Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiana 20 cm grafitu na 25 cm białego

admiralbar

Recommended Posts

Hej,

Moj koleżka będzie samodzielnie ocieplał dom. Planował 20 cm grafitu, tylko problem jest taki, że połowa ścian to południe i południowy zachód. Nie ma możliwości przykrycia przed słońcem, praca metodą gospodarczą, więc troche ocieplenie potrwa.

Pytanie jest jaki styropian 25cm zastosowaćzamiast tych 20 cm grafitowego 0,33 ? A druga sprawa czy te 25 cm jest gdzieś do dostania, czy lepiej w 2 warstwach np 10 i 15 cm ?

Gdzieś wyczytałem, chyba na FM. Rozumiem, że się mylę i prawo stanowi inaczej?

Według mnie mylisz się. Mowa jest o odległości budynku od granicy z działką budowlaną. Wyjątki są wymienione później, m. in. jest to dach, schody itp., a także podziemna część budynku. Będę się upierał, że ocieplenie jest częścią budynku, nie jest enumeratywnie podane jako wyjątek, w związku z czym nie ma wyjścia - odległości należy liczyć od jego krawędzi.

• 5 weeks później...
Punktem wyjściowym powinny być w tym przypadku obliczenia oporu cieplnego samej ściany i na tej podstawie można skalkulować minimalną efektywną grubość i lambdę materiału ociepleniowego. Docelowo od 2017 roku minimalny wymagany przez prawo budowlane współczynnik przenikania ciepła dla ścian zewnętrznych powinien wynosić U=0,23 W/m2K. Może w przypadku domu Pana kolegi nie ma potrzeby montażu płyt grafitowych, a wystarczający będzie biały styropian. Zasadniczo nie praktykuje się układania dwóch warstw styropianu w przypadku nowych budynków. Takie rozwiązania są stosowane jedynie w przypadku renowacji istniejącego docieplenia – jest to tzw. docieplenie docieplenia.

Może po prostu wstrzymać z ociepleniem do jesieni? W pazdzierniku ilość dni słonecznych to może 5-7 w miesiącu.

Drugie rozwiązanie to plandeka. Jak ocieplałem sobie kawałek ściany od południa to zrzuciłem z dachu plandekę ktorą umocowałem nad rynną a na dole do przesła rusztowania. Taka zwykla niebieska plandeka jak do zakrywania auta. Mozna kupić naprawdę duży rozmiar np 6x10m

Robi sie pod tym super bo jest wystarczająco jasno a 80% ciepła od łsonca jest zatrzymywane.

Edytowane przez cactus

Na elewację nie klei się styropianu w dwóch warstwach.

A dlaczego nie? Kiedyś (początki dociepleń w Polsce) nawet zalecano stosowanie dwóch warstw styropianu z przesunięciem diagonalnym w celu uniknięcia wystąpienia mostków liniowych i punktowych. W przypadku styropianu grafitowego znalazłem coś takiego http://www.skala.com.pl/admin/download.php?file=Li4vZmlsZXMvYXNzb3J0bWVudF9wcm9kdWN0cy9zeXN0ZW0tc2thbGEtcy1icm9zenVyYS1pbmZvcm1hY3lqbmEucGRm

25 cm białego nie jest równe 20cm grafitowego .. aby to był równy wynik potrzeba 28-30 cm białego.

Jeśli lambda białego wynosi 0,04 W/mK a szarego 0,031 to przez proporcje wychodzi ile białego więcej na taki sam opór cieplny

a później odwrotność oporu tzw współczynnik U.

0,2/0,031 =6,45 m2K/W (opór) i 0,25/0,04 =6,25 m2K/W.