drza 22.05.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 Niedługo będę chciał zasypać wykop wokół domu (dom z piwnicą częściowo odkrytą - garaż w piwnicy). Drenaż opaskowy mam już zrobiony i wygląda na to że dobrze funkcjonuje. Z tyłu domu w tym wykopie widać stary poniemiecki drenaż, z którego leje się woda i leci prosto na mój dom. Są dwa takie punkty.Zastanawiam się jak to złapać i odprowadzić. Mam pomysł, aby złapać wodę z tych punktów rurą drenażową z dziurami na odcinku ok 2-3m, a następnie połączyć z rurą drenażowa pełna za pomocą trójnika i odprowadzić na bok domu i wprowadzić do istniejącego drenażu opaskowego. Czy to jest dobry pomysł, aby tak odprowadzić ten stary drenaż? Będzie to zasypane warstwą 2,5 m ziemi. Czy rura drenażowa pełna wytrzyma taki ucisk czy lepiej zastosować rurę kanalizacyjną sn4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sivy17 31.05.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Rura drenarska to słaby pomysł szczególnie że dren funkcjonuje bo przy zasypywaniu może się złamać a wtedy cała woda będzie napierać na ściany. Osobiście dałbym rury pcv sn4 lub sn8 ale LITE różnica cenowa niewielka a spokój na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts