Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotły na pellet Edilkamin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj załozono mi lagune p 18

Pierwsze wrazenia, ładny kocioł ale to chyba na tyle... moze potrzebuje wiecej czasu ale martwi mnie ze P18 nie potrafi osiagnac u mnie 60 stopni tylko trzyma sie w okolicy 57 / 58 i jedzie na 3 biegu, na starym weglowym 15kw nie mialem zadnego problemu.

Czy to moze byc kwestia ustawien? czy rzeczywiscie mam tak duze straty ciepla?

Wczoraj załozono mi lagune p 18

Pierwsze wrazenia, ładny kocioł ale to chyba na tyle... moze potrzebuje wiecej czasu ale martwi mnie ze P18 nie potrafi osiagnac u mnie 60 stopni tylko trzyma sie w okolicy 57 / 58 i jedzie na 3 biegu, na starym weglowym 15kw nie mialem zadnego problemu.

Czy to moze byc kwestia ustawien? czy rzeczywiscie mam tak duze straty ciepla?

To na ile stopni nastawioną masz temperaturę zadaną? Przecież kocioł nastawiony na 70* zwalnia dopiero przy ok. 65-66*. Nastaw na 70*.

Ja też nie wiem, magia jakaś.

U mnie nigdy do zadanej nie dojdzie, od tego jest modulacja kotła. Jeśli mam nastawę 70* to kocioł w pewnym momencie od jakiś 66* zaczyna zwalniać i wtedy moduluje wg potrzeby instalacji. Zazwyczaj między 2 a 3 biegiem, jak ktoś ma mniejszy odbiór jak Radik to i na 1 bieg wskoczy, czyli 3KW.

Gość mtdeusz
Nie wiem czemu co niektórzy boją się temperatury na kotle 70°C ( mam na myśli kocioł na pellet). Spalanie nie wzrośnie a w kotle o wiele czyściej.

To dlaczego tak się dzieje?

Ciekawe czy ta magiczna siła zmniejsza ilość spalanego peletu?