Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotły na pellet Edilkamin

Recommended Posts

To znalazłem

https://muratordom.pl/instalacje/pompy-ciepla/ile-kosztuje-pompa-ciepla-jakie-sa-koszty-ogrzewania-domu-pompa-gruntowa-i-powietrzna-aa-FtRX-mFKW-WvK6.html

to jak patrze na te ceny to jeszcze trochę wody musi upłynąć ... zanim kowalski się przekona...

powietrzne to sie nadadzą w UK bo tam mrozu nie ma... gruntowa to albo pionowo $$$$ albo w poziomie (albo duża działka albo przed budową)

To te pompy ciepła...

Bo to argumenty w stylu że ile piec na pellet? a panie gazowy za 3-4tys ale zbiornik itd... i już jest dupa...

więc jak powietrzna to dodatek... klima na lato i ciepło jesienią a jak mróz przyjdzie to bez komina i pieca zimno w chu...

Tylko o grzałkach na karter mi nie gadajcie że już da rade...

i jedno i drugie zużywa energie...

pompa ciepła to fajne rozwiązanie ale to jeszcze taka "TESLA" w Polsce. $$$$$

GAZ i Olej opałowy też jest bez roboty...:bye:

• Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiec zakończmy tą REKLAME pomp... w temacie "piece na pelet edilkamin" bo tu to szkoda energii ;)

Bo jak bym chciał pompę ciepła to raczej bym jej tu nie szukał...

Szacunek za promowanie takich rozwiązań, przy budowie nowego domu i gruntowego wymiennika plus pare innych "wspomagań tego systemu" i bedzie działać nawet bez komina... A odnośnie cen pomp to tu nie ma walenia w chu...a ? Kuzyn zajmuje się chłodnictwem więc już jakiś czas o tym dyskutujemy i widzimy zalety i wady tego rozwiązania.

Może nie jasno się wyraziłem, bez zagłębiania w technologie i szczegóły (bo moja wiedza jest znikoma) Ale nie da się zamienić kotła gdzie jeszcze nie ma nawet "podłogówki" (niska temperatura czynnika).

Zwykły dom jakich wiele, w cenie pompy ciepła która nie będzie "inwerterem wiszącym na ścianie" bo rozumiem że traktujemy to jako klimatyzator i dodatek. Chodzi mi i (nie tylko mi) o to że eliminujemy:yes: kocioł jaki kolwiek by nie był: gaz,oliwa,pelety,smieci,groszki i kokoszki ;).

Chodzi mi o nakłady finansowe bo to jest motyw przewodni co ile mnie kosztuje w zakupie,instalacji i eksploatacji...

Bo to marketingowe gadanie, że po co komin i kocioł dawaj pan pompę ciepła będzie super... "TANIO i PROSTO" Jak cie stać to czemu nie (bo mnie nie)

Nie tłumacze że pompa ciepła nie działa i nie jest alternatywą, tylko że nie zastąpi się "pieca i grzejników" na pompe ciepła za te same $$$

Bo to do tego się to zbiega $$$ Czemu nie każdy ma w domu klimatyzacji? albo czemu nie zawsze mamy najnowsze technologie?

Bo nie wszystkich stać na na kocioł za 10000 i modernizacje tylko kotłowni...

Cenie takie rozwiązania jak pomy, fotowoltaika i domy zero emisyjne...

I wszystkim nam życzę byśmy mogli mieć takie dom i rozwiązania gdzie cena nie gra roli.

A dopłata do pompy ciepła duża to się ciśnie i jedziemy... ;)

I piecyki też do gór cena ;)

Edytowane przez RynioPynio

Kocioł na śmieci ? ŚMIECIUCH !

Może i się nie znam... Ale ty się pewnie znasz.

Więc czy da się zastąpić kocioł CO na (tradycyjne paliwo) "pompką ciepła" i zmieścić się w 20tys?

Niech ktoś powie ile kosztuje PC która zastąpi kocioł 16kw i jeszcze zasili grzejniki... :lol2:

Albo co jeszcze trza dostosować/przerobić?

A co świadczy o tym że się nie znam?

Bo nie rzucam fachowym językiem?

Faktem jest że nie jestem zawodowo związany "ciepłem i zimnem" w budynkach

Bo nie lubię siać nie prawdy i głupoty ani nikogo wkurwiać...

Wiec przeprosze wszystkich z góry...

Przepraszam wszystkich urażonych

Bo i ja bym może był zainteresowany taką PC jak to takie tanie jest ?

:lol2:

Bo może i pompa za 2 dyszki tak ale to nie koniec zabawy jak zastąpienie kotła innym kotłem...

Ale dobra jestem wam winien wyjaśnienie odnośnie cen Laguny - cena poszła do góry o 200 Euro katalog. A cena którą podałem czyli 19 600 zł jest ceną katalogową i dostałem informację że w necie będziemy mogli publikować tylko i wyłącznie ceny katalogowe - uważam że to odstraszy potencjalnych klientów od zainteresowania tym kotłem. I byłem ciekawy jaka będzie wasza reakcja na tak wysoką cenę urządzenia.*I nie dziwcie się proszę jeśli za jakiś czas cena na stronie będzie taka jak wcześniej napisałem.* Oczywiście nadal postaram się aby cena tego urządzenia u mnie była w miarę dopasowana do potrzeb rynku. Dlatego*zainteresowanych zapraszam do kontaktu telefonicznego

P.S. Żeby nie było niedomówień w 2018 od kwietnia cena katalogowa tego kotła wynosiła 18 700 z Vat 8% to że mogliście ten kocioł kupić taniej wynikało z dopasowania przez nas ceny do możliwości rynku.

14'500zł to była by optymalna a zarazem atrakcyjna jeszcze cena tego produktu "moje zdanie" a o handlu też coś wiem ...

18'700 to dużo jak za ten produkt i będzie straszyć na dzień dobry...

domyślam się że jakiś rabat jako narzędzie dadzą... Ale pierwsze wrażenie...

Nie jest już tak atrakcyjny np. vs red selekta czy performa czy jak jej tam... a może nawet i gorzej by wypadł..

Droższy od (Polskiego) "DEFRO alfa" a to też na nas działa, bo polskie i robi robote więc czemu nie a to z Włoch a to daleko i drogie... itd

Bo ta cena którą ja płaciłem to ten kocioł "bronił się sam" i nie trzeba było ludzi na niego "namawiać"

Ale ktoś mógł pomyśleć że taki tani, pewnie włoski szajs... a informacji o Lagunie prawie nic.

A to nie marka "no name"

Więc trzeba jakoś "zaistnieć" na danym rynku...

i wiem że edilkamin jest znany i dostępny na naszym rynku już jakiś czas ale "kotły" już nie.

Fajny "wybieg",dobry piec w niskiej cenie przez jakiś czas i cena rośnie by zrobić miejsce np.Termice która pewnie też jest dobra choć pewnie bardziej goła;)

Ale czy to przyniesie zamierzony efekt ? Ciekawe jak to się skończy?

Może nie zależy im na dużej ilości sprzedanych kotłów a bardziej na budowaniu marki.

A jak wiadomo CCC (cena czyni cuda) to najlepszy oręż handlowca.

Bo Polska to tylko jeden kraj i niestety ale nie tak zamożny jak inne... i nie mam nic obraźliwego na myśli.

A że dopłaty są to też ma wpływ bo każdy chce "więcej z tortu".No może nie wszyscy ale duża część rynku, a i moment na wzrost ceny "teoretycznie" też dobry bo popyt rośnie.

Bo ciśniemy na ekologie i czas najwyższy.

Jeszcze jeden rok tego kotła w cenie 14'500 i myślę że takich lagunek by pracowało wiele więcej w polskich domach i nie tylko...

Jak po 2-3 latach są dobre opinie wszyscy biorą bo sprawdzone...

Bo patrząc po cenach "kotły automaty" (minimum obsługi) i "kompaktowa budowa" no może poza dosypywaniem paliwa to 14.5PLN to nie jest zła cena

Ja osobiście szukając więcej info wpadłem na cenę tego kotła w innych krajach i to dało mi do myślenia, latała mi też przez kilka chwil Lidia compakt, ale w niej coś trza ręką ruszyć...:yes: a Laguna była nie wiele droższa i sama sobie robi dobrze... :yes:

Za 14,5 myślę że też bym się zdecydował na Lagune. Ale (strzelam) 16'000 za Lagune, sory ale myśle że "Lidka" by wygrała :(

Bo wielu nie wyda na kocioł i 10'000 bo to dużo, no może nie dla wszystkich, bo kiedyś usłyszałem że zegarek był i okazja taka z 13tys na 9'900 i musiał go mieć ale go rozumiem bo jeździ używanym autem za prawie 200tys ale to nie jest przeciętny kowalski

Sam też musiałem się dostosować do nowych "realiów w ogrzewaniu" bo do tej pory miał kto przygotować drewno i cena węgla nie była tragiczna a ja miałem "w dupie" to że się kopci... ale dorosłem do tej decyzji a nie jestem milionerem a raczej "przeciętny Kowalski"

Większości domostw to stare instalacje i nie kończy się na wymianie kotła tylko całej instalacji (bo tak to kiedyś było) grawitacja i duże przekroje rur...

A teraz mój dziadek by nie zrozumiał po co ten telewizorek na piecu i że prąd do pieca?

Ja wymieniłem: kocioł,zasobnik CWU 200l, 8szt grzejników+nowe rur (na rozdzielaczu i pexem do grzejników),stalowy wkład do komina.

Wszystkie prace wykonałem sam ze szwagrem do pomocy, demontaż starych gratów i rur idt.

I licząc tylko te kilka składowych oczywiście z kotłem i montażem nie licze "innych wydatków" a pare rzeczy wychodziło po drodze, mojej i szwagra pracy wyszło 25tys.

Dodam że wszystko co kupowałem do instalacji to raczej nisko budżetowe "sprzęty" więc taka zabawa na zasadzie zlecenia prac firmie to myślę że 30-35tys to min na taką robote.

Bo nie każdy się podejmie takich prac z różnych powodów... Ja mogłem i nawet wyszło... i działa a wiele tych czynności robiłem pierwszy raz (było wesoło)

Kotłownia i podłączenie pieca oraz materiały To już Puławiak.

Wczoraj byłem u kolegi który też zamontował piec na pellet (polski produkt) i trafił mu się kiepski pelet i problemy z tym związane (spieki) wiec był powód do spotkania.

On wymienił tylko kocioł i zasobnik CWU też 200l + przerobienie kotłowni bo był eko-groch i sama zabawa w kotłowni go kosztowała ponad 20tys ale wkładu w kominie nie ma jest sama cegła (instalator mówił że powinien być ale nie jest to przymus i rok da rade) nie komentowałem.

Stwierdził że zrobi go w to lato bo kasa i czasu nie było... Ale to troche dużo jak na mój gust bo piec to Tekla dorato bio 35 dom 250m2

Ja mam mieszane uczucia co do tego co ma mój kolega i prac jakie mu wykonano i zainstalowano... a cena

Ale nie znam się aż tak by osądzać... jego kasa i jego wybór ;)

A ma Tekle bo po rodzinie są dwie i wszyscy zadowoleni.

On też jest zadowolony.

Bo znowu mnie zjadą że pierdole głupoty...

hihih

Teraz już mi jaśniej jeśli chodzi o ten nowy cennik o którym pisze Puławiak.

Bo zobaczyłem cennik REDa i Lidi a ile odmian lidki;) troche sie ceny zmieniły...

W ch... się zmieniły

To ja dziękuję że mam go... I cieszę się że nie muszę już szukać kotła "dziś"

Ale jaja... hehehe ;)

Rok minął a to są zupełnie inne realia cenowe...

Więc powinienem ten mój esej skrócić i zmienić. Ale za leniwy jestem ;)

Też zainteresowany byłem PC powietrze. Tylko jak mi wycena przyszła na ponad 35 tys. to szybko zainteresowanie mi przeszło.

jedna jedyna :confused: , ci którzy siedzą w temacie PC bardziej niz ja piszą ,że PC to koszt 20 -25 tysięcy

po wpisaniu hasła w wujka google " panasonic t cap 9 kW 3f " na pierwszym miejscu wyskoczył wynik na poziomie 24 tysięcy

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-panasonic-t-cap-9kw-3f-gen-h-siedlce-7282037900

zdecydowana większość pomp 9kW które wystarcza na domy jednorodzinne jest w cenach 20 000

https://allegro.pl/kategoria/ogrzewanie-pompy-ciepla-257641?string=9%20kW&order=m&bmatch=baseline-n-hou-1-4-1123

Te 35 to chyba razem z budową kotłowni i ogrzewania w domu od podstaw

Edytowane przez cuuube

14'500zł to była by optymalna a zarazem atrakcyjna jeszcze cena tego produktu "moje zdanie" a o handlu też coś wiem ...

18'700 to dużo jak za ten produkt i............................

dla mnie różnica 5 tyś , nawet 10 przy możliwościach oszczędniejszego i bezobsługowego grzania przez PC ( COP zwykle koło 3 jak piszą ) czyli zamiast wydać 2500 na ogrzewanie wydać 800zł nawet 1000 , całkowicie dyskwalifikuje zakup ktoła na paliwo stałe . :bash:

Przy róznicy 5 tysi w cenie PC vs kocioł w 3 sezony mamy zwrot nakładu - bez własnego zaangażowania jak to piszą "w noszenie woreczków" .

Kocioł peletowy wart w rzeczywistości jest nie więcej niż tysięcy ( sam koszt produkcji jeszcze mniejszy) , z pompami ciepła jest podobnie kosztują 20 kafli a to przeciez przerobiony 'klimatyzator' wart trójkę

Edytowane przez cuuube