Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezpominajka... na zawsze

Recommended Posts

Sąsiad widze że działasz ostro:-) Ogrodzenie już z drogi widziałem :-)

Piszesz, że kleisz na klej Tytana - miałem kilka puszek (jak mi brakło INSTA STICK) i powiem Ci że na Insta klei się o wiele lepiej.

Klej Insta fajnie łapie się pustaków a ten Tytan jakoś w ogóle się nie łapał. Może miałem jakies wadliwy klej.... z Brico za 33zł...

Insta kupowałem na allegro za 23zł (ogólnie wszystko na ocieplenie) w Czeladzi przez allegro (therinout czy jakoś tak). Podjechałem zawsze osobiście i brałem co potrzeba, Minus taki, że odbiór miedzy 9 a 11 rano...

Maszynka do styro fajna sprawa ale ra robiłem wszystko piłą do drewna i tarką... i tez dało rade:-)

MI przy elewacji zostało jeszcze położenie 1 warstwy kleju od Twojej strony :-) ale ze znowu idą upały to d... z roboty.

Przez upał musieliśmy poprawić kilka okien - klej schnął tak szybko, ze pojawiały się pęknięci na rogach..mimo iż wklejałem tak dodatkową siatkę..

Tynk będziesz kładł sam? Czy masz jakąś firmę? Ja się trochę boję samemu - choć nie mówię nie bo chciałbym przyoszczędzić... U mnie jak dotąd jedna...z Mysłowic (robią dom w sąsiedztwie) próbowała mnie naciągnąć (mam 200m2 a oni policzyli, ze 260m...14800zł) W przyszłym tygodniu ma przyjechać gościu co mi tynki wew robił... wcześniej mówił, że tynk(tylko robota) jak już jest stryro i klej to 15złm2 i 2 dni roboty. Zobaczymy na ile mi teraz to wyceni.

Co do okien - ja taśmy wklejałem sam zaraz przed tynkowaniem - i mi tez jednego bubla zrobili... - okno w kuch jest krzywo wstawione - przez co zamawiałem krzywy parapet ... Membranę przy oknie tarasowym będziesz miał na pewno szczelną - mamy ten plus, że zarówno Ty i ja jesteśmy na górce i dodatkowo sam piasek wiec cała woda spływa i wsiąka.

Ogolnie podziwiam, Twój porządek przy robocie:-)

Edytowane przez uciu

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Uciu, co do kleju kupuje w brico i nie mam problemu. Ty masz inny rodzaj bloczka (śliski) i może tu jest problem? Ja nakładam klej na styro, czekam około 5 minut ale wcześniej spryskuje nałożony klej i ścianę wodą za pomocą spryskiwacza. Po 5 minutach jak przykleisz mam kilka minut na poprawę. Jeden musiałem oderwać i niestety oderwałem ale w kawałkach bo klej nie puścił. Co do kleju masz rację schnie pod pacą dlatego robię po dwa paski siatki wieczorami. W dzień nie ma szans. Zaszalałem i kupiłem siatkę i klej Knauf. Klej z dodatkiem włókien KZW700 drogi jak cholera ale robi się fajnie nic nie pęka. Tynku niestety się nie podejmę sam bo trzeba gonić z nakładaniem i uciekać z zacierką przed słońcem. Jeszcze nie mam nikogo. Co do okien to mamy z tej samej firmy. Jedno okno za dużo mi wysunęli i musiałem przycinać okapnik od rolety bo wystawiał poza lico styropianu. Ja podziwiam Ciebie za tempo prac.. A porządek... ogólnie za to jest odpowiedzialna moja druga połowa bo ja do pedantów nie należę i lepiej mi się w bałaganie pracuje. Edytowane przez seba_m_

• 6 months później...

Dawno mnie tu nie było... znaczy w moim dzienniki bo muratora odwiedzam często... a sporo się działo. W sierpniu zakończyłem walkę z ociepleniem elewacji, musiałem się mega spieszyć bo w punktach mocno narażonych na słońce grafit zaczął się topić, musiałem rozwiesić siatki zacieniające. Ale udało się bez większych wpadek wraz z położeniem kleju. Klej na dwa razy KZW 700 z Knaufa... robota bajka, pięknie się nakłada no i ma jasny kolor, z daleka wygląda jakby był położony tynk.

20180829_191355.jpg

20180829_191405.jpg

20180917_184416.jpg

Zamontowałem również parapety, zamawiane w sieci na wymiar, cena? 150% taniej od firmy, która mi montowała okna...

20180829_170605.jpg

20180829_170700.jpg

Pod koniec sierpnia przyjechał też atestowany zbiornik na deszczówkę 1750 L... gdzieś mi przepadły zdjęcia z montażu odpływu z rynien do zbiornika... ze zbiornika przy samej jego górze jest w gruncie puszczona rura fi110 owinięta geowłókniną i obsypana żwirkiem, rura ma długość 20m, jak zbiornik się napełni to nadmiar leci w grunt... troszkę miałem obawy że zbiornik się szybko napełni i słusznie, robiłem test "oczny" podasz 30 minutowego oberwania chmury, zbiornik pełny w 10 minut ale... drenaż po ulewie poradził sobie z nadmiarem dosyć szybko, podasz normalnych deszczy odpływ działa na bieżąco...

20180719_171545.jpg

zbiornik.jpg

Przyjechało też szambo betonowe... parę godzin i można było oddać się rozkoszom w najważniejszego pomieszczenia w domu

20180821_112909.jpg

20180821_134552.jpg

20180821_142239.jpg

dopełnienie....

20180913_185353.jpg

... w sumie zacząłem kilka robót naraz aby przed zimą ze wszystkim zdążyć... zrobiłem podłogówkę i wszystkie instalacje wodne, ekipa przyjechała i zrobiła w jeden dzień na parterze 110m2 wylewek cementowych, różnica w grubości wylewki to 7,5 do 8,5cm

20180803_201439.jpg

zdjęć samej podłogówki nie zamieszczam ponieważ muszę je odzyskać z uszkodzonej karty w aparacie...

W międzyczasie udało się też powiesić rynny stalowe Galleco... i połączyć z rurami odprowadzającymi

20181013_125522.jpg

20181013_125620.jpg

Jak pisałem wyżej robiłem kilka robót naraz i ciężko było w ferworze walki z czasem zrobić jakąś szczegółową dokumentację zdjęciową. Zamówiłem też koparkowego to wyrównania terenu i wywiezienia tego co wybrali z dołu pod szambo... było tego sporo

Na usypany piasek poszedł szalunek, folia, zbrojenie górą i dołem z siatek fi8 z oczkiem 15x15, dozbrojone prętami fi12 w kształcie U po krawędzi płyty, pręty U zostały mi z płyty pod dom bo za dużo nagięliśmy i teraz się przydały. Garaż będzie na zgłoszenie 34m2, zgoda wydana ale jak zwykle w Mysłowickim UM nie obyło się bez problemów z urzędnikami i braku ich wiedzy z Prawa Budowlanego ... ale to inna historia....

20181023_152427.jpg

20181110_134839.jpg

20181110_134852.jpg

Płyta wyszła 20cm, zalana betonem B25 z dodatkiem zimowym bo temperatury na zewnątrz oscylowały około 5 stopni i miałem obawy, że w nocy może spaść poniżej zera... beton oczywiście M&M ale inny i gęsty, lepszy niż ten co mi na płytę pod dom przywieźli oraz rozumny operator, którego serdecznie pozdrawiam....

20181121_112833.jpg

Praca przyjemna bo w cieple :rotfl:

Rury 75 z powłoką srebra, puszki rozprężne z PCV, wszystkie połączenia uszczelniane dodatkowo taśmą aluminiową.... styropian podłoga 10cm (2x5cm) klejony do podłogi na kleju 60 sekund...

20181002_173137.jpg

20181009_113332.jpg

20181009_113422.jpg

Musiałem też przewiercić otwory fi200 na czerpnię i wyrzutnię...

20181013_125559.jpg

20181013_125516.jpg

Edytowane przez seba_m_

Po odpaleniu reku nie podłączyłem tylko odpływu ale podstawiłem przeciętą butelkę... oto efekt

20181207_173936.jpg

przebrało....

Reku wyciągło sporo wilgoci, w ciągu doby znikła lejąca się woda z okien, wilgotność utrzymuje się na poziomie 58-61%, praca wentylatorów na pierwszym biegu, w kanałach cisza nawet na najwyższym biegu, przy funkcji przewietrzania dopiero słychać reku na dole, na podstawowej pracy trzeba podejść do niego żeby zorientować się, że pracuje. Druga ważna sprawa to przy braku prądu rekuperator ponownie sam nie startuje, trzeba by mu zrobić jakieś awaryjne podtrzymanie zasilania...

... teraz właśnie to z górki, udało się wygospodarować dwa pomieszczenia po 9m2, oddzielone od części nieogrzewanej płytą OSB, 15cm wełny i płyta K-G

20181211_171110.jpg

20181214_195246.jpg

20190102_150216.jpg

20190103_182902.jpg

Edytowane przez seba_m_

Sezon grzewczy zacząłem 15 października zaraz po aktywacji taryfy G12W, do dzisiaj na liczniku za samo ogrzewanie tylko i wyłącznie w II taryfie zużycie 2906kWh. Temperatura w domu 22 stopnie, po nocy od 6 rano do okienka (13-15) temperatura spada 0,4 stopnia. Piec Elterm Pułkownik 9kW z rozbudowanym sterownikiem, pogodówką czujnikami pokojowym i zewnętrznym, ustawieniem histerezy itp. Możliwość sterowania dodatkową pompą do c.w.u. Zastanawiam się nad buforem 500-600 litrów z higieniczną wężownicą do c.w.u. np. Lemet ale czy warto to czas pokaże... planuje też panele PV na dach o mocy do 5kW i wtedy taki bufor można by wspomagać grzałkami ze słońca....

20181229_141821.jpg

Edytowane przez seba_m_