Skoren86 23.05.2017 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Witam serdecznie, Właśnie wkopano mi oczyszczalnie biologiczną i zastanawiam się jak poprawnie zacząć z nią pracę? O ile instrukcja po zakupie nie jest zbyt obfita w informację dlatego piszę tutaj - przed uruchomieniem, zbiornik należy napełnić w całości wodą czy do jakiejś pojemności czy w ogóle? - jaki preparat powinienem zastosować aby "zaszczepić" bakterię? - jaki preparat stosować już w trakcie użytkowania? - jak prawidłowo powinien działać sterownik takiej oczyszczalni? - pytam gdyż w skrzynce mam bardzo prosty sterownik ETI, a zamiast niego chcę wsadzić sterownik programowalny z kilkoma funkcjami ułatwiającymi pracę z oczyszczalnia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 25.05.2017 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Nie wiem jaką oczyszczalnię kupiłeś, dlatego będzie mi ciężko jakiś rad udzielać. Jeśli nie ma pełnych informacji w dokumentacji oczyszczalni, którą dostałeś, to swoje pytania musisz skierować do producenta. Zazwyczaj oczyszczalnie zalewa się wodą już w trakcie montażu do poziomu wylotu. Na start najlepiej zastosować jakiś osad już wypracowany z innej oczyszczalni. Preparaty w trakcie działania oczyszczalni możesz stosować, ale zapytaj jakie zaleca producent i co wg. niego dają za efekt. W kwestii sterownika to już inna sprawa, bo najpierw musisz określić, czym da się sterować. W oczyszczalnia można sterować dmuchawą, elektrozaworami lub pompami. Co dostałeś z tego w standardzie ? Ewentualnie podeślij fotkę z miejscem, gdzie jest dmuchawa i skrzynką. Niestety ETI to bardzo dolna półka wyposażenie i pewnie jest to jakiś stycznik mechaniczny, w którym ustawiasz tylko co ile działa i przez ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skoren86 25.05.2017 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Oczyszczalnia mbos 6 w wersji smart czyli z prostym sterowaniem za pomoca modulu ETI. Sterowac na chwile obecna moge tylko zal/wyl dmuchawe bo zawory mam reczne:) Mam na zapasie sterownik moelera easy wiec z checia go tam wpakuje plus elektrozawory, ale musze wiedziec jak taka oczyszczalnia powinna pracowac.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 25.05.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 (edytowane) Oczyszczalnia mbos 6 w wersji smart czyli z prostym sterowaniem za pomoca modulu ETI. Sterowac na chwile obecna moge tylko zal/wyl dmuchawe bo zawory mam reczne:) Mam na zapasie sterownik moelera easy wiec z checia go tam wpakuje plus elektrozawory, ale musze wiedziec jak taka oczyszczalnia powinna pracowac. Pozdrawiam Niewiele na jej temat w internecie. Z tego co znalazłem to jest szansa, że oczyszczalnia będzie działać w miarę poprawnie do 3 osób. Dla większej ilości mam obawy ze względu na jej pionową konstrukcję oraz małą objętość. Dodatkowo działa chyba w trybie przepływowym (nie była w dziale sbrów tam gdzie ją znalazłem). Jeżeli masz trzy komory, dwie pompy mamutowe i jeden dyfuzor, dwa lub trzy zawory ręczne - to z pewnością tak będzie. Jeżeli chcesz poczytać jak tego typu oczyszczalnie pracują jest na tym forum inny wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?335969-Oczyszczalnia-MBBR . Różnica jest taka, iż tamtejsza oczyszczalnia ma pierścienie Białeckiego, które z zasady poprawiają jej pracę. Twoja tych pierścieni nie ma, objętość ma podobną, też działa w trybie przepływowym. No, może jedynie większy kompresor niewiele poprawi sytuację. Generalnie jest to bardzo wrażliwy typ oczyszczalni. Przy okazji zauważyłem taką nieprawidłowość: - z oferty internetowej wynika, że ta oczyszczalnia w wersji smart ma inteligentny sterownik sterujący m.in. trybami pracy, trybem wakacyjnym itp. oraz elektrozawory Wynika z tego, że sprzedali Tobie inną wersję. Jeżeli chcesz ingerować w układ sterowania, przeczytaj najpierw wskazany wcześniej wątek o oczyszczalni MBBR innego producenta. Następnie podejmij świadomą decyzję o ingerencji, ponieważ na 100% stracisz gwarancję producenta i zostaniesz z problemem sam. Swoją drogą - że w dzisiejszych czasach żaden urząd nie jest w stanie nic zrobić z taką perfidną propagandą w zakresie skuteczności oczyszczania. M-BOS smart ma 89% redukcji azotu Kjeldahla oraz 90% fosforu - bez dozowania chemii. Zrobili papier w symulowanych warunkach i myślą, że mają wytłumaczenie na wszystkie zarzuty. Rynek to zweryfikuje - przynajmniej mam taką nadzieję. Edytowane 26 Maja 2017 przez czystesrodowsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 25.05.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Ogólnie to czysteśrodowisko, wyczerpał temat w tej dziedzinie i jak najbardziej zgadzam się z jego uwagami. Od siebie dodam tylko, że to co chcesz dołożyć, czyli sterownik PLC i elektrozawory, trzeba było wydać na lepszą oczyszczalnię. Programy w oczyszczalniach, zależą od technologii i od wyposażenia, dlatego można się bawić w modyfikacje o ile masz pod ręką inne działające rozwiązania. W kwestii tego co jest na stronie producenta dodam jeszcze, że wydaje mi się, że w wersji smart, ktoś wstawił zdjęcie sterowania z wersji droższej - sbr. Czyli jest to ewidentne robienie w konika klientów . Dlatego mogą być te niezgodności w sterowaniu - tj. tani - prosty ETI, zamiast tego co obiecywali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skoren86 25.05.2017 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Przepraszam mam zakupiona wersje simple wiec sprzedawca nie wciska kitu:). Jesli chodzi o plc i zawory to mam je na stanie wiec nie kupuje dodatkowo, chcialbym poprostu poprawic jakosc pracy takiej oczyszczalni pozbywajac sie ETI, ale moze macie racje ze strace gwarancje :/ - musze dopytac sprzedawcy. Jakie preparaty natomiast proponujecie na rozruch takiej oczyszczalni? Przegladajac pare watkow trafilem na preparaty bio7, czy warto sie nimi zainteresowac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skoren86 28.05.2017 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 WitemCzy Ktoś używa może bakteri NCH FreeFlow? Używane są one do udrazniania kanalizacji i nie tylko, a bakterie w nich 'dzialaja' całkiem sprawnie. Mam do nich dostęp, ale nie wiem czy się nadają do mojej oczyszczalni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts