mahogany6 21.05.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Witam, proszę o informacje jakie mam szanse na reklamacje żaluzji sasadowych zamówionych i zamontowanych po pomiarze przez firmę która również sprzedawała nam okna z ciepłym montażem. Problem ujawnił się przy wejsciu ekipy od elewacji: okazało się, że prowadnice żaluzji są na samym brzegu ramy okna i nie ma możliwośći porządnego wykończenia wnęki okna. Styropian dochodzi do prowadnicy i w sumie nawet jakby się ją zdjęło to po wykończeniu siatką klejem i tynkiem prowadnica już nie wejdzie. a gdyby zmniejszyć styropian to nie będzie on nawet zakrywał granicy między oknem a murem (mam tam niby taśmy od ciepłego montażu ale one zdaje się powinnybyć przykryte styropianem..) ekipa od elewacji pozostałę okna wykańcza tak że dojeżdza styropianem do granicy mur okno i będzie jeszcze doklejać do tego 2 albo 3 cm styropian czyli rama okna będzie częściowo przysłonięta. Takie rozwiązanie wydaje mi się bardzo rozsądne i nie możliwe do osiągnięcia przy dużych przeszkleniach przez aktualny monaż żaluzji. pomóżcie proszę czy mam szansę na reklamację?za przemawiają takie fakty: - konkurencja montuje, żaluzje na środku ramy okna tak żeby dało się spokojnie wykończyć elewacje- zamówienie moich żaluzji jest sprzeczne z instrukcją pomiarów do tych żaluzji dostępnej na stronie konkurencyjnej firmy (producent nie udostępnia informacji technicznych na stronie osobom prywatnym - trzeba się zarejestrować jako firma, więc nie wiem czy oni to wzięli z dokumentacji technicznej czy mają to wypracowane jako własna dobra praktyka)- obecny montaż uniemożliwia wykończenie styropianu tak żeby przykryć granicę między murem a oknem - na logike wydaje mi się to konieczne jeśli chce się mówić o ciepłym montażu okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.05.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Problem podstawowy nie jest w czym że źle zwymiarowany żaluzje tylko w tym że nie stało nie zostało uzgodnione wcześniej jakiej wielkości będzie węglarek jeżeli nie masz zapisanego w umowie to tak naprawdę szansę na reklamację Moim zdaniem Masz zeroweNatomiast żaluzje wcale nie muszą nachodzić na połowę ościeżnicy mogą nachodzić na ościeżnice centymetr 3 cm 5 cm Wszystko zależy od uzgodnień na etapie zamawiania i pomiarów czy jest to wina wykonawcyTakie rzeczy trzeba uzgadniać przed podpisaniem umowy i złożeniem zamówienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.05.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Biorac pod uwagę kolejność prac na budowie przy żaluzjach fasadowych najpierw powinna być wykonane mocowanie zaluzji wraz z oslona Dopiero po wykonaniu struktury docieplenia powinno się do tego do zamawiać żaluzjeCzasem wystarczy że ociepleniowcy kroplą się o 5 mm i zrobią węższy otwór i już żaluzji nie zamontujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 21.05.2017 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 (edytowane) A czy poprawne z punktu widzenia okien będzie zakończenie ocieplenia w miejscu łączenia muru z rama okna ? montaż żaluzji uniemożliwia wykonanie ocieplenia tak żeby zabezpieczyć to wrażliwe miejce. spodziewam się, ze po czasie w tym miejscu będzie podchodzić woda. i nie będę mogła za to winić tych od elewacji. ja jestem laikiem i oczekuję fachowej obsługi i doradztwa, a sprzedawca wpakował mnie w niezły kanał patrząc z perspektywy właściwości użytkowych domu Edytowane 21 Maja 2017 przez mahogany6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.05.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 Jak dzialalem tez raz byl problem. Kladac ocieplenie za bardzo zwezili otwor. Ale wszystko bylo zapisane i musieli poprawiac.Ocieplenie powinno najsc na oscieznice ale jesli dokladnie to zrobia to nic nie stoi na przeszkodzie by bylo na rowno z oknem.Poza tym. Co prawda to zabawa ale prowadnica odstaje z 5cm od okna i przeciez moga dac troszke ocieplenia by w nim schowac prowadnice tak by wystawala z kilka milimetrów spod strukturyDlubanina ale wykonalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 21.05.2017 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 najbardziej mnie wnerwiło że ze mną nikt nie rozmawiał o tych prowadnicach. zamawiałam w wersji podtynkowej bo chciałam żeby żaluzja wyjeżdżała z tynku jakby (głównie argument estetyki) teraz o estetyce sobie mogę pomarzyć jak w ogóle uda się rozwiązać problem funkcjonalności. mogą kombinować ze schowaniem prowadnicy, ale ona nie jest przeznaczona do zabudowy, a nie zostawię surowego styropianu bo się będzie utleniać. ekipa od elewacji na pewno wyjmie spod gwarancji temat ościeży przy tych oknach bo w sumie czemu mieliby odpowiadać za coś co nie jest przez nich zawinione. jak zwykle cierpi inwestor. ciekawe czy gotowe lamele można skrócić o te 4 cm... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.05.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Kaszana Nie ma szansy skrocic Oddac do fabryki celem wykonania nowych lameli i calkowitej przerobki Tylko moze sie okazac ze przerobka bedzie drozsza od wykonania na nowo O ile dobrze kojarzę Selta ma prowadnice podtynkowe - wymienc prowadnice Hmmm....nasuwa sie pytanie. Dlaczego wybralas tego a nie innego dostawce zaluzji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 22.05.2017 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 no nic to ostatecznie zdjęte prowadnice i będziemy wykańczać tynkiem jak się da. zobaczę zimą kamerą termowizyjną jak się ma sprawa mostków w tym miejcu ...dostawcą żaluzji była firma, która sprzedała nam fajne okna. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.05.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Przecież jak zdjęłam prowadnice to możesz do kleić styropian tak prowadnice do niego dotykały zawsze to zabezpieczyć cieplnie połączenie okna z murem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts