Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentu - jak poprawnie wykonać

noorbi

Recommended Posts

Witam.

Na wstępie przepraszam za wszelkie głupie pytania ale jestem zupełnym amatorem budowlanym.

Mam kilka pytań odnośnie ocieplenia fundamentu, bo nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem.

Czy styropian ten z fundamentu układać do wysokości listwy tej aluminiowej, startowej ?

Powyżej niej jest już właściwe ocieplenie ścian ?

Czyli tzw. podmurówka to jest właśnie ten styropian z fundamentów ?

A różnica w jego grubości, względem grubości styropianu z elewacji stanowić będzie ten uskok tzw podmurówkę ?

Bardzo dziękuję ze wszelkie wskazówki

SO-JER bardzo dziękuję za odpowiedź.

A mógłbyś podpowiedzieć na jakiej wysokości dać tą listwę startową ? Wiem że to zależy od gustu i upodobań ale chciałbym dać jak najniżej.

Tak żeby jeszcze było w miarę praktycznie, oczywiście chodzi mi o brudzenie się elewacji.

30-50cm mysle ze bedzie dobrze:)

A ja podepne sie pod temat otoz mam zamiar polozyc klej z siatka na styrodur ale tylko to co wystaje ponad ziemie, ale pojawia sie maly problem, sporo plyt odkleila sie. Pytanko czy moge odciac ten styrodur tak na rowno z ziemia i przykleic go spowrotem na pianke/klej i pouszczelniac pianka szczeliny?A nastepnie polozyc klej z siatka?

Powierzchnia płyt styroduru jest gładka, dlatego przed przyklejeniem go do podłoża lub przed położeniem na nim siatki należy obowiązkowo przeszlifować go tarką. Ja dodatkowo część płyty wystającą ponad grunt przymocowałem kołkiem do ściany fundamentu. Możesz zrobić tak jak piszesz, tylko pamiętaj o kołkach i przeszlifowaniu płyt.