Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystko zależy którędy ta rura idzie i jak to się ma do reszty kuchni. Obawiam się, że decydujące jest Twoje poczucie estetyki. Moje sugestie: jeśli miałaby to być aluminiowa rura spiro, to nie wyobrażam sobie, żeby nie schować jej za jakimś ekranem np. z kartongipsu czy sufitem podwieszanym. Jeśli ma być na wierzchu, to dałbym zamiast klasycznej rury estetyczny prostokątny kanał z plastiku (najczęściej są białe). Daje się tym skręcać, przynajmniej pod kątem prostym, bo są odpowiednie "kolanka". Widziałem też u kogoś rurę ze stali nierdzewnej, ale to musi się komponować z resztą wystroju kuchni i pewnie nie jest tanie.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-403918
Udostępnij na innych stronach

Czy rurę od okapu z podłączeniem do komina obudowywać, zamaskować czy zostawic na wierzchu? Rura bedzie miała około 2 m długosci.

 

Zależy co to za rura. Jeśli zwykłe spiro, to raczej bym obudował czy zamaskował, w zależności od warunków. Ale jeśli zaszalałaś i zrobiłaś kanał wentylacyjny z ładnej lakierowanej czy niklowanej rury (mozna takie kupic w castoramie, drogie nestety...) a jego wygląd Ci pasuje do kuchni, to czemu nie...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-403925
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałam jeszcze, że

 

Kuchnia jest razem z salonem

wprowadziłam do wystroju dużo elementów ze stali nierdzewnej i niklu (sprzęt kuchenny, schody, rurka przy barku, relingi)

 

Tak więc chyba rura przy okapie na wierzchu nie zaszkodzi

 

Nie mam już siły i kasy bawic się w sufity podwieszane (może kiedyś)

 

A tak poza tym

 

 

Czy te okapy kominowe sprawdzają się, bo jeszcze swojego nie używałam a jestem ciekawa czy np. przy smażeniu ryby uda się pozbyć smrodku?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-404683
Udostępnij na innych stronach

Okap powinien ograniczyć różne zapachy smażeniowe, ale raczej nie licz na to, że w salonie nie poczujesz smażonej ryby. Chyba że zbudujesz całkowicie zabudowany wyciąg typu stosowanego w laboratoriach chemicznych :lol:
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-404712
Udostępnij na innych stronach

Czy te okapy kominowe sprawdzają się, bo jeszcze swojego nie używałam a jestem ciekawa czy np. przy smażeniu ryby uda się pozbyć smrodku?

 

Odpowiedzi brzmią TAK i NIE. To znaczy: smrodu smażenia nie pozbedziesz się w życiu, żaden okap nie ma 100% skuteczności, ale z okapem jest O WIELE lepiej niz bez okapu. Z dobrym okapem jest O WIELE lepiej niż ze złym okapem. I teraz ciekawostka: dobry okap to wcale niekoniecznie drogi okap. To może być równie dobrze najzwyklejszy tani okap z blachy, ważne jest jedynie, alby on obejmował mniej więcej pole kuchenki i był zainstalowany do kanału z dobrym ciągiem i wentylacja w kuchni sprawnie działającą, żeby wsteczny ciąg nie powstawał. Wentylatory straszliwej mocy i tym podobne wynalazki sa bardzo pomocne jak się coś naprawdę śmierdzącego albo bardzo parującego gotuje i wtedy warto zadbać o wentylator cichy a wydajny.

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-404917
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...