Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powietrze zamiast wody w kranie

igor89

Recommended Posts

Dom jednorodzinny, instalacja wodna ma ponad 30 lat, woda z wodociągu. Od jakiegoś roku pojawił się problem że zimna woda w baterii umywalkowej w łazience na 2 piętrze na początku po odkręceniu kurka "strzela" większości powietrzem pod sporym ciśnieniem, bulgocze i wyrzuca z wodą. Nie wiem czy to ma związek, ale pojawił się jakiś czas po wymianie baterii na nową, jednak w kabinie też wymieniłem baterie na tej samej marki dwu uchwytowe, bo stare były już rozklekotane po 15 latach i tam nie ma tego problemu. Poza tym jest jeszcze w spłuczce kompaktu wc w tej łazience i dzieje się to przy napełnianiu zbiornika, a czasem także w ciagu dnia słychać jakby ciśnienie chciało przepchnąć powietrze pomimo że zbiornik napełniony. Zaworek od wężyka na ścianie ma 15 lat. Nigdy wcześniej takiego problemu z siecią nie było, chyba że po awarii/remoncie dalszej sieci wodociągowej, ale takie awarie zdarzały się jak dotąd raz na kilka lat i problem pojawiał się tylko na krótko po przywróceniu zasilania w wodę. Powietrza jest dużo i mocno chlapie pod ciśnieniem razem z wodą zanim się odpowietrzy i płynie sama woda. W instalacji od nowości był wymieniony licznik, ale zawory przed i po nim oraz regulator ciśnienia widzę że są stare. Dom nie jest mój, tylko rodziców ale bardzo mnie to irytuje. Co może być przyczyną tego problemu? Czy wymiana regulatora ciśnienia może pomóc? Czy to raczej problem po stronie wodociągów? Na 1 piętrze i na parterze nie ma w żadnym kranie ani spłuczce kompaktu wc takiego problemu. Edytowane przez igor89