paweł 40 21.05.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 witam, mam takie pytanie mam wykonany fundament z bloczków,na zewnątrz bloczki pomazane 2x dysperbitem, na to klej styro siatka i klej. po niedzieli mam zasypywać fundament i tak sie zastanawiam czy wymazać jeszcze od wewnątrz dysperbitem? czy sobie to odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.05.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Ja ostatnio słyszałem taka poradę że bloczek z którejś strony musi "oddychać" jak go uszczelnisz z obu stron to zamkniesz wilgoć w nim zawartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweł 40 21.05.2017 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 dzięki za rade. ale po co ma "oddychać"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 26.05.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Ja izolowałem ściany fundamentowe od wewnątrz. Przestrzeń pod budynkiem jest od dołu otwarta, podciąganie kapilarne spowoduje że wypełnienie (podsypka) będzie mokra przynajmniej do pewnej wysokości, zależy to od poziomu wód gruntowych i rodzaju podsypki.Generalnie należy chronić wszystkie części budynku przed wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.05.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Nie trzeba mazać od środka (od zewnatrz w sumie także, ale lobby nie pozwala W bloczkach fundamentowych w sezonie jest od groma wody, bloczki sa robione i na trzeci dzień murowane , więc beton jest świeży i tak jak wszyscy producenci chemi piszą że beton musi byc wysezonowany to także dotyczy bloczków. Wymazanie świeżych bloczków dysperbitem (w sumie to gówn.....nie izooacja) zamyka całą wilgoć w bloczku, więc po zimie dysperbit jest juz iluzja. Błędem jest klejenie płyt do dysperbitu....klej szybciej schnie od bloczka i odrywa dysperbit od niego, a to już jest bez sensu. Podciąganie kapilarne piasku....nie istnieje takie coś, im gęściejszy materiał tym podciąganie większe jeżeli już coś a piasek to żadna gęstość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 26.05.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Andrzej733 - mylisz się. Polecam łyknąć trochę wiedzy w temacie podciągania kapilarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.05.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Andrzej733 - mylisz się. Polecam łyknąć trochę wiedzy w temacie podciągania kapilarnego. Jutro bede szukał kapilar w ziarnach piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.05.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 W bloczkach fundamentowych w sezonie jest od groma wody, bloczki sa robione i na trzeci dzień murowane , więc beton jest świeży i tak jak wszyscy producenci chemi piszą że beton musi byc wysezonowany to także dotyczy bloczków. Jak długo musi być sezonowany bloczek betonowy ? Ja kupiłem z początku 2016 r i tak napisano w deklaracji zgodności z normą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.05.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Jutro bede szukał kapilar w ziarnach piasku Nie znajdziesz - podobnie jak neuronów w swoim OUN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.05.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Jak bloczku z 2016 to są juź ok , można kłaść izolację. Straszenie podciąganiem kapilarnym piasku i że przez to woda będzie w chacie to jest lekka przesada. Wsyp piasek do kałuży i czekaj wtedy zrizumiesz sens pisania o kapilarności piasku (to wsrtości do 40-50 cm maksymalnie) a nikt nie stawia domów w basenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts