Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia Wobet hydret ZBS 6C opinie/

lukaszszpak

Recommended Posts

A czy powodem może być niskie zużycie wody, a co za tym idzie mało pożywienia dla bakterii? Zużywam 6-7 kubików miesięcznie w tej chwili, dzieci małe więc wszystko idzie do kosza razem z pampersami a nie do kanalizy :D

Pożywienia mało z wc bo tylko od 2, a pralka działa dużo od 4 i pewnie zmywarka. Może w tym problem, że za mało biologi, a dużo detergentu i co tu oczyszczać.

To w takim razie pytanie, na jakim ustawieniu w takiej sytuacji zostawić oczyszczalnie? Tryb 2 (rozruchowy) czy wyższy żeby było więcej tlenu?

Czy dzwoniłeś w tej sprawie do produucenta ?

Może trzeba jakiś nowy tryb zrobić, jednak nie wiem jak powinien on wyglądać. Ktoś może coś tu podpowie ?

• 5 months później...

Jestem użytkownikiem ZBS 6C od stycznia i niestety ostatnio zauważyłem mocno podniesiony stan wody w oczyszczalni praktycznie była pełna. Okazało się, że w studni chłonnej stoi woda... Ze względu na zbliżające się święta zamówiłem beczkowóz który opróżnił pierwszy zbiornik i wodę ze studni chłonnej. Po wypompowaniu wody moim oczom ukazał się taki widok:

20201222_145444.jpg

Jestem załamany. Studnia chłonna zrobiona wg. sztuki, 8 ton żwiru, wkoło sam piach a studnia po roku zamulona. Stosowałem biopreparat z bakteriami, niestety nic to nie dało.

Myślę, że karczerem rozbić górną warstwę i zastosuje środek typu NeoBac lub Biomax.

Macie jakieś rady co robić?

Witam, widać sporo osadu w twojej studni. Daj znać czy w czasie tego roku wybierałeś i czy stosowałeś jakie bakterie?? Jest to dość istotne, chociaż zaobserwuj też dla pewności czy problem nie leży po np. stronie wód gruntowych. Gdyby się zbierały w studni i cofały do oczyszczalni też mogły by dać taki efekt. Pozdrawiam i zdrowych świąt Bożego Narodzenia życzę, bez problemów z oczyszczalnią.

Jestem użytkownikiem ZBS 6C od stycznia i niestety ostatnio zauważyłem mocno podniesiony stan wody w oczyszczalni praktycznie była pełna. Okazało się, że w studni chłonnej stoi woda... Ze względu na zbliżające się święta zamówiłem beczkowóz który opróżnił pierwszy zbiornik i wodę ze studni chłonnej. Po wypompowaniu wody moim oczom ukazał się taki widok:

[ATTACH=CONFIG]451313[/ATTACH]

Jestem załamany. Studnia chłonna zrobiona wg. sztuki, 8 ton żwiru, wkoło sam piach a studnia po roku zamulona. Stosowałem biopreparat z bakteriami, niestety nic to nie dało.

Myślę, że karczerem rozbić górną warstwę i zastosuje środek typu NeoBac lub Biomax.

Macie jakieś rady co robić?

Cały rok kontrolowałem stan oczyszczalni, a nie zajrzałem do studni chłonnej przez problem z włazem. Jednak skoro miałem czystą wodę w drugiej komorze to sądziłem że wszystko spoko.

Oczyszczalnia to 4 betonowe kręgi ułożone na 8 ton żwiru. Nie mam wkoło geowłókniny, ponieważ grunt u mnie to piasek do praktycznie samego dna studni.

Rzeczywiście dopiero jak pojawił się problem to zamówiłem wóz asenizacyjny. Używałem SanidennTabs, jednak nieregularnie. Dodatkowo mamy dwójkę małych dzieci i jest dużo prania. Myślę, że te wszystkie czynniki dały efekt jak widać.

Na to wszystko mogło nałożyć się to, że nie mam wentylacji studni chłonnej. Brak wentylacji wynikał z tego, że odpowietrzenie kanalizacji mam na dachu, w związku z czym uznałem że musi być to system zamknięty, żeby smrody uciekały tylko właśnie górą, a teraz jak zgłębiłem temat okazuje się że studnia musi mieć swoje odpowietrzenie. Pytanie czy nie będzie z tego odpowietrzenia "czuć"? Nadal nie wiem czy wentylacja studni jest wymagana.

Jednak wracając do samej awarii... Kupiłem pompę zanurzeniową, wypompowałem całą wodę ile się dało, do środka karcher i jazda, jak mi się podniósł stan wody to włączałem pompę by wypompować wodę ze szlamem i tak kilka razy. Pod koniec jak nalałem wody to widziałem bąbelki powietrza co sugeruje że woda znalazła ujście. Zobaczymy czy to przyniesie efekt.

• 4 weeks później...

Jednak wracając do samej awarii... Kupiłem pompę zanurzeniową, wypompowałem całą wodę ile się dało, do środka karcher i jazda, jak mi się podniósł stan wody to włączałem pompę by wypompować wodę ze szlamem i tak kilka razy. Pod koniec jak nalałem wody to widziałem bąbelki powietrza co sugeruje że woda znalazła ujście. Zobaczymy czy to przyniesie efekt.

No i jak działa?

• 1 month później...
Niestety, woda dalej stoi. Na wiosnę planuje odkopać wierzchnią warstwę żwiru i oczyścić.

Cześć

Zanim rozkopiesz spróbuj perhydrolu min. 30%. Wypompuj ile możesz żeby tego nie rozcieńczało. Przy wlewaniu musisz uważać. Rękawice, okulary itd. Ja tak sobie radzę z moim Delfinem MBBR. Raz na 3-4 m-ce na studnię chłonną 25 litrów. Po zalaniu zostaw uchyloną lekko pokrywę żeby opary miały gdzie wyjść.

• 5 months później...
Niestety, woda dalej stoi. Na wiosnę planuje odkopać wierzchnią warstwę żwiru i oczyścić.

Cześć..Ogarnąłes problem? Znalazłeś rozwiązanie? Również zastanawiam się nad ZBS 6C - dla POŚ 2+3 i prania sporo jest i będzie. Jak po 9 miesiącach wygląda obsługa oczyszczalni? Pozdrawiam.