abes99 23.05.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Przymierzam się do pompy ciepła do grzania wody użytkowej. Akurat mam możliwość uzyskać dofinansowanie z miasta w wysokości 50% (do 4k), więc rozważam taki zakup zamiast samego bojlera z grzałką. Teoretycznie w domu będą mieszkać głównie 3 osoby, lubiące długie prysznice . Przymierzam się do naszego rodzimego Galmeta Basic ze zbiornikiem 200l, ale chętnie usłyszałbym jakieś opinie czy rady, jaką pompę wybrać . Chciałbym, żeby miała możliwość ustawienia priorytetu pracy w II taryfie (muszę sprawdzić, czy na tym Galmecie da tak radę). Kolejna sprawa, to będę montować również wentylację mechaniczną z rekuperacją + najprawdopodobniej glikolowe GWC. Gdzieś w opisach Hevalexa znalazłem schematy, że warto podpiąć pompę ciepła pod WM (w zimie przez pompę przechodzi ciepłe powietrze usuwane z pomieszczeń, a w lecie z ciepłe z czerpni). Ktoś praktykował takie rozwiązanie? Bardziej zależy mi na optymalizacji pracy PC niż wykorzystaniu jej w do schłodzenia powietrza (jak pracuje w lecie). Martwi mnie tylko minimalny wymagany przepływ powietrza. Wg Galmetu ich PC wymagają min. ok. 350m3/h. W sumie to centralę dla całego domu planowałem w okolicach 350-400m3/h, ale wolałbym żeby nie pracowała cały czas na 100%, a teoretycznie tyle wymaga PC. Więc jak jest? Warto podpiąć PC do systemu wentylacji czy nie? Ewentualnie może zamiast podpinać do całego WM po prosty podpiąć PC tylko do nagrzewnicy z GGWC? Tylko jakby to zrobić? Czerpnia ścienna -> nagrzewnica GGWC -> rozdzielacz kanałów na PC / WM z reku -> za oboma systemami połączyć w jeden kanał do wyrzutni dachowej? Czekam na opinie i porady ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.06.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Witam, Polecam pompy ciepła do ciepłej wody użytkowej firmy Viessmann - proszę zapoznać się z urządzeniem Vitocal 060-A Jeśli chodzi o zagadnienia rekuperacji i wentylacji mechanicznej, również posiadamy takie rozwiązania Najlepiej skontaktować się w tych sprawach z naszymi partnerami branżowymi - co oferują? wszystkie informacje TUTAJJeśli będziesz miał dodatkowe pytania - służę pomocą! Pozdrawiam i czekam na dalsze pytania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts