coleyash 19.05.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Cześć Zabieramy się za mały remont naszego przedpokoju, chcemy zacząć od usunięcia wierzchniej warstwy, którą położyli poprzedni właściciele. Szukałem nieco w Internecie, w moim rozumieniu jest to tynk strukturalny - załączam kilka fotek: Zrobione nieco na "ślepo", bo nie wiem na jakich cechach się skupić, żeby jednoznacznie określić, z czego zrobiony jest ten efekt. Pytanie pierwsze: czy w Waszej ocenie jest to tynk strukturalny? Pytanie drugie: jak to usunąć (i czy w ogóle usuwać)? Chcemy wygładzić ściany i pomalować na jakiś jaśniejszy kolor. W Internecie znalazłem poradę, żeby na ściany położyć płyty kartonowo-gipsowe, ale ze względu na to, że mamy bardzo wąski przedpokój, każdy centymetr się liczy. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 07.06.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Szanowny Panie,jest to tynk strukturalny. Aby go nie usuwać, można spróbować zeskrobać jego grubsze fragmenty, a następnie przeszlifować powierzchnię gruboziarnistym papierem ściernym. Po wykonaniu tego zabiegu podłoże należy dokładnie odpylić i zagruntować gruntem głęboko penetrującym, np. ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący, a następnie ACRYL-PUTZ® GK 42 Grunt polimerowy kontakt. Potem pozostaje nałożenie gładzi szpachlowej – rekomenduję użycie wykończeniowej gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Przeprowadzenie powyższych zabiegów zalecam najpierw na niewielkim fragmencie ściany, na próbę. Jeśli sugerowane powyżej czynności nie przyniosą oczekiwanych rezultatów, rozwiązaniem będzie skucie tynku i ponowna aplikacja innego tynku. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coleyash 25.08.2017 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Ze względu na urlopy remont nieco odsunął się w czasie, ale wracamy Dziękuję za odpowiedź w temacie przygotowania podłoża do wykończenia, mam jeszcze pytanie o sam proces usuwania tego tynku. Czy zwykła szlifierka oscylacyjna (za 100-200zł) będzie w stanie usunąć taki tynk ze ściany? Jak do tego podejść od strony technicznej? Jak usunąć tynk z trudno dostępnych miejsc (narożniki, przestrzeń za rurami OC)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek430 26.08.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) tak i nie powinno być większego problemu z usunięciem. Polecam szlifiarkę i dobry ściągacz tynku Edytowane 11 Września 2017 przez Adamek430 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coleyash 26.08.2017 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 tak i nie powinno być większego problemu z usunięciem. Polecam szlifiarkę i dobry ściągacz tynku Co rozumiesz przez "ściągacz tynku"? W Google nie znalazłem nic konkretnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 11.09.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Ze względu na urlopy remont nieco odsunął się w czasie, ale wracamy Dziękuję za odpowiedź w temacie przygotowania podłoża do wykończenia, mam jeszcze pytanie o sam proces usuwania tego tynku. Czy zwykła szlifierka oscylacyjna (za 100-200zł) będzie w stanie usunąć taki tynk ze ściany? Jak do tego podejść od strony technicznej? Jak usunąć tynk z trudno dostępnych miejsc (narożniki, przestrzeń za rurami OC)? Szanowny Panie, jeśli chodzi o wspomnianą szlifierkę oscylacyjną, to wszystko zależy od jakości sprzętu. Może być to czasochłonne zajęcie, ale najlepiej wypróbować najpierw szlifierkę na niewielkim fragmencie podłoża. Do usuwania tynku z trudno dostępnych miejsc polecam szpachelkę (taka sama, jak do nakładania gładzi) oraz skrobaczkę. Tynk może Pan najpierw namoczyć. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek430 11.09.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Jak jest gruba warstwa to polecam także zwykły młot udarowy, albo młotowiertarke na SDS i szerokim dłutem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts