PiotrKostek 24.05.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Cześć ! Na dzień dzisiejszy to ze mnie taki pół samorób - surowy robi mi ekipa. Od jesieni będę już pełny. Jak to jest z tymi instalacjami - co mogę zrobić sam w domu ? Czy każdą instalację musi mi nadzorować i odbierać fachowiec ? Prąd - to wiadomo - muszę mieć elektryka, który mi to odbierze, ale czy do ogrzewania (piec na pellet) wody, kanalizacji (oczyszczalnia) muszę mieć odbiory przez fachowca ? Patrzę w projekcie mam, że powinienem mieć zrobione próby ciśnieniowe wody i co przed tynkami i posadzkami - mogę to zrobić we własnym zakresie ? Jak to wygląda od takiej praktycznej strony ? Czy trzeba się ugadać wcześniej z instalatorem, który będzie odbierał każdą z instalacji, czy nie ma takiej potrzeby? Jak to wygląda u was ? Chciałbym większość instalacji układać sam - to co się da. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 25.05.2017 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Wszystko możesz robić sam, nawet elektrykę. Potem tylko znajdujesz elektryka który ci sprawdzi instalacje, rozdzielke, zrobi pomiary i podbije papiery. Zwykle koszt takiej usługi to sporo poniżej 1tyś zl.Oprócz instalacji gazowej wszystko mozna robić samemu. Próby szczelnosci wodyi i podłogówki robisz dla wlasnego spokoju, nikt ci nie bedzie sprawdzał czy zrobiles czy nie. Ale moja rada- instalacje zajmuja bardzo dużo czasu więc jeśli to nie kwestia noża na gardle to nie rób wszystkiego sam bo zajmie to miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawloslaw 25.05.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Gaz też można robić samemu - trzeba tylko kierownika robót który potwierdzi wykonanie robót zgodnie z projektem Chyba że uczestniczysz w jakims programie dot. refundacji za montaż urządzeń energetycznych to też potrzeba żeby się ktoś podbił. Zwykle to ok. 500 zł. W przypadku kiedy masz wentylację mechaniczną z rekuperacją potrzebny jest też protokół pomiaru wydajności i hałasu. Jednak na normalnym PNB bez gazu potrzebujesz KB konstruktora + pomiary elektryki + kominiarza. We właściwym dla sprawy organie na pewno jest dostępny spis wymaganych dokumentów. Co kraj to obyczaj - osobiście widzę że w każdym starostwie czy gminie wymagają czego innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKostek 25.05.2017 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 No to mnie uspokoiliście. A jak to jest z wentylacją mechaniczną? Mam w projekcie grawitacyjną. Mój kierownik mów, że mogę sobie zamienić na mechaniczną w czasie budowy - po prostu nie stawiam komina i rozprowadzam kanały. Potem potrzebuję tylko zrobić odbiór kominiarski i temat załatwiony.. Czy tak jest w rzeczywistości? Wentylację projektuję sam z pomocą kolegów z forum, którzy mają o tym pojęcie. Czy wystarczy, że wykonam i odbiorę, czy muszę mieć jeszcze projekt WM przez kogoś zatwierdzony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawloslaw 25.05.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Nie musisz, wentylację jeśli założysz sobie oddzielnie (poza PNB), to nie potrzebujesz uprawnionego projektanta. Projektant jest wymagany tylko przy urzędowym zatwierdzaniu projektu (zgłoszenie/pnb). Uważaj tylko aby prawidłowo zbilansować podciśnienie/nadciśnienie. Miałem kiedyś przypadek gdzie przy załączeniu centrali nie szło otworzyć drzwi do pomieszczenia Oczywiście takie rzeczy się w domkach nie dzieją, ale przyłóż się do tego. Pamiętaj o wymaganych przepisami ilościach powietrza - kominiarz nie powinien robić problemu w razie czego, ale roznie to bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 25.05.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 pawloslaw znasz się na tych instalacjach mechanicznej wentylacji? Jesteś w stanie pomóc w projektowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawloslaw 25.05.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Czy się znam to może dużo powiedziane, w grudniu się okaże czy mnie przepuszczą na egzaminie Na ile się znam to mogę pomóc -> mój_nick(at)gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts