Olka 08.09.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Czy rurę od okapu z podłączeniem do komina obudowywać, zamaskować czy zostawic na wierzchu? Rura bedzie miała około 2 m długosci. Co myslicie? Jak robiliście u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 08.09.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Wszystko zależy którędy ta rura idzie i jak to się ma do reszty kuchni. Obawiam się, że decydujące jest Twoje poczucie estetyki. Moje sugestie: jeśli miałaby to być aluminiowa rura spiro, to nie wyobrażam sobie, żeby nie schować jej za jakimś ekranem np. z kartongipsu czy sufitem podwieszanym. Jeśli ma być na wierzchu, to dałbym zamiast klasycznej rury estetyczny prostokątny kanał z plastiku (najczęściej są białe). Daje się tym skręcać, przynajmniej pod kątem prostym, bo są odpowiednie "kolanka". Widziałem też u kogoś rurę ze stali nierdzewnej, ale to musi się komponować z resztą wystroju kuchni i pewnie nie jest tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-403918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.09.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Czy rurę od okapu z podłączeniem do komina obudowywać, zamaskować czy zostawic na wierzchu? Rura bedzie miała około 2 m długosci. Zależy co to za rura. Jeśli zwykłe spiro, to raczej bym obudował czy zamaskował, w zależności od warunków. Ale jeśli zaszalałaś i zrobiłaś kanał wentylacyjny z ładnej lakierowanej czy niklowanej rury (mozna takie kupic w castoramie, drogie nestety...) a jego wygląd Ci pasuje do kuchni, to czemu nie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-403925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 08.09.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Mam ten sam problem.Rura będzie miała ok. 1mb.U mnie będzie ze stali nierdzewnej pasująca do wystroju wnętrza.Nie będzie obudowana .Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-403943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olka 09.09.2004 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Nie napisałam jeszcze, że Kuchnia jest razem z salonemwprowadziłam do wystroju dużo elementów ze stali nierdzewnej i niklu (sprzęt kuchenny, schody, rurka przy barku, relingi) Tak więc chyba rura przy okapie na wierzchu nie zaszkodzi Nie mam już siły i kasy bawic się w sufity podwieszane (może kiedyś) A tak poza tym Czy te okapy kominowe sprawdzają się, bo jeszcze swojego nie używałam a jestem ciekawa czy np. przy smażeniu ryby uda się pozbyć smrodku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-404683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 09.09.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Okap powinien ograniczyć różne zapachy smażeniowe, ale raczej nie licz na to, że w salonie nie poczujesz smażonej ryby. Chyba że zbudujesz całkowicie zabudowany wyciąg typu stosowanego w laboratoriach chemicznych Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-404712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.09.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Czy te okapy kominowe sprawdzają się, bo jeszcze swojego nie używałam a jestem ciekawa czy np. przy smażeniu ryby uda się pozbyć smrodku? Odpowiedzi brzmią TAK i NIE. To znaczy: smrodu smażenia nie pozbedziesz się w życiu, żaden okap nie ma 100% skuteczności, ale z okapem jest O WIELE lepiej niz bez okapu. Z dobrym okapem jest O WIELE lepiej niż ze złym okapem. I teraz ciekawostka: dobry okap to wcale niekoniecznie drogi okap. To może być równie dobrze najzwyklejszy tani okap z blachy, ważne jest jedynie, alby on obejmował mniej więcej pole kuchenki i był zainstalowany do kanału z dobrym ciągiem i wentylacja w kuchni sprawnie działającą, żeby wsteczny ciąg nie powstawał. Wentylatory straszliwej mocy i tym podobne wynalazki sa bardzo pomocne jak się coś naprawdę śmierdzącego albo bardzo parującego gotuje i wtedy warto zadbać o wentylator cichy a wydajny. J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-404917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olka 09.09.2004 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Ja kupiłam okap Amica za około 800,- i mam nadzieję, że mi taki wystarczy. Na elektroluxy za 4000,- mnie nie stać. Najwyżej będę otwierała okna Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22943-co-z-rur%C4%85-od-okapu/#findComment-404924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.