Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Betonowy krąg od studni

Recommended Posts

Nasypać ziemi, posadzić kompozycje roślinną, na zewnątrz ładnie pomalować. Dla malucha mini piaskownica ( zabezpieczyć brzegi np. drewnem ), po zrobieniu blatu siedzisko lub stolik. Częściowo wkopać, wyłożyć środek cegłą szamotową i jest palenisko. Wkopać na boku, zamontować deskę i huśtawka gotowa, w ostateczności oddać sąsiadowi.

Pozdro

J

Podczytuję sobie Wasze propozycje i już prawie bym się zdecydowała, gdyby nie to , że ten krąg jest okrągły :oops: :cry: .

Zainspirował mnie pomysł ze studnią w roli schowka, także na inne ogrodnicze niezbędności oprócz piwa oczywiście. Tylko jak tu zrobiż "zamykany" daszek na kręgu?!

Na kręgu stawiasz starą beczkę, wycinasz drzwiczki, które na stalowej mocnej taśmie mocujesz, co by się nie rozpadły, do tego zawiasy, stare koło z boku w charakterze kołowrota, a na górę stożkowy daszek, np. z gontu wykonany, wkoło kwiatki i inne krasnoludki postawić można :wink:

A jak waćpanna już coś wybudujesz to pochwal się, coby nasz trud myślowy w niwecz się nie obrócił.

Pozdro :D

J

Na kręgu stawiasz starą beczkę, wycinasz drzwiczki, które na stalowej mocnej taśmie mocujesz, co by się nie rozpadły, do tego zawiasy, stare koło z boku w charakterze kołowrota, a na górę stożkowy daszek, np. z gontu wykonany, wkoło kwiatki i inne krasnoludki postawić można :wink:

A jak waćpanna już coś wybudujesz to pochwal się, coby nasz trud myślowy w niwecz się nie obrócił.

Pozdro :D

J

Dzięki wszystkim za trud i rady.

Żeby "waćpanna" to wybudowała to musi to być coś genialnie prostego!

A tu na razie wychodzi mi, że trzebaby nową chałupę wybudować coby do tego gontu na studni przypasowała :wink:

gorgu 77

Tylko że Marbo ma już wodę w domu i pompa nie jest potrzebna, no chyba żeby sobie fontannnnnnnnnnnne zrobili :wink:

J

:lol: :lol: :lol: Miałam na myśli wodę do podlewania ogrodu. Koszt podlewania wodą z wodociągów, w moim przypadku 20arów, wychodzi kosmiczny- dlatego mamy studnię na ogrodzie- krąg a w nim pompa. Rodzice maja podobnie tylko dobudowali do kręgu daszek i wygląda jak taka prawdziwa studnia (przy kręgu zrobili dwa przeciwległe słupki z małych betonowych gazonów (takie do robienia skalniaków) na to zrobili atrapę więźby- poukładali dachówke i już studnia gotowa i pompa zabezpieczona przed deszczem. Kwestia pomalowania betonu na ładny kolorek i już gotowe. :lol:

gorgu 77

Tylko że Marbo ma już wodę w domu i pompa nie jest potrzebna, no chyba żeby sobie fontannnnnnnnnnnne zrobili :wink:

J

:lol: :lol: :lol: Miałam na myśli wodę do podlewania ogrodu. Koszt podlewania wodą z wodociągów, w moim przypadku 20arów, wychodzi kosmiczny- dlatego mamy studnię na ogrodzie- krąg a w nim pompa. Rodzice maja podobnie tylko dobudowali do kręgu daszek i wygląda jak taka prawdziwa studnia (przy kręgu zrobili dwa przeciwległe słupki z małych betonowych gazonów (takie do robienia skalniaków) na to zrobili atrapę więźby- poukładali dachówke i już studnia gotowa i pompa zabezpieczona przed deszczem. Kwestia pomalowania betonu na ładny kolorek i już gotowe. :lol:

Taki pojedynczy krąg to nie za mało jak na zbiornik wody deszczowej?

Nie chodzi o żaden zbiornik wody deszczowej. :o

Mam w ziemi wkopaną rurę 8 m głęboką średnicy ok.10cm- do której podlączoną mam pompę która czerpie wodę z głębiny- my mówimy na to studnia. Żeby pompa która jest praktycznie na stałe przymocowana (w zimie demontowana) do tej rury nie była widoczna to mąż nałożył na nią krąg betonowy- który ją "otacza" tak, żę jej nie widać (krąg jest rozmiarów 60cm wysoki, średnicy 80cm) Do tego kręgu możesz sobie dobudować atrapę studni wiejskiej

Zbiornik wody deszczowej z rynien mam też wykonany z kręgów betonowych- ale są wkopane w ziemię po 3 sztuki. Łącznie mam dwa takie doły- oczywiście zakryte pokrywą betonową i zasypane wodę- tak więc ich nie widać

...a ja tak sobie myślę że ten Twój krąg betonowy to można użyć do zaktywizowania życia kulturalnego na działce. Przychodzą dajmy na to goście na grila, a tu co ? Ścieżka przeszkód, a to rów z błotem, a to górka,

a to pochylnia, a to "agrafka" - i tacy co to mówią że nie, że jeść to oni nie będą. to już pchać krąg po torze przeszkód ! Jak się jeden z drugim namacha ( raczej napcha ) to apetyt mu zaraz wróci.

I można organizować turniej rodzinny, urządzić Gran Prix, a na koniec sezonu wręczyć puchar, a główna nagroda to KRĄG PRZECHODNI !

I miłego weekendu

J

Jedno zastosowanie już znalazł - temat na forum, od czasu do czasu podciągnę i znów zrobi się wesoło. :D :D :D

Ponieważ działkę mam pochyło-pagórkowatą turlanie w dół będzie dla tych co chcą przytyć, a w górę dla tych co się odchudzają.

Chyba, że wymyślicie jakieś inne kryteria :wink: