Kvothe 10.10.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 No to kicha, pytanie czy ja teraz to dam rade w ogole wymienic bez wiekszych kosztow nawet gdybym zawor zakupil za wlasne pieniadze. Drugie pytanie czy jakos moge rozmawiac z monterem zeby mi ten zawor wymienil na swoj koszt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Taki cytacik z instrukcji obsługi. A ty mając taki zawór nie jesteś w stanie zagwarantować takich temperatur bo zakres zaworu masz 20-43."Temperatura wody powracającej do kotła z płaszczem wodnym musi przekraczać co najmniej 50-55° C, aby uniknąć powstawania skroplin." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvothe 10.10.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 (edytowane) Szczerze to nic tylko sie zalamac, nie dosc ze caly program czyste powietrze wykonczyl mnie prawie nerwowo, wydalem kupe kasy na ta kotłownie to jeszcze jest zrobione nie zgodnie z sztuka Puławiak czyli powinienem zalozyc ten ? https://afriso.pl/katalog-online/afriso/termostatyczny-zawor-mieszajacy-atm-2/produkt/1276310 Edytowane 10 Października 2019 przez Kvothe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2019 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 A swoją drogą to pogratulować przedstawicieli monterow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Tenhttps://afriso.pl/katalog-online/afriso/zawor-temperaturowy-atv/produkt/1633500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvothe 10.10.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 @Puławiak: no co zrobic? dzwoniłem do Ciebie ale miales terminy, a piec zaistalowany w domu gdzie mieszka mama - nie chcialem zeby sie musiala meczyc z tym weglem kolejny rok... czyli chcialem szybko i dobrze a wyszlo tylko szybko. Zapytam czy mi ten zawor wymienia zgodnie z tym co jest napisane w instrukcji, bo chyba nic innego mi nie pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvothe 10.10.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Puławiak: czy dobrze rozumiem ze zawór który podałeś zacznie sie otwierac dopiero jak temperatura wody wracajacej do kotła bedzie 55? a kiedy on otrzymuje pełne otwarcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Chciałeś szybko to masz szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Puławiak: czy dobrze rozumiem ze zawór który podałeś zacznie sie otwierac dopiero jak temperatura wody wracajacej do kotła bedzie 55? a kiedy on otrzymuje pełne otwarcie? Około 60. Ja stosuje tego typu tylko z innej firmy i działa idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvothe 10.10.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Dzieki, napisze do nich i zobaczymy jaka odpowiedz dostane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Dzieki, napisze do nich i zobaczymy jaka odpowiedz dostane. A to kto Ci to montował jaka firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvothe 10.10.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 (edytowane) Firma od Pani przedstawiciel - Seba tech Wiesz nie chce nikogo tez oczerniac bo uwazam ze calosc (moze poza tym zaworem) zalatwilismy bardzo sprawnie i przyjemnie. Skontaktuje sie i zobaczymy jakie rozwiazanie mi zostanie zaproponowane. Edytowane 10 Października 2019 przez Kvothe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 To firma Pani przedstawicielki i do tego jak piszą na stronie autoryzowany serwis a tu takie upss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvothe 10.10.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Napisałem maila - licze ze będzie dobrze - dam znac co z tego wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvothe 11.10.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 (edytowane) Dostalem info ze nie ma problemu zeby zalozyc wiekszy zawor ale ze wtedy w moim przypadku bede musial ustawic 70C na piecu i przy mojej instalacji bedzie mi bardzo goraco - decyzja nalezy do mnie. Zeby powiedziec cos wiecej o mojej instalacji to jest to jakies 90-100m2 powierzchni grzewczej, jednopietrowy dom z grubymi scianami 60cm. Instalacja byla robiona okolo 30 lat temu i rury sa grube. Jak wylewalem wode to wyszlo mi ze jest to okolo 300-400 litrow. Praktycznie caly dom jest w starych grzejnikach zeliwnych. Wiem ze Eliks mi doradzal ustawienie na 70 - obecnie dalem na 65 i jest ok. Moge was prosic o porade? co powinienem zrobic zeby bylo najoptymalniej ? Edytowane 11 Października 2019 przez Kvothe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.10.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Dostalem info ze nie ma problemu zeby zalozyc wiekszy zawor ale ze wtedy w moim przypadku bede musial ustawic 70C na piecu i przy mojej instalacji bedzie mi bardzo goraco - decyzja nalezy do mnie. Zeby powiedziec cos wiecej o mojej instalacji to jest to jakies 90-100m2 powierzchni grzewczej, jednopietrowy dom z grubymi scianami 60cm. Instalacja byla robiona okolo 30 lat temu i rury sa grube. Jak wylewalem wode to wyszlo mi ze jest to okolo 300-400 litrow. Praktycznie caly dom jest w starych grzejnikach zeliwnych. Wiem ze Eliks mi doradzal ustawienie na 70 - obecnie dalem na 65 i jest ok. Moge was prosic o porade? co powinienem zrobic zeby bylo najoptymalniej ? Oj masakra co oni nie wiedzą jak kocioł pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kvothe 11.10.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Wspominal jeszcze cos ze bedzie wieksze zuzycie pelletu w tym przypadku. Wiec co radzisz Pulawiak ?mam sie zgodzic na ten zawor i bedzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.10.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Wspominal jeszcze cos ze bedzie wieksze zuzycie pelletu w tym przypadku. Wiec co radzisz Pulawiak ?mam sie zgodzic na ten zawor i bedzie dobrze? Ja nie wiem moje Laguny pracują na 70 st z zaworem na 55 st. Ale ja się nie znam ją tylko jestem zwykłym instalator em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 11.10.2019 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 @Kvothe, nie powiem serce mnie boli jak czytam jakie głupoty Ci gadają. Ty masz założony nie za "mały" czy "duży" zawór, tylko zły. Ty masz zawór to sterowania temperaturą CWU, a zamontowali Ci go jako ochrona powrotu. Do kogo pisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 11.10.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Dostalem info ze nie ma problemu zeby zalozyc wiekszy zawor ale ze wtedy w moim przypadku bede musial ustawic 70C na piecu i przy mojej instalacji bedzie mi bardzo goraco - decyzja nalezy do mnie. Powiedz temu "fachowcowi" żeby się rozpędził i głową w mur uderzył.Doradź mu po tym uderzeniu niech sobie termostat w aucie wyciągnie bo mu będzie też za gorąco:D U siebie w tej chwili mam ustawione73 na piecu i nie jest mi za gorąco zawór 43 a na sterowniku w pokoju 22,4 z histerezą 0,4. Zrozum raz na zawsze temperatura na piecu to jeden obieg a na grzejnikach to drugi obieg.W aucie masz to samo tak obrazowo.Jak wyciągniesz termostat przecież auto ci nie wybuchnie tylko silnik będzie niedogrzany zasyfiony i będzie więcej spalał .Ta sama zasada a ty chciałeś temperaturą pieca regulować temperaturę grzejników.:bash:Nie bój się, jak ustawisz wyższą to mniej spalisz bo sprawność wzrośnie tam jest taki mały zład wodny jak w wiaderku w tym kociołku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts