Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotły na pellet Edilkamin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze to nic tylko sie zalamac, nie dosc ze caly program czyste powietrze wykonczyl mnie prawie nerwowo, wydalem kupe kasy na ta kotłownie to jeszcze jest zrobione nie zgodnie z sztuka

Puławiak czyli powinienem zalozyc ten ?

https://afriso.pl/katalog-online/afriso/termostatyczny-zawor-mieszajacy-atm-2/produkt/1276310

Edytowane przez Kvothe

@Puławiak: no co zrobic? dzwoniłem do Ciebie ale miales terminy, a piec zaistalowany w domu gdzie mieszka mama - nie chcialem zeby sie musiala meczyc z tym weglem kolejny rok... czyli chcialem szybko i dobrze a wyszlo tylko szybko.

Zapytam czy mi ten zawor wymienia zgodnie z tym co jest napisane w instrukcji, bo chyba nic innego mi nie pozostaje.

Dostalem info ze nie ma problemu zeby zalozyc wiekszy zawor ale ze wtedy w moim przypadku bede musial ustawic 70C na piecu i przy mojej instalacji bedzie mi bardzo goraco - decyzja nalezy do mnie.

Zeby powiedziec cos wiecej o mojej instalacji to jest to jakies 90-100m2 powierzchni grzewczej, jednopietrowy dom z grubymi scianami 60cm. Instalacja byla robiona okolo 30 lat temu i rury sa grube. Jak wylewalem wode to wyszlo mi ze jest to okolo 300-400 litrow. Praktycznie caly dom jest w starych grzejnikach zeliwnych.

Wiem ze Eliks mi doradzal ustawienie na 70 - obecnie dalem na 65 i jest ok.

Moge was prosic o porade? co powinienem zrobic zeby bylo najoptymalniej ?

Edytowane przez Kvothe

Dostalem info ze nie ma problemu zeby zalozyc wiekszy zawor ale ze wtedy w moim przypadku bede musial ustawic 70C na piecu i przy mojej instalacji bedzie mi bardzo goraco - decyzja nalezy do mnie.

Zeby powiedziec cos wiecej o mojej instalacji to jest to jakies 90-100m2 powierzchni grzewczej, jednopietrowy dom z grubymi scianami 60cm. Instalacja byla robiona okolo 30 lat temu i rury sa grube. Jak wylewalem wode to wyszlo mi ze jest to okolo 300-400 litrow. Praktycznie caly dom jest w starych grzejnikach zeliwnych.

Wiem ze Eliks mi doradzal ustawienie na 70 - obecnie dalem na 65 i jest ok.

Moge was prosic o porade? co powinienem zrobic zeby bylo najoptymalniej ?

Oj masakra co oni nie wiedzą jak kocioł pracuje?

Powiedz temu "fachowcowi" żeby się rozpędził i głową w mur uderzył.Doradź mu po tym uderzeniu niech sobie termostat w aucie wyciągnie bo mu będzie też za gorąco:D U siebie w tej chwili mam ustawione73 na piecu i nie jest mi za gorąco zawór 43 a na sterowniku w pokoju 22,4 z histerezą 0,4. Zrozum raz na zawsze temperatura na piecu to jeden obieg a na grzejnikach to drugi obieg.W aucie masz to samo tak obrazowo.Jak wyciągniesz termostat przecież auto ci nie wybuchnie tylko silnik będzie niedogrzany zasyfiony i będzie więcej spalał .Ta sama zasada a ty chciałeś temperaturą pieca regulować temperaturę grzejników.:bash:Nie bój się, jak ustawisz wyższą to mniej spalisz bo sprawność wzrośnie tam jest taki mały zład wodny jak w wiaderku w tym kociołku.