Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotły na pellet Edilkamin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy np kottły typu np: per-eko KSP Pelet albo Biawar pellux 100 albo defro sigma EkoPell są jakimś rozsądnym kompromisem dla Reda albo Edilkaminga?

Wyglądają co prawda jak palniki włożone do śmieciaka, jednak jak patrze na ich przekroje to budową troche przypominają peleciaki, mają pionowe wymienniki...mają inne zalety wg mnie...np. cena i duże zasobniki pozwalające na rzadsze uzupełnianie peletu. Kotłownie mam sporą, więc miejsce na zbiornik to nie problem

• 9 months później...
  • 4 weeks później...

No dobra. Dzisiaj wjechała do mnie świeżutka Laguna P 12KW od Puławiaka. Spod igły wyszła dokładnie 28 marca więc z racji świąt, i tak nieźle. Co mogę powiedzieć wstępnie, kocioł zrobił na mnie duże wrażenie i żadne zdjęcia tego nie oddadzą. Niewysoki kwadraciak, górny pas z antracytowego szkła chowający ok 4,5 calowy wyświetlacz dotykowy. Jeśli jesteśmy przy temacie MENU, co rzuca się w oczy to brak możliwości ustawienia poważnych rzeczy, wszędzie kody serwisowe. Sam komputer ma jakąś pamięć bo daty i godziny ustawiać nie musiałem, wszystko się zgadzało.

Fajnie otwierane drzwiczki paleniska z szybką i wizjerem w panelu drzwi zewnętrznych, dzięki czemu wystarczy się schylić żeby widzieć płomień. nie trzeba nic otwierać. Wszystko schludnie wykonane, dobrze spasowane, w bryle kotła wbudowane naczynie przeponowe i manometr. Na pewno podzielę się dokładniejszą relacją po montażu kotła.

Kocioł już w Ecodesign i klasie energetycznej A+.

No dobra. Dzisiaj wjechała do mnie świeżutka Laguna P 12KW od Puławiaka. Spod igły wyszła dokładnie 28 marca więc z racji świąt, i tak nieźle. Co mogę powiedzieć wstępnie, kocioł zrobił na mnie duże wrażenie i żadne zdjęcia tego nie oddadzą.

Nie bądź taki wrzuć parę fotek i pochwał się swoim "mercedesem".☺

• 2 weeks później...

No to trochę słabo, w niektórych przypadkach brak obsługi kotła w języku polskim może być niebezpieczny, szczególnie gdy palacz nie rozumie poleceń ze sterownika bo nie zna języka angielskiego czy włoskiego..

Czy to jest legalne wprowadzając niebezpieczne kotły na rynek tzn. bez języka narodowego w sterowniku do obsługi kotła.