Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezpominajka... na zawsze

Recommended Posts

Niestety tutaj nasza praca się skończyła na obecną chwilę... nie znamy się na kryciu i obróbkach ale udało się do krycia zorganizować górali z Jabłonki, ojciec z synem, legalna firma.... robotę robią mega dokładnie i perfekcyjnie, nie są drodzy bo tylko 15 zł za m2 blachodachówki i 12 zł za mb obróbek ale jak patrze co oni na dachu wyprawiają to ja za 100 lat się tego nie nauczę... mogę polecić każdemu z czystym sumieniem...

20171124_154100.jpg

20171124_154111.jpg

20171124_154121.jpg

20171125_141521.jpg

w czwartek przyjeżdżają okna, będzie fotorelacja...

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale u Ciebie czyściutko na tej budowie...

Widze, że nie masz stropu betonowego..a i nadproża gotowe.... u mnie to nie przeszło - powiedzieli, że mogą być szkody wiec nadproża tylko lane i strop tez musi być lany co podniosło cenę na maxa... a i stresu więcej przy okazji.

Gratulacje:-)

Bez problemu kierownik przepuścił nadproża prefabrykowane, po analizie zbrojenia stwierdził, że teraz mosty mają mniej stali i betonu. Nad salonem mam wylaną belkę między terivą, coś jak żebro rozdzielcze ale szeroką na 80cm, wysokość 24cm a składa się z 28 prętów fi16. Jak kierownik to zobaczył to zajrzał w projekt bo nie wierzył , że na stropie jest belka pod most :) . Wracając do nadproży to i tak słupy z wieńcem tworzą jakby klatkę a bloczki to tylko wypełnienie, patrząc na dwie budowy u sąsiadów na mojej ulicy to też mają nadproża prefabrykowane tzw. "elki". Ja mam tylko jedno nadproże lane nad drzwiami tarasowymi bo trzeba by było kombinować ze składanymi nadprożami. Co do stropu to trochę mój architekt marudził z tą terivą ale ostatecznie jak przeliczył wszystko, to wyszło, że belki, teriva i stal jest mocno przewymiarowana. Architekci teraz robią nad wyrost bo chcą mieć dupochron... a nawet jak u nas po 2020 roku zaczną kopać to jak ma coś się zarysować to i tak będzie, trochę nas płyta uratuje bo moi sąsiedzi mają zwykłe fundamenty tradycyjne nawet nie krzyżowane.

Z tym porządkiem to chyba ironia ?? Bajzel jest taki że hej... dobrze, że sąsiad z ostatniej budowy pozbierał mi piasek i ziemię z wykopów... potrzebował do obsypania fundamentów, dzięki temu już nie mam górek piasku na działce. Myślę, że po budowie będę jeszcze sprzątał co najmniej rok...

Jutro przyjeżdżają okna, w weekend kleiłem na nadproża maty termoizolacyjne alufox 5mm pod kasety rolet. Wg producenta zastępują 10 cm styropianu i mają polski patent. Dużo nie kosztowało a może taka izolacja coś pomoże...

W przyszłym tygodniu biorę się za instalację elektryczną, małe wyzwanie...

Edytowane przez seba_m_

• 2 weeks później...

Okna wstawione, drzwi sam montowałem.... nie było wcześnie czasu na wrzucenie fotek :(

20171209_143433.jpg

20171209_143530.jpg

20171209_143443.jpg

20171209_143500.jpg

20171209_143522.jpg

Zastanawiam się co zrobić z folią która wystaje na zewnątrz, obciąć czy wywinąć na ścianę i kleić klejem do EPDM? Poradźcie jak robiliście u siebie... Poza tym trochę mi słupy narożne podciekają do wewnątrz jak zacina deszcz to może wywinięcie ma jakiś sens....

Edytowane przez seba_m_

Dzięki Uciu... ja tymczasowo zakupiłem folię 0,3mm w krążkach i owinąłem na 25cm cały spód, nie będzie teraz zacinało deszczem i śniegiem.... u mnie wystaje gzyms płyty na 6cm i tam się zbierała woda z deszczu i ładnie przeciekała w narożnikach na płytę do wewnątrz domu. Dobrze że dałem izolację poziomą bo by bloczki już ciągły wodę do góry.

Dziś zacząłem poziomować puszki pod instalację, wrzucę niebawem fotki...

ja puszki miałem wypoziomowane ustawione itp a przy tynku okazało się, że ściana krzywa i musiałem na część puszek dać pierścienie dystansowe... 60gr w bricomanie za sztuke, a wiec więcej niż za całą puszkę...

Ogólnie firma od tynku mowiła, że oni sami osadzają puszki przy tynkowaniu ....

Pierścienie znam od lat, za 1,18 zł kupuję segmentowy który rozdziela się na 6 pierścieni :) materiały elektroinstalacyjne w marketach są dużo droższe od hurtowni... Tak, owszem osadzają tynkarze, zrobiłem kilka domów, w których inwestor uparł się żeby zostawić puszki tynkarzom, nie chciałbyś widzieć jak przebiegał biały montaż, wszystkie puszki krzywo i do tego inwestor zapłacił tynkarzom za osadzanie puszek. Ja mierzyłem ściany i mam w miarę proste. Najważniejsze żeby puszka nie wystawała to resztę załatwisz albo pierścieniami albo masz śrubki w puszce.

• 4 weeks później...

Mam pytanie do ludzików którzy robili u siebie płytę... docelowo w projekcie na płycie mam przewidziane 10cm styro, folia paroprzepuszczalna, wylewka 8cm... płyta wykonana w sposób: zagęszczony piasek, wanna z xps300, folia 0,5mm, zbrojenie, płyta 20cm betonu B30. Moje pytanie do znawców czy styropian można układać bezpośrednio na płycie 5cm + 5cm czy dawać pod niego bezpośrednio na płytę jeszcze jakąś folię? W zasadzie pod betonem w wannie jest folia dosyć gruba no i jeszcze xps...

Dodam, że docelowo w całym domu będzie wodna podłogówka i pod rurkami będzie folia odbijająca.

• 3 weeks później...

Instalacja prawie na ukończeniu, wolno to idzie bo pracuję w przerwach po 2-3 godziny po pracy. Docelowo dom inteligentny, sterowanie roletami lokalnie, centralnie, smartfon, inteligentny system domykania i otwierania rolet w zależności od pogody, inteligentne sterowanie oświetleniem, ogrzewaniem, rekuperacją, wszystko spięte z systemem alarmowym, sterowaniem bramy i monitoringiem..... sporo tego... Instalację projektowałem osobiście....cały system oparty na produktach firmy F&F Home, w założeniu mam w całym domu sufity podwieszane to docelowo nie muszę co do cm planować oświetlenia. W suficie będą też zamontowane tylne głośniki do kina domowego dwudrożne bose lub JBL bo nie lubię odstających głośników na ścianach a tym bardziej stojących obok kanapy w salonie.

20180121_134039.jpg

20180121_134004.jpg

20180121_134009.jpg

20180121_134015.jpg

20180121_134033.jpg

• 4 months później...

Wróciłem... mam duże zaległości w pisaniu czegokolwiek. Zaczął się sezon letni w pracy a ja wpadłem w monotonię ... praca, budowa, firma, sen kilka minut na posiłek

Co zrobiłem dotychczas:

- dokończyłem instalację elektryczną

20180204_150058.jpg

- ociepliłem poddasze pianką (za pomocą firmy)

20180322_170533.jpg

20180322_170553.jpg

20180322_170617.jpg

20180322_170625.jpg

Edytowane przez seba_m_

Tak wyglądała taśma zamontowana przez firmę od okien pod oknem balkonowym, brak słów...

20180412_154713.jpg

Zakopałem też od frontu domu bednarkę jako uziom do elektryki, wlazło 12 metrów i sześć uziomów pionowych (iglic) na końcach bednarki po 4.5m. Zmierzyłem całość uziomu i wynik całkiem ok poniżej 10 ohm.

20180418_131028.jpg

20180418_153540.jpg

20180418_153547.jpg

20180419_154347.jpg

Edytowane przez seba_m_

Podwyższyłem też gzyms styropianem aqua na to siatka i klej, następnie folia EPDM na kleju illbruck CT113, oderwałem nieszczęsną membranę okienną przy oknie tarasowym i wykonałem fartuch też z folii EPDM. Mam nadzieję, że będzie to szczelne.

20180509_190032.jpg

20180509_185919.jpg

20180509_174438.jpg

20180509_183405.jpg

Edytowane przez seba_m_