Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotły na pellet Edilkamin

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Laguna sterowana termostatem pokojowym odpaliła 24. września. W domu trzymane 23 stopnie.

Tu pokazane rozbijanie spiekow i zsyp do automatycznego odpopielania.

https://drive.google.com/file/d/12rIIV_H1XDv7oPfmEGhMMsHYLjyPCoty/view?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/1de0dEi7bIJ3bJrAmUzK13vke7AYVnsq2/view?usp=drivesdk

Reakcja podajnika, wentylatora wyciagowego i systemu Leonardo na zmianę ciśnienia spowodowaną otwarciem drzwiczek.

https://drive.google.com/file/d/1LAaJHC05NJ5U-JvOitLPnGN_XJuSSu3Q/view?usp=drivesdk

"Głośność" pracy Laguny

https://drive.google.com/file/d/1Hj-8DUrrcKCAG7uoSdhjVNMBWz26TCQz/view?usp=drivesdk

Eliks tylko nie mów ,że ten żużel to z tego certyfikowanego za 850zł ? Myślę ,że jeśli będziesz jechał dłużej na nim to w końcu szlag trafi ten mechanizm w palniku.Miałem dużo mniej w swoim 2 lata temu cert.Fabicha pogoniłem go i w tamtym sezonie Olczyk bez certyfikatu w którym dużo mniej prawie wcale żużla.

Nie nie, to pellet no name. Mam znajomego co spalił tego ładnych parę ton w tym samym kotle, dlatego kupiłem tonę, ale żałuję bo oprócz tych spiekow jest też mało kaloryczny. Wczoraj wyjmowalem kosz palnika, na szczęście to co oblepione, jest miękkie i łatwo się kruszy.

Ten pellet w całości bierze się z tego że kocioł przed czyszczeniem robi obrót podajnikiem i te resztki spadają.

• 1 month później...

Nie słyszałem żeby ktoś miał problemy z tym kotłem. Znajomy w sporym domu od lata wygrzewal podlogowke i apalil już 4t bez zaglądania do kotła, oprócz zasypu oczywiście.

Ja trzymam w domu min. 23 stopnie a kocioł pali tyle ile musi. W moim przypadku jest to (średnia grudniowa) 24kg na dobę lokalnego pelletu. Chata 150m2 z grubymi rurami ocieplona 10cm styro. Stopień mniej na termostacie to różnica nawet 20% paliwa więc sporo, każdy ma wybór, ja lubię ciepło.

Generalnie jestem bardzo zadowolony i fajne jest to, że palnik radzi sobie z różną jakością peletu a w samym kotle nie ma potrzeby przestawiania go. Odpopielanie - przydatny bajer. Palę od końca września a popiół wyciągnąłem pierwszy raz w grudniu.

Potwierdzam. Kocioł bez problemu radzi sobie z różnym pelletem. Ja palę pelletem 8mm, zero problemów. Obsługa to tylko uzupełnianie pelletu i w moim przypadku co 700 kg spalonego pelletu opróżnienie pojemnika na popiół. Ogrzewam 100 m2 średnio ocieplonego domu + CWU dla 2+2.

Także polecam.

• 2 weeks później...

Witam Panowie,

A ja chciałem dowiedzieć się jak z dostępnością serwisu i dostępnością do części? Byłem ostatnio w sklepie, który wymieniony jest jako serwis na stronie http://www.edilkamin.com/pl/. Generalnie właśnie narzekał*na dostępność na części i proponował inny piec.

Czy wiecie może kto w województwie łódzkim zajmuje się sprzedażą tego pieca i jest godny polecenia?

ee 3 wyświetlacze wymieniłem ale to już zwykle zaraz po uruchomieniu mam 5 szt zapasowych. Radik 81 świadkiem bo u niego też wymieniłem bo się zepsuł jeszcze przed montażem. :))) W razie czego mam płyty główne, motoreduktory, wyświetlacze, wentylatory czujniki i różne inne duperele do laguny.

A no i oczywiście do Łodzi też mogę sprzedać.

Edytowane przez Puławiak

Ja jestem z łódzkiego i mam taki kociołek lagune 18p robi co ma robić, pelet tylko dosypuje no i popił tak jak piszą raz na jakiś czas (zależy co sypiesz za pelet). Domyślam się też gdzie byłeś w Łodzi, mnie też odradzano ten piec i propowano inny lepszy "MERCEDES" , o słabej dostępności też słyszałem ale to było o "red compakt" (ponoć kiepski dystrybutor na polskę) itd. Wiec piec zamontował ktoś z poza łódzkiego i jak narazie ;) jestem zadowolony. Bardzo fajnie rozwiązane palenisko i sposób czyszczenia, zaglądam do paleniska raz w tygodniu (z ciekawości czy spieki czy coś) ale nie wiem po co. Piec dla "leniwych" jak to go określił pan hydraulik od pieca;) (nie licząc dosypywania peletu) a dom stary , nie ocieplony, okna plastiki ale też już stare (jedne z pierwszych) dom 10x10m, nie ogrzewam piwnicy i strychu (też zero ociplenia na dachu deski i papa) czyli na 100m2 ogrzewamy. Wiec pali tyle co mu wsypę ;) A pani domu lubi 22-23* a i cwu 200l 3 dorosłe i 2 małe ludzie na pokładzie. Fajny piec za nie dużą kase. Ale to moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgodzić. Pozdrawiam.

Ale nawaliłem...;)

U mnie też 23* w domu. Instalacja grzejnikowa, 150m2 dom z 10cm styro na ścianach. Pali ile mu wsypie. Od 24 września spalił prawie równe 1,5t peletu z lokalnej produkcji.

Kumulacja strumienia ciepła na nogach z podłogówki bardzo kiepsko wpływa na osoby z chorobami układu żylnego kończyn dolnych, schorzeniami układu krążenia czy stawów.

Kumulacja strumienia ciepła na nogach z podłogówki bardzo kiepsko wpływa na osoby z chorobami układu żylnego kończyn dolnych, schorzeniami układu krążenia czy stawów.

Stał kolega kiedyś na podłodzę która zawiera dobrze obliczoną i wykonaną instalację OP ?? bo chyba nie , więc nie zna kolega odczucia ciepła z takiej podłogi i śmiem twierdzić że nie szkodzi bardziej niż promieniujący grzejnik z 60 stopniami - ale badań brak

Edytowane przez toommm

Witam Panowie,

A ja chciałem dowiedzieć się jak z dostępnością serwisu i dostępnością do części? Byłem ostatnio w sklepie, który wymieniony jest jako serwis na stronie http://www.edilkamin.com/pl/. Generalnie właśnie narzekał*na dostępność na części i proponował inny piec.

Czy wiecie może kto w województwie łódzkim zajmuje się sprzedażą tego pieca i jest godny polecenia?

Witam - w województwie łódzkim jest sporo dystrybutorów i instalatorów tych piecy. Zapraszam do kontaktu na priv - chętnie pomogę.