agqa 21.05.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Kochani, W ubiegłym tygodniu firma montażowa wstawiała nam drzwi wejściowe Wikęd wzór 12 Premium koszt 2600zl z montażem. Montaż pozostawia wiele do życzenia... ich 'nowy' wygląd też - zastanawiamy się, czy nasze drzwi nie pochodzą z outeltu. Powiedzcie proszę drodzy użytkownicy drzwi Wikęd i nie tylko, czy Wasze też tak wyglądają... -próg jest źle spasowany z dwóch stron widać prześwit -zamek i klamka są krzywo spasowane -spód drzwi, stal jest pofalowana - czy też tak wygląda to u Was? Próg, nadproże i ościeżnica zamka są krzywe. Ogóle na pierwszy rzut oka (poziomica też tak sądzì) są krzywo wstawione. Pomiędzy ościeżnicą na górze i na samym dole jest prawie cm rożnicy. Z góry dzìękuję za pomoc i opinie. Agnieszka i Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agqa 21.05.2017 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 (edytowane) Edytowane 21 Maja 2017 przez agqa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agqa 21.05.2017 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.05.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Nie wiem jakie mieliście oczekiwania, ale sądząc po uwagach to wysokie. Temat drzwi: sprzedane dość drogo (ale mogło być jeszcze więcej). Natomiast przy tej cenie faktycznie oczekiwać można dobrej roboty, a jest tak sobie. - dziury przy progu - kwestia montażu. Ościeżnica jest "skręcona" i drzwi nie zachowują kąta prostego wobec futryny. Można to łatwo poprawić wypierając ją od zewnątrz. - spód drzwi - tak wyglądają "stalówki" w takich seriach. Może te "pofalowania" - jeśli dobrze widzę to kwestia stawiania skrzydła na nieodpowiedniej powierzchni (np. nierówna wylewka). - "dziury" przy wkładce - tak już jest, że klamki występujące na naszym rynku są słabo spasowane względem wkładek i to co widać jest normalne. Niwelować ma to specjalna "gąbeczka" dołączana do klamki - ale nie zawsze jej zastosowanie daje pożądany efekt. U Ciebie tak jest, a może tej gąbki nie zastosowano.. ?- śrubkę przy zamku wystarczy dokręcić zwykłym śrubokrętem. - co do reszty - nie wypowiadam się. Natomiast widzę że otwór to wyglądał tak sobie (jakość "murowania" i wstawić w nim drzwi wymaga postarania się.. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 22.05.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Jak tylko mogę to odradzam swoim inwestorom wszelakie drzwi stalowe z ościeżnicami metalowymi czy to Wikęd czy KMT. Montaż montażem, ale spasowanie tego graniczy z cudem, zawiasy płytkowe bez regulacji płynnej 3D itp. Drzwi stalowe tylko z ościeżnicami aluminiowymi i najlepiej z zamkiem listwowym jak to jest w Wikęd OPTIMUM+ Termo lub Prestige. Spasowanie KLAMKA-WKŁADKA-ZAMEK-OTWORY W SKRZYDLE - z tym ma każdy producent problem (stal, drewno), w 50% przypadkach trzeba lekko rozwiercać otwory które mocują klamkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.05.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Jak tylko mogę to odradzam swoim inwestorom wszelakie drzwi stalowe z ościeżnicami metalowymi czy to Wikęd czy KMT. Montaż montażem, ale spasowanie tego graniczy z cudem, zawiasy płytkowe bez regulacji płynnej 3D itp. Drzwi stalowe tylko z ościeżnicami aluminiowymi i najlepiej z zamkiem listwowym jak to jest w Wikęd OPTIMUM+ Termo lub Prestige. Spasowanie KLAMKA-WKŁADKA-ZAMEK-OTWORY W SKRZYDLE - z tym ma każdy producent problem (stal, drewno), w 50% przypadkach trzeba lekko rozwiercać otwory które mocują klamkę. Mam trochę inne obserwacje. Problem spasowania przy progu - marginalny. W zawiasach - brak luzu na wysokości, ale do przeżycia. Nie jest to problemem. Nie pasowanie nawiertów pod klamki - może 5% (a uzbrajam drzwi zawsze własnoręcznie). Na zdjęciach jest kwestia luzu na styku klamka-wkładka. Axa jak (a chińskie klamki to już zupełnie) mają spory luz. Pewnie wynika to z rozbieżności w wymiarach wkładek (kurczą się po drodze z Azji albo puchną jak płyną na niskim pokładzie;) - dlatego klamka ma zapas i widać światło. Nie miewałem tego problemu przy wyższych seriach klamek Hoppe dopasowanych do europejskich wkładek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 22.05.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Montaż Wikędów czy KMT jest banalnie prosty. Wystarczy chcieć to równo spasować. To samo dotyczy progu. Moim zdaniem 99% pretensji powinnaś (lub powinniście, bo jest was dwoje) mieć do Waszych montażystów. Seria Premium nie jest najwyższą serią drzwi w Wikędzie i reprezentuje tańszą i solidną półkę cenową, która z założenia ma być w zasięgu każdego kto szuka drzwi. Nie oczekiwałbym po tych drzwiach takiej precyzji wykonania jak w Optiumum czy Prestige co chyba jest oczywiste i nie trzeba komentować. Najbardziej zastanawiają mnie pofalowania blachy na dole. Wykończenie jest takie jak powinno być, ale pofalowania mogą powstać w wyniku niewłaściwego obchodzenia się ze skrzydłem przy montażu - to co pisał Fin ... stawianie na bele czym. Mam nadzieję, że masz podpisaną umowę z montażystami, o której nie raz nie dwa była mowa na muratorze. Dzięki temu prosisz delikwentów na poprawki w ramach umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts