Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

reklamacja - źle zwymiarowane żaluzje(?)

Recommended Posts

Witam,

proszę o informacje jakie mam szanse na reklamacje żaluzji sasadowych zamówionych i zamontowanych po pomiarze przez firmę która również sprzedawała nam okna z ciepłym montażem. Problem ujawnił się przy wejsciu ekipy od elewacji: okazało się, że prowadnice żaluzji są na samym brzegu ramy okna i nie ma możliwośći porządnego wykończenia wnęki okna. Styropian dochodzi do prowadnicy i w sumie nawet jakby się ją zdjęło to po wykończeniu siatką klejem i tynkiem prowadnica już nie wejdzie. a gdyby zmniejszyć styropian to nie będzie on nawet zakrywał granicy między oknem a murem (mam tam niby taśmy od ciepłego montażu ale one zdaje się powinnybyć przykryte styropianem..)

ekipa od elewacji pozostałę okna wykańcza tak że dojeżdza styropianem do granicy mur okno i będzie jeszcze doklejać do tego 2 albo 3 cm styropian czyli rama okna będzie częściowo przysłonięta.

Takie rozwiązanie wydaje mi się bardzo rozsądne i nie możliwe do osiągnięcia przy dużych przeszkleniach przez aktualny monaż żaluzji.

pomóżcie proszę czy mam szansę na reklamację?

za przemawiają takie fakty:

- konkurencja montuje, żaluzje na środku ramy okna tak żeby dało się spokojnie wykończyć elewacje

- zamówienie moich żaluzji jest sprzeczne z instrukcją pomiarów do tych żaluzji dostępnej na stronie konkurencyjnej firmy (producent nie udostępnia informacji technicznych na stronie osobom prywatnym - trzeba się zarejestrować jako firma, więc nie wiem czy oni to wzięli z dokumentacji technicznej czy mają to wypracowane jako własna dobra praktyka)

- obecny montaż uniemożliwia wykończenie styropianu tak żeby przykryć granicę między murem a oknem - na logike wydaje mi się to konieczne jeśli chce się mówić o ciepłym montażu okna

Problem podstawowy nie jest w czym że źle zwymiarowany żaluzje tylko w tym że nie stało nie zostało uzgodnione wcześniej jakiej wielkości będzie węglarek jeżeli nie masz zapisanego w umowie to tak naprawdę szansę na reklamację Moim zdaniem Masz zerowe

Natomiast żaluzje wcale nie muszą nachodzić na połowę ościeżnicy mogą nachodzić na ościeżnice centymetr 3 cm 5 cm Wszystko zależy od uzgodnień na etapie zamawiania i pomiarów czy jest to wina wykonawcy

Takie rzeczy trzeba uzgadniać przed podpisaniem umowy i złożeniem zamówienia

Biorac pod uwagę kolejność prac na budowie przy żaluzjach fasadowych najpierw powinna być wykonane mocowanie zaluzji wraz z oslona

Dopiero po wykonaniu struktury docieplenia powinno się do tego do zamawiać żaluzje

Czasem wystarczy że ociepleniowcy kroplą się o 5 mm i zrobią węższy otwór i już żaluzji nie zamontujesz

A czy poprawne z punktu widzenia okien będzie zakończenie ocieplenia w miejscu łączenia muru z rama okna ?

montaż żaluzji uniemożliwia wykonanie ocieplenia tak żeby zabezpieczyć to wrażliwe miejce. spodziewam się, ze po czasie w tym miejscu będzie podchodzić woda. i nie będę mogła za to winić tych od elewacji.

ja jestem laikiem i oczekuję fachowej obsługi i doradztwa, a sprzedawca wpakował mnie w niezły kanał patrząc z perspektywy właściwości użytkowych domu :(

Edytowane przez mahogany6

Jak dzialalem tez raz byl problem. Kladac ocieplenie za bardzo zwezili otwor. Ale wszystko bylo zapisane i musieli poprawiac.

Ocieplenie powinno najsc na oscieznice ale jesli dokladnie to zrobia to nic nie stoi na przeszkodzie by bylo na rowno z oknem.

Poza tym. Co prawda to zabawa ale prowadnica odstaje z 5cm od okna i przeciez moga dac troszke ocieplenia by w nim schowac prowadnice tak by wystawala z kilka milimetrów spod struktury

Dlubanina ale wykonalna

najbardziej mnie wnerwiło że ze mną nikt nie rozmawiał o tych prowadnicach. zamawiałam w wersji podtynkowej bo chciałam żeby żaluzja wyjeżdżała z tynku jakby (głównie argument estetyki) teraz o estetyce sobie mogę pomarzyć jak w ogóle uda się rozwiązać problem funkcjonalności.

uchwyt.jpg mogą kombinować ze schowaniem prowadnicy, ale ona nie jest przeznaczona do zabudowy, a nie zostawię surowego styropianu bo się będzie utleniać.

ekipa od elewacji na pewno wyjmie spod gwarancji temat ościeży przy tych oknach bo w sumie czemu mieliby odpowiadać za coś co nie jest przez nich zawinione.

jak zwykle cierpi inwestor.

ciekawe czy gotowe lamele można skrócić o te 4 cm... ?

Kaszana :(

Nie ma szansy skrocic

Oddac do fabryki celem wykonania nowych lameli i calkowitej przerobki

Tylko moze sie okazac ze przerobka bedzie drozsza od wykonania na nowo

O ile dobrze kojarzę Selta ma prowadnice podtynkowe - wymienc prowadnice

Hmmm....nasuwa sie pytanie.

Dlaczego wybralas tego a nie innego dostawce zaluzji ?