Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały pod sufitem, czy w stropie ?

Recommended Posts

Cześć !

W tym roku zaczynam budowę Dom w Zielistkach 3. Planuję wentylację mechaniczną. Dzięki kolegom z forum zbieram informacje i planuję. Planowałem do tej pory kanały parteru umieścić na stropie piętra. Jeden z kolegów, który także buduje zielistka zaproponował inne rozwiązanie - on robi to w podwieszanych sufitach.

Ja mam zaplanowany strop filigran, więc sufit będę miał na gotowo i nie bardzo uśmiecha mi się go zakrywać płytami - podwójna robota. Ale... no właśnie - uwagi kolegi - jeśli będę umieszczał na stropie, to muszę dać styropian 10 cm zamiast 5 cm. Z tym się liczyłem. Automatycznie obniża mi to skosy - w tej chwili ścianka kolankowa ma 135cm. Czy obniżenie jej o 5 cm poprzez podniesienie podłogi o 5 cm istotnie wpłynie na funkcjonlność poddasza ? Scianki kolankowej chyba nie mogę podnieść w łatwy sposób - bo to chyba zmiana istotna. Muszę też zgubić te 5 cm na drugim biegu schodów. I jestem trochę w rozkroku. Bo z jednej strony - niższy sufit i dodatkowa robota+pieniądze na dole, plus konieczność zrobienia otworu na kanał w belce nośnej. Z drugiej niższe o 5 cm poddasze.

Może zamiast filigranu zrobić normalny lany strop ? Ale z ekipą jestem już ustawiony na filigran, więc kwotowo nie wydzie mnie to wcale taniej - doliczyć szalowanie, robotę. Taki trochę wybór między grypą a cholerą. Może coś poradzicie ?

Piotr

Masz wysoką ścianę kolankową - 135 cm to praktycznie normalna ściana i jak zejdziesz na 130 cm to nie zauważysz różnicy. Styropian dla kanałów wcale nie usi mieć aż 10 cm, w zależności jakie kanały zastosujesz można zmniejszyć grubość izolacji. Dla kanału peflex 75 mm potrzeba 8 cm styropianu, ale są też i mniejsze średnice bodajże 50 mm wymagają 6 cm izolacji. Tylko trzeba ich dać więcej. Sufity podwieszane to kupa roboty.

Na kanały Peflex 75 wystarczy 8 cm, a co ze skrzynkami? Skrzynki pod 75tke mają 9 cm wysokości, pod 50tke 6 i 7 cm ale potrzeba więcej kanałów. PIOTREK przyglądnij się ściance kolankowej dokładnie. 135 masz w "zwężeniu" domu. W szerszej części kolankowa jest o 30 cm niższa. Nie namawiam na podwieszane sufity, dla mnie tak jest lepiej bo i tak jakieś ledy bym chował. Edytowane przez jaroWy

Witam serdecznie,

Rozpoczynam budowe Dom w koniczynce - parterowy z poddaszem użytkowym. Chcę wykonac WM z rekuperatorem i mam tu pytanie do posiadaczy rekuperacji. Rekuperator chce umiescic w kotlowni i wyjsc rurami spiro do gory. Wentylacja parteru bylaby realizowana ze skrzynki rozdzielczej w stropie w systemie PEFLEX, natomiast wentylacja poddasza bylaby w suficie podwieszanym rowniez PEFLEX. Zasilenie poddasza byloby z przedluzenia skrzynki rozdzielczej parteru i dalbym skrzynke rozdzielcza pod sufitem w garderobie. Czy ktos z Was ma tak zrobione? czy wentylacja jest slyszalna? Strop poddasza bedzie zelbetowy i nie chcialbym robic w nim dziur. Ponadto skrzynki rozdzielcze beda na jednej ze stron a nie na srodku domu, czy tak mozna zrobic?

• 2 weeks później...
  • 2 years później...