admiralbar 18.05.2017 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Hej, Moj koleżka będzie samodzielnie ocieplał dom. Planował 20 cm grafitu, tylko problem jest taki, że połowa ścian to południe i południowy zachód. Nie ma możliwości przykrycia przed słońcem, praca metodą gospodarczą, więc troche ocieplenie potrwa.Pytanie jest jaki styropian 25cm zastosowaćzamiast tych 20 cm grafitowego 0,33 ? A druga sprawa czy te 25 cm jest gdzieś do dostania, czy lepiej w 2 warstwach np 10 i 15 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.05.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Na elewację nie klei się styropianu w dwóch warstwach. Kolejna sprawa to gdzieś widziałem szare styro z cienką, przednią warstwą białego. taka opcja rozwiązałoby problem promieniu UV.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 18.05.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 pamiętaj jeszcze tym że zmieniasz grubość ścian, jeżeli budynek stoi w min. odległości od granicy to o te 5cm sąsiad "kargul" może zacząć wojnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.05.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Nie do końca bo odległość od granicy działki do budynku- mierzy się od muru, a nie od ściany elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 18.05.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Nie do końca bo odległość od granicy działki do budynku- mierzy się od muru, a nie od ściany elewacji. Skąd ten pomysł?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.05.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Gdzieś wyczytałem, chyba na FM. Rozumiem, że się mylę i prawo stanowi inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 18.05.2017 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Odległość od granicy nie będzie problemem, bo w projekcie jest 25 cm - było to brane pod uwagę na ew zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 18.05.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Styropian z białą powłoką Swisspor Lambda White Fasada też będę nim ocieplac. Czytałem wątek o tych odkształceniach styro na słońcu chyba ta biała warstwa załatwii sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 18.05.2017 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Ze względu na cenę odpada swisspor i inni czołowi producenci, ew zostanie termoorganika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 19.05.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Gdzieś wyczytałem, chyba na FM. Rozumiem, że się mylę i prawo stanowi inaczej? Według mnie mylisz się. Mowa jest o odległości budynku od granicy z działką budowlaną. Wyjątki są wymienione później, m. in. jest to dach, schody itp., a także podziemna część budynku. Będę się upierał, że ocieplenie jest częścią budynku, nie jest enumeratywnie podane jako wyjątek, w związku z czym nie ma wyjścia - odległości należy liczyć od jego krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 19.05.2017 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 wątek jest o odległościach budynku od granic czy o grubości styropianu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 20.05.2017 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 wątek jest o odległościach budynku od granic czy o grubości styropianu ? Przepraszam, zachowałem się jak szczeniak. To się już nie powtórzy. Odpowiedź na pierwotne pytania brzmi: styropian lambda=0,042; tak; to zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 26.05.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Każdą grubość styro utną Ci na wymiar. Ja np. kupiłem szary o grubości 27cm. Trzeba tylko znaleźć pobliskiego producenta (nie hurtownię). Jest ich dużo (www). Powinno nawet taniej wyjść, jak z hurtowni. Oczywiście dotyczy sporej ilości - np. na dom, niekoniecznie duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 26.06.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Punktem wyjściowym powinny być w tym przypadku obliczenia oporu cieplnego samej ściany i na tej podstawie można skalkulować minimalną efektywną grubość i lambdę materiału ociepleniowego. Docelowo od 2017 roku minimalny wymagany przez prawo budowlane współczynnik przenikania ciepła dla ścian zewnętrznych powinien wynosić U=0,23 W/m2K. Może w przypadku domu Pana kolegi nie ma potrzeby montażu płyt grafitowych, a wystarczający będzie biały styropian. Zasadniczo nie praktykuje się układania dwóch warstw styropianu w przypadku nowych budynków. Takie rozwiązania są stosowane jedynie w przypadku renowacji istniejącego docieplenia – jest to tzw. docieplenie docieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 26.06.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Może po prostu wstrzymać z ociepleniem do jesieni? W pazdzierniku ilość dni słonecznych to może 5-7 w miesiącu.Drugie rozwiązanie to plandeka. Jak ocieplałem sobie kawałek ściany od południa to zrzuciłem z dachu plandekę ktorą umocowałem nad rynną a na dole do przesła rusztowania. Taka zwykla niebieska plandeka jak do zakrywania auta. Mozna kupić naprawdę duży rozmiar np 6x10mRobi sie pod tym super bo jest wystarczająco jasno a 80% ciepła od łsonca jest zatrzymywane. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 28.06.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Na elewację nie klei się styropianu w dwóch warstwach. A dlaczego nie? Kiedyś (początki dociepleń w Polsce) nawet zalecano stosowanie dwóch warstw styropianu z przesunięciem diagonalnym w celu uniknięcia wystąpienia mostków liniowych i punktowych. W przypadku styropianu grafitowego znalazłem coś takiego http://www.skala.com.pl/admin/download.php?file=Li4vZmlsZXMvYXNzb3J0bWVudF9wcm9kdWN0cy9zeXN0ZW0tc2thbGEtcy1icm9zenVyYS1pbmZvcm1hY3lqbmEucGRm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.06.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 W celu zniwelowania mostków liniowych, w swoim domu na elewacji kleiłem frezowane styro. Po termowizji żadnych nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 30.06.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 rozumiem, że bez łączników do mocowania izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.06.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Przepraszam zapomniałem wspomniec o termodyblach.P.S.Kołki platikowe. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.07.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 25 cm białego nie jest równe 20cm grafitowego .. aby to był równy wynik potrzeba 28-30 cm białego.Jeśli lambda białego wynosi 0,04 W/mK a szarego 0,031 to przez proporcje wychodzi ile białego więcej na taki sam opór cieplny a później odwrotność oporu tzw współczynnik U.0,2/0,031 =6,45 m2K/W (opór) i 0,25/0,04 =6,25 m2K/W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts