Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szprosy w oknach PCV

Recommended Posts

Witam, mam pytanie dotyczące szprosów w oknach PCV, tzn. jakie wykonanie jest najlepsze- szprosy wewnętrzne (rozumiem, żę między szybami), czy może szprosy naklejane (rozumiem, że nakleja się je wtedy na szyby po stronie zewnętrznej).

Szprosy o których myślę to 8mm -złote.

Proszę o uwagi.

Pozdrawiam.

Witam, mam pytanie dotyczące szprosów w oknach PCV, tzn. jakie wykonanie jest najlepsze- szprosy wewnętrzne (rozumiem, żę między szybami), czy może szprosy naklejane (rozumiem, że nakleja się je wtedy na szyby po stronie zewnętrznej).

Szprosy o których myślę to 8mm -złote.

Proszę o uwagi.

Pozdrawiam.

Wg mnie wewnętrzne. Zewnętrzne naklejane dość poważnie będą utrudniały mycie okna.

J.

thalex, czy jest duza roznica miedzy ( w myciu) miedzy szprosem zewnetrznym a rama okna?

Chodzi o to, że szpros do szyby jest przyklejony taśmą i silikonem kurz przykleja się do silikonu lub do taśmy i po kilku latach wokoło przyklejonego szprosa widać (od wewnątrz mieszkania ) brudną obwódkę.

Właśnie TE ZABRUDZENIA NAJBARDZIEJ WIDAĆ OD WEWNĄTRZ MIESZKANIA - zapomniałem zaznaczyć.

Można oczywiście takie szprosy oderwać i w ogóle z nich zrezygnować jeżeli się zabrudzą lub inwestor zmieni gust.

Nie można natomiast zrezygnować ze szprosów które są pomiędzy szybami

szprosy sa kwestia gustu a jak wiadomo o gustach......... :)

wewnetrzne sa tylko namiastka - podstawowa zaleta - trwalosc i latwosc mycia - nie ma tej niezliczonej ilosci szybek i szybeczek (chyab ze ma sie sluzbe :) ) - ale to taki erzatz

naklejane - ladnie sie prezentuja a prawidllowo wykonane tez dlugo sluzyc beda - ale dobrze wykonane !!!, Niestety w swojej karierze tylko raz takie widzialem w budynku zabytkowym w Krakowie. Tak tak mili forumowicze PVC nawet tam zagoscilo i slicznie wyglada mimo wyjatkowego nadzoru Konserwatorow zabytkow

Wybor jak zwykle do klienta nalezy ale sadze ze 8mm naklejanki hmmm..... nie....ja bym sobie tego nie zrobil

ale o gustach...............

Szprosy to według mnie wiocha!Żadne argumenty nieprzepowiadaja za tym aby jest zastosować i takie jest moje zdanie.Może wasze jest inne ale ja niezałożyłem i jestem szczęsliwy.

A jeśli okna maja byc np. w domku na wsi? Utrzymanym w stylu dworku polskiego? Wtedy "wiocha" będzie jak najbardziej na miejscu, prawda? ;)

J.

Szprosy to według mnie wiocha!Żadne argumenty nieprzepowiadaja za tym aby jest zastosować i takie jest moje zdanie.Może wasze jest inne ale ja niezałożyłem i jestem szczęsliwy.

A jeśli okna maja byc np. w domku na wsi? Utrzymanym w stylu dworku polskiego? Wtedy "wiocha" będzie jak najbardziej na miejscu, prawda? ;)

J.

to nie wiocha, to zaścianek :lol:

jejku Panowie

dla jednych wiocha.....

dla innych zascianek....

dla jeszcze innych szczyt marzen i estetyki....

dla innych wymog konserwatora zabytkow.....

roznie

ale z jednym waznym stwierdzeniem - kazdemu wedlug potrzeb i co sie komu podoba.......

Pytanie brzmialo inaczej

Wiecej tolerancjo wobec bliznich szanowni Forumowicze

W uzupelnieniu szprosow naklejanych

Idealnie wykoknane - nakleja sie zarowno od wewnatrz jak i od zewnatrz (jak np. osiedle przy Powstancow Slaskich w Warszawie - szprosy naklejane i jak silnie sie trzymaja)

jejku Panowie

dla jednych wiocha.....

dla innych zascianek....

dla jeszcze innych szczyt marzen i estetyki....

dla innych wymog konserwatora zabytkow.....

roznie

ale z jednym waznym stwierdzeniem - kazdemu wedlug potrzeb i co sie komu podoba.......

Pytanie brzmialo inaczej

Wiecej tolerancjo wobec bliznich szanowni Forumowicze

W uzupelnieniu szprosow naklejanych

Idealnie wykoknane - nakleja sie zarowno od wewnatrz jak i od zewnatrz (jak np. osiedle przy Powstancow Slaskich w Warszawie - szprosy naklejane i jak silnie sie trzymaja)

ja tylko chciałem rozładować atmosferę, a tu zaraz słyszę, że nietolerancyjny jestem :cry:

a w temacie:

jareko jak zwykle ma rację, trzeba je dobrze nakleić, bo jak się odkleją (szczególnie te wewnętrzne) :-?

preev wybacz - zle odczytalem twe intencje :)

Ostatnio jakby drazliwy jestem gdyz w innym temacie zebralo sie kilku hmm.... oszolomow i nagonke na mnie jak i Pchelka czynia

Wybacz prosze - poprawie sie :) obiecuje :)

a dasz mi linka do tego tematu :-?

to ja już im pokażę :wink:

(chociaż... czy to nie jest przypadkiem wątek o oknach drewnianych czy PCV ?)

pozdrawiam :)