rafallogi 08.09.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Witam, mam pytanie dotyczące szprosów w oknach PCV, tzn. jakie wykonanie jest najlepsze- szprosy wewnętrzne (rozumiem, żę między szybami), czy może szprosy naklejane (rozumiem, że nakleja się je wtedy na szyby po stronie zewnętrznej).Szprosy o których myślę to 8mm -złote.Proszę o uwagi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.09.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Witam, mam pytanie dotyczące szprosów w oknach PCV, tzn. jakie wykonanie jest najlepsze- szprosy wewnętrzne (rozumiem, żę między szybami), czy może szprosy naklejane (rozumiem, że nakleja się je wtedy na szyby po stronie zewnętrznej). Szprosy o których myślę to 8mm -złote. Proszę o uwagi. Pozdrawiam. Wg mnie wewnętrzne. Zewnętrzne naklejane dość poważnie będą utrudniały mycie okna. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbit 08.09.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Szprosy to według mnie wiocha!Żadne argumenty nieprzepowiadaja za tym aby jest zastosować i takie jest moje zdanie.Może wasze jest inne ale ja niezałożyłem i jestem szczęsliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 08.09.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Naklejane nie tylko będą utrudniać ale wręcz uniemożliwiać domycie czy wyczyszczenie; pod szpros, przy jego obrzeżach, dostaje się kurz a nawet drobny piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 08.09.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 thalex, czy jest duza roznica miedzy ( w myciu) miedzy szprosem zewnetrznym a rama okna? urbit, nie za ostra ta twoja opinia? A widziales kiedy zabytkowy dom z nowymi oknami w ktorych zrezygnowano ze szprosow? To jest dopiero wiocha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 08.09.2004 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 thalex, czy jest duza roznica miedzy ( w myciu) miedzy szprosem zewnetrznym a rama okna? Chodzi o to, że szpros do szyby jest przyklejony taśmą i silikonem kurz przykleja się do silikonu lub do taśmy i po kilku latach wokoło przyklejonego szprosa widać (od wewnątrz mieszkania ) brudną obwódkę. Właśnie TE ZABRUDZENIA NAJBARDZIEJ WIDAĆ OD WEWNĄTRZ MIESZKANIA - zapomniałem zaznaczyć. Można oczywiście takie szprosy oderwać i w ogóle z nich zrezygnować jeżeli się zabrudzą lub inwestor zmieni gust. Nie można natomiast zrezygnować ze szprosów które są pomiędzy szybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Mam okna ze złotymi szprosami 8mm, dzielą szybę na 6 cześci i wyglądają wg mnie super (okna maja kolr złoty dąb). Aha, szprosy sa wewnątrzPolecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 08.09.2004 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 thalex, ja nie do konca rozumiem jezeli obwodka z brudu jest dookola szprosa to chyba da sie ja zmyc. Jezeli brod pojawi sie pod obwodka to faktycznie kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.09.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 szprosy sa kwestia gustu a jak wiadomo o gustach......... wewnetrzne sa tylko namiastka - podstawowa zaleta - trwalosc i latwosc mycia - nie ma tej niezliczonej ilosci szybek i szybeczek (chyab ze ma sie sluzbe ) - ale to taki erzatz naklejane - ladnie sie prezentuja a prawidllowo wykonane tez dlugo sluzyc beda - ale dobrze wykonane !!!, Niestety w swojej karierze tylko raz takie widzialem w budynku zabytkowym w Krakowie. Tak tak mili forumowicze PVC nawet tam zagoscilo i slicznie wyglada mimo wyjatkowego nadzoru Konserwatorow zabytkow Wybor jak zwykle do klienta nalezy ale sadze ze 8mm naklejanki hmmm..... nie....ja bym sobie tego nie zrobil ale o gustach............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.09.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Szprosy to według mnie wiocha!Żadne argumenty nieprzepowiadaja za tym aby jest zastosować i takie jest moje zdanie.Może wasze jest inne ale ja niezałożyłem i jestem szczęsliwy. A jeśli okna maja byc np. w domku na wsi? Utrzymanym w stylu dworku polskiego? Wtedy "wiocha" będzie jak najbardziej na miejscu, prawda? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 08.09.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Szprosy to według mnie wiocha!Żadne argumenty nieprzepowiadaja za tym aby jest zastosować i takie jest moje zdanie.Może wasze jest inne ale ja niezałożyłem i jestem szczęsliwy. A jeśli okna maja byc np. w domku na wsi? Utrzymanym w stylu dworku polskiego? Wtedy "wiocha" będzie jak najbardziej na miejscu, prawda? J. to nie wiocha, to zaścianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.09.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 jejku Panowiedla jednych wiocha.....dla innych zascianek....dla jeszcze innych szczyt marzen i estetyki....dla innych wymog konserwatora zabytkow.....roznie ale z jednym waznym stwierdzeniem - kazdemu wedlug potrzeb i co sie komu podoba.......Pytanie brzmialo inaczejWiecej tolerancjo wobec bliznich szanowni Forumowicze W uzupelnieniu szprosow naklejanychIdealnie wykoknane - nakleja sie zarowno od wewnatrz jak i od zewnatrz (jak np. osiedle przy Powstancow Slaskich w Warszawie - szprosy naklejane i jak silnie sie trzymaja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 08.09.2004 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 jejku Panowie dla jednych wiocha..... dla innych zascianek.... dla jeszcze innych szczyt marzen i estetyki.... dla innych wymog konserwatora zabytkow..... roznie ale z jednym waznym stwierdzeniem - kazdemu wedlug potrzeb i co sie komu podoba....... Pytanie brzmialo inaczej Wiecej tolerancjo wobec bliznich szanowni Forumowicze W uzupelnieniu szprosow naklejanych Idealnie wykoknane - nakleja sie zarowno od wewnatrz jak i od zewnatrz (jak np. osiedle przy Powstancow Slaskich w Warszawie - szprosy naklejane i jak silnie sie trzymaja) ja tylko chciałem rozładować atmosferę, a tu zaraz słyszę, że nietolerancyjny jestem a w temacie: jareko jak zwykle ma rację, trzeba je dobrze nakleić, bo jak się odkleją (szczególnie te wewnętrzne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.09.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 preev wybacz - zle odczytalem twe intencje Ostatnio jakby drazliwy jestem gdyz w innym temacie zebralo sie kilku hmm.... oszolomow i nagonke na mnie jak i Pchelka czynia Wybacz prosze - poprawie sie obiecuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 08.09.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 preev wybacz - zle odczytalem twe intencje Ostatnio jakby drazliwy jestem gdyz w innym temacie zebralo sie kilku hmm.... oszolomow i nagonke na mnie jak i Pchelka czynia Wybacz prosze - poprawie sie obiecuje a dasz mi linka do tego tematu to ja już im pokażę (chociaż... czy to nie jest przypadkiem wątek o oknach drewnianych czy PCV ?) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.09.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 preev daj spokoj - nie warto - szkoda klawiatury inny watek - szukam dobrych...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 08.09.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 preev daj spokoj - nie warto - szkoda klawiatury inny watek - szukam dobrych...... czyżbyś znowu dał się nabrać? załóżmy że chodziło o temat szukam dobrych... grabi i koniec tematu sorki, ale mam dzisiaj wisielczy humor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.09.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 preev ja tez humor mam nie najlepszy - nie dosc ze przeziebienie to jeszcze amputacja........ ale dosc - nie dajmy sie nastrojowi dolujacemu - kupilem sobie dzis wedrowniczka - ide kieliszek sobie nalac - Twoje zdrowie preev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 08.09.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 preev ja tez humor mam nie najlepszy - nie dosc ze przeziebienie to jeszcze amputacja........ ale dosc - nie dajmy sie nastrojowi dolujacemu - kupilem sobie dzis wedrowniczka - ide kieliszek sobie nalac - Twoje zdrowie preev więc i Tobie "na zdarowje" jezusicku, amputacja czego????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 To i za moje zdrówko proszę, chociaż tak wirtualnie, bo mnie zaczyna łamać przeziębienie, niestety realnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts