Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi szafy wnękowej popsułem :( Prośba o pomoc

kmaj

Recommended Posts

Witam

Po latach mieszkania szafa wnękowa się znudziła i znalazłam nowe miejsce. Zdemontowałem ją i zamontowałem w pomieszczeniu gospodarczym. Została do zrobienia ostatnia rzecz - montaż drzwi przesuwnych. A są to dwa skrzydła drzwi lustrzanych. Każde składa się z trzech luster niemal kwadratowych (nie jest to jedno lustro). Czyli konstrukcja jest taka - drzwi o wysokości 260 cm po bokach mają ... prowadnice w kształcie literki C, i w tę prowadnicę wchodzą lustra. Tak jedno na drugie a oddzielone są taką prowadnica z podwójnych odwróconych C. Aktualnie drzwi pionowo oparte są o ścianę i właśnie jedne z nich podnosiłem za zewnętrzną C. I prowadnica się podniosła a lustra nie. Nic dziwnego - trochę to waży. I prowadnica się wybrzuszyła i wyszło z niej lustro. I teraz jest problem, bo jej nie można nałożyć na lustra. I prośba jest o pomoc - jak to włożyć? Lustra są z jednej strony oklejone folią, przez co są trochę grubsze niż samo lustro. No ale nie zerwę tej folii. Coś mi blokuje jak nakładam C na lustro ale nie wiem co? Po bokach to trzyma ale tam są jakieś śrubeczki - nie wiem czy je odkręcić i nakładać od nowa od środka?

Wrzucam zdjęcia, może lepiej wyjaśnią w czym jest problem.

a2.jpga1.jpg

z góry dzięki za pomoc.

Witam

Po latach mieszkania szafa wnękowa się znudziła i znalazłam nowe miejsce. Zdemontowałem ją i zamontowałem w pomieszczeniu gospodarczym. Została do zrobienia ostatnia rzecz - montaż drzwi przesuwnych. A są to dwa skrzydła drzwi lustrzanych. Każde składa się z trzech luster niemal kwadratowych (nie jest to jedno lustro). Czyli konstrukcja jest taka - drzwi o wysokości 260 cm po bokach mają ... prowadnice w kształcie literki C, i w tę prowadnicę wchodzą lustra. Tak jedno na drugie a oddzielone są taką prowadnica z podwójnych odwróconych C. Aktualnie drzwi pionowo oparte są o ścianę i właśnie jedne z nich podnosiłem za zewnętrzną C. I prowadnica się podniosła a lustra nie. Nic dziwnego - trochę to waży. I prowadnica się wybrzuszyła i wyszło z niej lustro. I teraz jest problem, bo jej nie można nałożyć na lustra. I prośba jest o pomoc - jak to włożyć? Lustra są z jednej strony oklejone folią, przez co są trochę grubsze niż samo lustro. No ale nie zerwę tej folii. Coś mi blokuje jak nakładam C na lustro ale nie wiem co? Po bokach to trzyma ale tam są jakieś śrubeczki - nie wiem czy je odkręcić i nakładać od nowa od środka?

Wrzucam zdjęcia, może lepiej wyjaśnią w czym jest problem.

[ATTACH=CONFIG]389639[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]389640[/ATTACH]

z góry dzięki za pomoc.

Spróbuj najpierw wyjąć uszczelkę z ramy. Nałóż ją na lustro a dopiero potem wsuń całość w ramę. Montujący takie drzwi używają młotków gumowych do tego. Zacznij pukanie od miejsca, gdzie lustro jeszcze jest w ramie i tak pomału wklepiesz resztę.

Brzmi prosto ale u mnie trzymają się oba końce a wyszło po środku. Przez to dostęp do uszczelki jest bardzo utrudniony. Szczelina mała, a jak ją zacznę powiększać to zejdą mi boki.

Zastanawiam się nad zdjęciem jednego boku całkowicie co dałoby mi dostęp do uszczelki od krawędzi i wówczas mógłbym ją (chyba) zdjąć i zdejmowaniem przesuwać się do środka. Lub zdjąć całość i nałożyć jeszcze raz.

I trzecie rozwiązanie - wezwać zaznajomioną złotą rączkę :) , tylko u niego z terminami bardzo krucho :(

WIELKIE podziękowania za pomoc.

Ja bym poprosił kogoś i pomoc w przytrzymaniu tych luster i próbował za poradą Kolegi zdjąć cały bok z którego uciekły Ci lustra. Najpierw uszczelka, a później rączka delikatnie wciskana. Nie polecam na siłę tego robić, bo domyślasz się ile lat będziesz miał nieszczęścia ;).

Możesz pomóc sobie wodą z płynem do garnków, tylko wszystko będzie bardzo ślizgie!

• 2 weeks później...

perm i mazwoj - WIELKIE podziękowania za pomoc. Znalazłem w końcu czas, żeby naprawić to, co popsułem. A dla potomnych poniższa instrukcja:

uzbroiłem się w sprzęt - imbusy, płotek do wybijania głupotek i wkrętaki

http://images.tinypic.pl/i/00906/l8t19htpx8a1.jpg

na krawędzi tarasu ułożyłem dywan i koc a na to położyłem drzwi i odkręciłem śruby

http://images.tinypic.pl/i/00906/s0dn6dxpjzcr.jpg

zdjąłem całą listę wraz z uszczelką

http://images.tinypic.pl/i/00906/j84j0qluv9z9.jpg

i tak jak pisali koledzy - najpierw założyłem uszczelkę a następnie napiłem listwę delikatnie młotkiem gumowym. Tu zwracam uwagę na to, że przy nabijaniu trzeba zgrać otwory na śrubę.

http://images.tinypic.pl/i/00906/u4dgqhjso025.jpg

I to wszystko :)

Znalazłem jeszcze film, na którym widać jak to się robi

Jeszcze raz wielkie podziękowania.

pozdrawiam

z1.jpg

Edytowane przez kmaj

• 2 weeks później...