Alekko 26.06.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 A czy powodem może być niskie zużycie wody, a co za tym idzie mało pożywienia dla bakterii? Zużywam 6-7 kubików miesięcznie w tej chwili, dzieci małe więc wszystko idzie do kosza razem z pampersami a nie do kanalizy Pożywienia mało z wc bo tylko od 2, a pralka działa dużo od 4 i pewnie zmywarka. Może w tym problem, że za mało biologi, a dużo detergentu i co tu oczyszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisuu 29.06.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 To w takim razie pytanie, na jakim ustawieniu w takiej sytuacji zostawić oczyszczalnie? Tryb 2 (rozruchowy) czy wyższy żeby było więcej tlenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 29.06.2020 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 To w takim razie pytanie, na jakim ustawieniu w takiej sytuacji zostawić oczyszczalnie? Tryb 2 (rozruchowy) czy wyższy żeby było więcej tlenu? Czy dzwoniłeś w tej sprawie do produucenta ? Może trzeba jakiś nowy tryb zrobić, jednak nie wiem jak powinien on wyglądać. Ktoś może coś tu podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisuu 22.12.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Jestem użytkownikiem ZBS 6C od stycznia i niestety ostatnio zauważyłem mocno podniesiony stan wody w oczyszczalni praktycznie była pełna. Okazało się, że w studni chłonnej stoi woda... Ze względu na zbliżające się święta zamówiłem beczkowóz który opróżnił pierwszy zbiornik i wodę ze studni chłonnej. Po wypompowaniu wody moim oczom ukazał się taki widok: Jestem załamany. Studnia chłonna zrobiona wg. sztuki, 8 ton żwiru, wkoło sam piach a studnia po roku zamulona. Stosowałem biopreparat z bakteriami, niestety nic to nie dało. Myślę, że karczerem rozbić górną warstwę i zastosuje środek typu NeoBac lub Biomax. Macie jakieś rady co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1000 24.12.2020 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 Witam, widać sporo osadu w twojej studni. Daj znać czy w czasie tego roku wybierałeś i czy stosowałeś jakie bakterie?? Jest to dość istotne, chociaż zaobserwuj też dla pewności czy problem nie leży po np. stronie wód gruntowych. Gdyby się zbierały w studni i cofały do oczyszczalni też mogły by dać taki efekt. Pozdrawiam i zdrowych świąt Bożego Narodzenia życzę, bez problemów z oczyszczalnią. Jestem użytkownikiem ZBS 6C od stycznia i niestety ostatnio zauważyłem mocno podniesiony stan wody w oczyszczalni praktycznie była pełna. Okazało się, że w studni chłonnej stoi woda... Ze względu na zbliżające się święta zamówiłem beczkowóz który opróżnił pierwszy zbiornik i wodę ze studni chłonnej. Po wypompowaniu wody moim oczom ukazał się taki widok: [ATTACH=CONFIG]451313[/ATTACH] Jestem załamany. Studnia chłonna zrobiona wg. sztuki, 8 ton żwiru, wkoło sam piach a studnia po roku zamulona. Stosowałem biopreparat z bakteriami, niestety nic to nie dało. Myślę, że karczerem rozbić górną warstwę i zastosuje środek typu NeoBac lub Biomax. Macie jakieś rady co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisuu 30.12.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Cały rok kontrolowałem stan oczyszczalni, a nie zajrzałem do studni chłonnej przez problem z włazem. Jednak skoro miałem czystą wodę w drugiej komorze to sądziłem że wszystko spoko. Oczyszczalnia to 4 betonowe kręgi ułożone na 8 ton żwiru. Nie mam wkoło geowłókniny, ponieważ grunt u mnie to piasek do praktycznie samego dna studni. Rzeczywiście dopiero jak pojawił się problem to zamówiłem wóz asenizacyjny. Używałem SanidennTabs, jednak nieregularnie. Dodatkowo mamy dwójkę małych dzieci i jest dużo prania. Myślę, że te wszystkie czynniki dały efekt jak widać. Na to wszystko mogło nałożyć się to, że nie mam wentylacji studni chłonnej. Brak wentylacji wynikał z tego, że odpowietrzenie kanalizacji mam na dachu, w związku z czym uznałem że musi być to system zamknięty, żeby smrody uciekały tylko właśnie górą, a teraz jak zgłębiłem temat okazuje się że studnia musi mieć swoje odpowietrzenie. Pytanie czy nie będzie z tego odpowietrzenia "czuć"? Nadal nie wiem czy wentylacja studni jest wymagana. Jednak wracając do samej awarii... Kupiłem pompę zanurzeniową, wypompowałem całą wodę ile się dało, do środka karcher i jazda, jak mi się podniósł stan wody to włączałem pompę by wypompować wodę ze szlamem i tak kilka razy. Pod koniec jak nalałem wody to widziałem bąbelki powietrza co sugeruje że woda znalazła ujście. Zobaczymy czy to przyniesie efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardzi88 28.01.2021 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 Jednak wracając do samej awarii... Kupiłem pompę zanurzeniową, wypompowałem całą wodę ile się dało, do środka karcher i jazda, jak mi się podniósł stan wody to włączałem pompę by wypompować wodę ze szlamem i tak kilka razy. Pod koniec jak nalałem wody to widziałem bąbelki powietrza co sugeruje że woda znalazła ujście. Zobaczymy czy to przyniesie efekt. No i jak działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisuu 08.03.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 No i jak działa? Niestety, woda dalej stoi. Na wiosnę planuje odkopać wierzchnią warstwę żwiru i oczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 10.03.2021 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 Niestety, woda dalej stoi. Na wiosnę planuje odkopać wierzchnią warstwę żwiru i oczyścić. Cześć Zanim rozkopiesz spróbuj perhydrolu min. 30%. Wypompuj ile możesz żeby tego nie rozcieńczało. Przy wlewaniu musisz uważać. Rękawice, okulary itd. Ja tak sobie radzę z moim Delfinem MBBR. Raz na 3-4 m-ce na studnię chłonną 25 litrów. Po zalaniu zostaw uchyloną lekko pokrywę żeby opary miały gdzie wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luzik33 05.09.2021 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Niestety, woda dalej stoi. Na wiosnę planuje odkopać wierzchnią warstwę żwiru i oczyścić. Cześć..Ogarnąłes problem? Znalazłeś rozwiązanie? Również zastanawiam się nad ZBS 6C - dla POŚ 2+3 i prania sporo jest i będzie. Jak po 9 miesiącach wygląda obsługa oczyszczalni? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luzik33 05.09.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 To zapraszam w przyszłym roku na południe Krakowa. W okolicach wakacji będe montował zbs 6c Hej Janosik86. Możesz podzielić się opinią o ZBS 6C? Chętnie zobaczę na żywo jak wygląda nijak się obsługuje. Pozdrawiam z północnej części Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts