kaszpir007 23.05.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Witam ! W nowo wybudowanym domu chcę zrobić 2 tarasy (myślę że 4x5m albo 3x4m) . Jeden tras z jednej strony domu , drugi na drugim boku domu.Oczywiście musiały by być one połączone takim malym "wąskim tarasem) ,. Myślę że razem było by to 50-60m2 "tarasu". Najpierw chciałem z drewna , ale jak wyczytałem że na "gotowo" przy użyciu najtańszego drewna (sosna) to koszt od około 160zł za m2 , a przecież sosna to nie jest najlepsze drewno i sądzę że po doliczeniu moderzewia koszt by wzrósł do zapewne z minimum 200-220zł za m2 Wersja bardzo optymistyczna. Oczywiście wycena na gotowo bez udziału mojej pracy. Niesetty wychodzi drogo i wymaga pielęgnacji a szczerze mówiac nie wiem czy chciałbym 2-3 razy w roku olejować tyle m2 tarasu , tym bardziej że taras ustawiony na południe Wychodzi bardzo drogo i wymaga sporej "pielegnacji" aby taki taras przetrwał dłuższy czas Pomyślałem że może deska kompozytowa , bo nie trzeba pielęgnować , ale z drugiej strony to ... plastik ... Tyle że znów cena wysoka a z tego co wyczytałem to jednak taki kompozyt płowieje czyli traci swój "kolor' a i takze potrafi się wypaczyć Co do kostki brukowej to nie jestem przekonany , bo mam obecnie kostkę i widzę na niej mech , przechodzą chwasty a mrówki "deformują" powierchnię a dodatkowo wszędobylski piasek Więc następny pomysł . Może zrobić szalunki i po prostu wylać beton i zrobic betonowe tarasy. ? TYle że wtedy chyba kafle i znów koszty i ewentualne problemy (odpadanie i pękanie kafli). A gdyby zamiast kafli dać tynk mozaikowy ? Jak to u Was wyglądało ? Jakie Wasze doświadczenie z tym temacie ? Chciałem taras drewniany ale zastanawiam sie czy jednak beton nie byłby najlepszym rozwiązaniem ... Dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.05.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 (edytowane) Ja optuję za drewnianym. Betonowy z płytkami będzie droższy i mniej trwały.Dobrym olejem pokrywasz taras raz na rok. I polecam samodzielne wykonanie, wowczas cena jest nie do przebicia. A to przyjemna praca. Edytowane 23 Maja 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 23.05.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Oczywiście że beton może być najlepszym rozwiązaniem,pięknym, trwałym.Zastanawia mnie dlaczego u nas jest tak mało popularny i stosowany , jest praktycznie bezobsługowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts