku, w wodzie pobranej podczas trybu napowietrzania - dokładnie wypełniłem te wymagania. Niestety wynik jak wyżej. W domu 2 dorosłych i dwoje małych dzieci (pon. 3 lat). Mam neutralizator kondensatu.

To że ZBSy działają to jestem pewien, prawie uzyskałem tytuł doktora zanim wybrałem odpowiedni model ;) Teraz jednak przyszedł czas na praktykę, no i niestety mam problem na praktycznie pierwszym etapie

Jak sie z tym uporasz, to już będzie habiltacja ;)

Zdzwoń sie z Wobetem - może jakiś serwis podjedzie. Oni akurat pomagają użytkownikom.

Problem jest ewidentnie w warunkach istniejących w komorze biologicznej. Kondensat możemy wykluczyć ze względu na neutralizator i sezon letni. Przy maluchach pewno więcej prania jest, ale to można by analizować przy tej mniejszej wersji (4C) - przy 6C macie zapasowy bufor na to.

Opcje są dwie:

- inhibitor, którego na obecnym etapie nie uwzględniamy (może faktycznie ten biopraparat - nic nie piszesz co to jest),

- nieprawidłowe natlenienie - może przewód jest gdzieś załamany (wiem, że ZBSy mają specjalną rurę ochronną na te przewody powietrza, ale może zanim do tej rury wchodzi jest gdzieś zagięty), sprawdź czy przewody są poprawnie podłączone do wyspy zaworowej wg kolorów z instrukcji (może wykonawca się machnął), może cewka nie otwiera zaworu do końca (tu potrzebny serwis Wobeta)

Edytowane przez czystesrodowsko