Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiana fixa na okno otwierane

Recommended Posts

Witam. Mam w kuchni okno stałe 150x240cm i chciałabym je wymienić na okno otwierane/tarasowe. Problem w tym, że nie chciałabym wymieniać całości tzn kuć w ścianie. Czy jest możliwe zamontowanie do istniejacej ramy 2 skrzydeł zamiast pakietu szybowego? Czy wymiana całego okna jest niezbędna?

Witam. Mam w kuchni okno stałe 150x240cm i chciałabym je wymienić na okno otwierane/tarasowe. Problem w tym, że nie chciałabym wymieniać całości tzn kuć w ścianie. Czy jest możliwe zamontowanie do istniejacej ramy 2 skrzydeł zamiast pakietu szybowego? Czy wymiana całego okna jest niezbędna?

Z tym pytaniem najlepiej zwrócić się do wykonawcy okien. On będzie znał producenta, nr zamówienia i na tej podstawie najłatwiej będzie można /ewentualnie/ dorobić skrzydła.

A ja tak z ciekawości zapytam, bo ja taki raczej nie "okienny" jestem. Montowałem u siebie coś a'la fixa. Raczej powinienem napisać, że okno bez klamek i zawiasów. Nie było mnie przy montażu, żona zdjęć nie zrobiła jak prosiłem i tak nawet w sumie nie wiem co ja mam :).

Ten niby fix jest na górze, a pod nim normalne okno na taras 2-skrzydłowe. Miało to wyglądać tak, że dół i góra mają tą samą szerokość i wygląd jakby i to górne okno dało się otwierać.

Chciałem też aby z czasem można było je rozeszklić i dać wszystkie okucia, bo może kiedyś podjadę tam podłogą z antresoli. Pytam tak z czystej ciekawości czy ktoś takie coś montował i może później zmieniał, bez uszkadzania elewacji (bo w sumie taki był zamysł w razie czego).

Teoretycznie sprawa się ma tak jak u kolegi wyżej. Tylko że jak masz szklenie stałe w skrzydłach, to może wystarczy dołożyć tylko okucia?Ale to już robota dla praktykującego serwisanta:)

Okno drewniane czy tworzywowe? Wymiary w świetle czy w ościeży? Jakie (i czy?) są wzmocnienia? Co z progiem? Wszystko da się zrobić, ale podejrzewam, że taniej jednak i bardziej funkcjonalnie będzie zamówić nowe drzwi i wymienić.. :rolleyes:

Okno ma takie wymiary w ościeżnicy i jest wykonane z tworzywa. O wzmocnieniach nic nie wiem. Montowane w warstwie ocieplenia. Na dole nie ma progu tzn jest widoczna rama tak jak po bokach i na górze.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nawet jakbym musiała dopłacić o interesu to całego okna wymieniać nie chcę, więc mam nadzieję, ze operacja będzie możliwa do wykonania.

Teoretycznie sprawa się ma tak jak u kolegi wyżej. Tylko że jak masz szklenie stałe w skrzydłach, to może wystarczy dołożyć tylko okucia?Ale to już robota dla praktykującego serwisanta:)

Na pewno sam się tego nie podejmuję ;). Nie moja branża i innym też trzeba dać zarobić.

Co do szklenia, to chyba jest "normalnie" jak inne okna w domu. Mam też fixa takiego fixa zwykłego i tam też szklenie jest jak w innych znanych mi oknach. Piszę jak totalny amator ale tematyka okien jest mi obca, choć jakieś przemyślenia o rozszerzeniu działalności w tą stronę miałem. Oczywiście poprzedzone to miało być zdobyciem wiedzy, ale nikt ważny sprowadził mnie na ziemię, że kokosów nie będzie więc trzymam się tego co mam i jest mi z tym na prawdę dobrze.