pawelpol 21.05.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 (edytowane) Witam. Planuję izolację poddasza, w projekcie mam jedynie napisane 25cm wełny. Nic więcej. W związku z tym planuję samodzielnie detale. Na początek z 25 zmieniam na 30cm. Czytałem wątki, że nie ociepla się samego strychu, ale biorąc pod uwagę, że mam bardzo duży, chciałbym jednak między krokwiami włożyć wełnę. Oto mój plan w przekroju, zakładający 2 x 15 cm wełny Isover Termo Mata 0,36 warstwy poniżej jętek i na suficie poddasza między jętkami Pytania: 1. Czy paroizolację dawać również na strych czy tylko płyty OSB? 2. Sufit od jętek będę miał obniżony ok. 15cm, wtedy będzie 2,60m, jętki są 18cm, więc prawie idealnie pasowałoby 30cm wełny, lecz czy to nie jest lekka przesada z taką ilością? Chociaż planuję grzać gazem, więc nie chcę oszczędzać Pozdrawiam Edytowane 21 Maja 2017 przez pawelpol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 22.05.2017 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Nic nie przesadzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.05.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Witam. Planuję izolację poddasza, w projekcie mam jedynie napisane 25cm wełny. Nic więcej. W związku z tym planuję samodzielnie detale. Na początek z 25 zmieniam na 30cm. Czytałem wątki, że nie ociepla się samego strychu, ale biorąc pod uwagę, że mam bardzo duży, chciałbym jednak między krokwiami włożyć wełnę. Oto mój plan w przekroju, zakładający 2 x 15 cm wełny Isover Termo Mata 0,36 warstwy poniżej jętek i na suficie poddasza między jętkami [ATTACH=CONFIG]389655[/ATTACH] Pytania: 1. Czy paroizolację dawać również na strych czy tylko płyty OSB? 2. Sufit od jętek będę miał obniżony ok. 15cm, wtedy będzie 2,60m, jętki są 18cm, więc prawie idealnie pasowałoby 30cm wełny, lecz czy to nie jest lekka przesada z taką ilością? Chociaż planuję grzać gazem, więc nie chcę oszczędzać Pozdrawiam Trochę zależy co chcesz z tym strychem zrobić. Folię paroizolacyjną daje się po to, żeby nie wchodziła w nią para wodna z powietrzem, lub raczej żeby wchodziło jak najmniej. Bo jak para wodna we wełnie się ochłodzi się zamienia w wodę, a to już stanowi potencjalny problem. Jeśli to będzie tylko graciarnia, to możesz dać samo OSB. Jak zamierzasz tam gotować bimber (dużo wilgoci) to raczej daj też paroizolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts