axel83 19.05.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Witam, Przymierzam się do ocieplenia podłogi na gruncie.Zaciekawiła mnie oferta Termo Organika TERMONIUM dach-podłoga - wszystko pięknie tyle,że to eps60.Obciążenie użytkowe: 1,8 T/m2 - taka duża firma chyba wie co sprzedaje na podłogę?? Czy ktoś z forum użył tego styropianu lub innego eps60 na swojej budowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 20.05.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 te wartości obciążeń lepiej sobie przeliczać na cm2 ponieważ takie rzeczy jak duże lodówki, stojące na nogach a nie obciążające równomiernie całej podłogi czy meble kuchenne na nóżkach obciążone talerzami wygenerują całkiem inne obciążenia niż te, które może wytrzymać styropian.Ja bym eps60 na podłogę, na której ma być wylewka nie brał. Chyba że do jakiejś innej podłogi, np. między legary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 20.05.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 te wartości obciążeń lepiej sobie przeliczać na cm2 ponieważ takie rzeczy jak duże lodówki, stojące na nogach a nie obciążające równomiernie całej podłogi czy meble kuchenne na nóżkach obciążone talerzami wygenerują całkiem inne obciążenia niż te, które może wytrzymać styropian. Ja bym eps60 na podłogę, na której ma być wylewka nie brał. Chyba że do jakiejś innej podłogi, np. między legary. hola hola czy te meble i lodówki mają stać nóżkami na styropianie czy betonie ? a skoro na betonie a to pewne to jaki problem kto normalny w mieszkaniu stawia ciężkie przedmioty 1,8 tony na 1m2 ja nie znam a co za tym idzie ano to że to w zupełności wystarczające , jakoś dziwnie się utarło że proszku do prania trzeba dać 2 razy więcej to samo ze styropianem , potrzeba tyle ale dla spokojności dam 10 razy więcej bo no bo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 20.05.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 hola hola czy te meble i lodówki mają stać nóżkami na styropianie czy betonie ? a skoro na betonie a to pewne to jaki problem kto normalny w mieszkaniu stawia ciężkie przedmioty 1,8 tony na 1m2 ja nie znam a co za tym idzie ano to że to w zupełności wystarczające , jakoś dziwnie się utarło że proszku do prania trzeba dać 2 razy więcej to samo ze styropianem , potrzeba tyle ale dla spokojności dam 10 razy więcej bo no bo Beton jest na styropianie a obciążenie od mebli i wyposażenia nie jest przenoszone równomiernie, oczywiście że nie punktowo ale na pewno w pewnych obszarach jest większe. I co to znaczy, że styropianu potrzeba tyle? Kto o tym decyduje? Niedouczony projektant? To mamy problem. A może oszczędny Inwestor? No to też nie jest wyznacznik. Po prostu trzeba dać taki styropian żeby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 20.05.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Beton jest na styropianie a obciążenie od mebli i wyposażenia nie jest przenoszone równomiernie, oczywiście że nie punktowo ale na pewno w pewnych obszarach jest większe. I co to znaczy, że styropianu potrzeba tyle? Kto o tym decyduje? Niedouczony projektant? To mamy problem. A może oszczędny Inwestor? No to też nie jest wyznacznik. Po prostu trzeba dać taki styropian żeby było dobrze. No właśnie , więc te 1800kg wystarcza w zupełności , mimo to ja dawałem mocniejszy bo tak mi doradzono bo wiadomo kasa moja zysk jego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.05.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Pod wylewki ma być styropian MINIMUM EPS80 i tyle ...Nie musi być EPS100 , ale minumum to EPS80 ... Zapytaj może KB co sądzi o zastosowaniu EPS60 pod wylewki , na 100% się nie zgodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 24.05.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 No właśnie , więc te 1800kg wystarcza w zupełności Ten parametr nie jest aż taki ważny, ponieważ rzadko kiedy w domu jest równomiernie rozłożone obciążenie. Chociażby dlatego, że w wylewkach często umieszcza się wiele różnych instalacji różnicujących grubość materiału jaka obciąża styropian. Do tego dochodzą sprzęty, meble, akwaria itp. Ważniejsze jest naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu względnym. Może się okazać, że te 1,8t "równomiernie rozłożonego obciążenia użytkowego" nie jest wystarczające. I całe to ryzykowanie po to żeby zaoszczędzić kilkaset zł, które potem wyda się na naprawę spękań, żywicowanie dylatacji itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 24.05.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 u mnie jest termoorganika grafitowy "60". Nie zauważyłem by byly jakieś problemy, zależało mi bardziej na współczynniku "U" z racji braku miejsca na większą ilość styropianu. Niestety nie dopilnowalem wykonawców i starczyło tylko na 11cm. Teraz z pewnością bym tego dopilnował i pewnie położył okolo 20cm białego eps 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.05.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 u mnie jest termoorganika grafitowy "60". Nie zauważyłem by byly jakieś problemy, zależało mi bardziej na współczynniku "U" z racji braku miejsca na większą ilość styropianu. Niestety nie dopilnowalem wykonawców i starczyło tylko na 11cm. Teraz z pewnością bym tego dopilnował i pewnie położył okolo 20cm białego eps 80. Ty nie dopilnowałeś? Ty? A gdzie byłeś jak budowano Twój dom? Ja dopilnowałem i jest tyle, ile powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 23.06.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Styropian do izolacji podłóg powinien posiadać odpowiednią wytrzymałość na ściskanie CS(10) - na poziomie nie mniejszym niż 80 kPa, gdyż nawet przykryty wylewką podlega obciążeniom mechanicznym i termicznym, wynikającym z dużej różnicy temperatur między gruntem a pomieszczeniem ogrzewanym. Styropian o gorszych parametrach może ulec z czasem odkształceniu, co może skutkować nie tylko obniżonym komfortem cieplnym i zwiększeniem strat energii, ale nawet zniszczeniem podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 24.06.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 WitamJestem wlasnie na etapie zamawiania styro na podloge. Wybralem Swisspor 0.30 100 kpa cena prawie jak za xps no ale trudno. Bralem jeszcze pod uwage Austrotherm 0.31 80 kpa lecz przy wylewkach jakie planuje (8-10cm ze wzgledu na akumulacyjnosc) ekipy mowily ze moze klapnac w pierwszych 2-3 latach nawet 1-1.5 cm przy grubosci 15 cm. Termo organiki nawet nie bralem pod uwage ze wzgledu na 60 kpa. Moze jak bym wylewke dawal 4 cm anhydrytowa ale i tu mozna miec obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.06.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Witam Jestem wlasnie na etapie zamawiania styro na podloge. Wybralem Swisspor 0.30 100 kpa cena prawie jak za xps no ale trudno. Bralem jeszcze pod uwage Austrotherm 0.31 80 kpa lecz przy wylewkach jakie planuje (8-10cm ze wzgledu na akumulacyjnosc) ekipy mowily ze moze klapnac w pierwszych 2-3 latach nawet 1-1.5 cm przy grubosci 15 cm. Termo organiki nawet nie bralem pod uwage ze wzgledu na 60 kpa. Moze jak bym wylewke dawal 4 cm anhydrytowa ale i tu mozna miec obawy hmmm czemu nie zapytales Swisspor lambda 100 Dach/Podłoga EPS100 0,030 - 224 netto/m3 czyli 275,52 brutto/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 25.06.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Placilem 283 brutto z transportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.06.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Placilem 283 brutto z transportem no tak jak mowie trzeba bylo zapytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 25.06.2017 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Witam, Przymierzam się do ocieplenia podłogi na gruncie. Zaciekawiła mnie oferta Termo Organika TERMONIUM dach-podłoga - wszystko pięknie tyle,że to eps60. Obciążenie użytkowe: 1,8 T/m2 - taka duża firma chyba wie co sprzedaje na podłogę?? Czy ktoś z forum użył tego styropianu lub innego eps60 na swojej budowie?? Kupiłem jednak EPS100 0,36 z termo organiki, lambda dla podłogi na gruncie i tak jest liczona inaczej ( temperatura przy ocieplonym fundamencie nie spanie poniżej zera) wiec przy 20cm styropianu różnica dla 0,36 i 0,32 będzie minimalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 26.06.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Jak bym mial miejsce na 20cm to tez bym sie w koszta nie wdawal i kladl bym bialy. No ale mam 15cm i chce nadrobic lambda 0.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 26.06.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Od siebie kilka punktów już po tym etapie: 1. Osiadanie wylewki. Kilka ekip od "wykończeniówki" straszyło mnie, że wylewki "siadają" o 0,5-1cm po jakimś czasie i z tym trzeba się liczyć. Domniemam - większość z tych osiadań to wylewki betonowe na wątpliwej jakości styropianie. 2. Kierownik budowy i EPS KIerownik na EPS80 kręcił nosem i doradzał EPS100. Tutaj KB na pewno idzie w wariant bezpieczny, żeby potem nie mieć problemów z inwestorem. Z innej strony patrząc chłop przeszedł setki budów więc dlaczego mi żółtodziobowi miało by przyjść do głowy pouczać KB lub kwestionować jego wiedzę i doświadczenie? Nie czułem się na siłach do podjęcia tej walki. Kusił mnie EPS 80. 3. Moje własne doświadczenia a) Kupiłem EPS 100 Austrothermu 2x8cm i wylałem anhydryt.... póki co nic nie siada a ja śpię spokojnie. b) Przy rozkładaniu EPSa miałem wrażenie, że on wcale taki twardy nie jest. Palcem łatwo w nim zrobić "dołek", zostają ślady itp. Oczywiście normalne obciążenie jest rozkładane na większą powierzchnię, styropian w normach zawsze ma tam ileś % na ściśnięcie początkowe itd itp. Kilka zdjęć poglądowych. c) Kiedyś na jakimś 'gorszym' styropianie zostawiłem na noc 5 paczek płytek. Rano płytki były przewrócone, a styropian "sprasowany". Proponuję zrobić taki eksperyment z twoim EPS60.... to może być ciekawe. No i na końcu odkryję HAMERYKĘ! Uwaga! Albo płacisz więcej i masz większą szansę, że będzie ok, albo oszczędzisz trochę grosza i nic się nie stanie. Jeżeli nie masz wiedzy i praktyki w tej kwesti to podejmujesz po prostu ryzyko - może będzie dobrze, a może źle.... Edytowane 26 Czerwca 2017 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ignacydrzewiecki 27.06.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 U mnie 300zł z transportem wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 02.02.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 u mnie jest termoorganika grafitowy "60". Jaką grubość posadzki masz na tym styropianie, to co w stopce, 4,5 cm? Na dzień dzisiejszy jak wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts