Puławiak 03.01.2019 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Witamy Panią przedstawiciel no może i jest dużo tylko jak widać nie polecają tego kotła tylko wręcz do niego zniechęcają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.01.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Witamy Panią przedstawiciel no może i jest dużo tylko jak widać nie polecają tego kotła tylko wręcz do niego zniechęcają Całe szczęście Puławiak że choć Ty jeden stoisz za nim murem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.01.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 No dokładnie ale już nie tylko ja jeden jest nas coraz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.01.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Widzę, już nawet pani przedstawiciel ściągnęła z odsieczą Z resztą chyba powinieneś się cieszyć ze nie masz konkurencji na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.01.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 No dla mnie Pani Przedstawiciel to żadna odsiecz. Ale może coś ciekawego do dyskusji wniesie ? Może się dowiemy czegoś ciekawego na temat Laguny i innych rozwiązań Edilkamina. Poczekamy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RynioPynio 05.01.2019 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Mnie za to zastanawia czemu jak zabraknie prądu i piec się wygasi to potem startuje sam ze swoją procedurą: czyszczenia,załadunku i rozpalenia i grzeje dalej. Ale jeśli zabraknie pelletu w zasobniku i piec się wygasi to już dupa blada nie wystarczy dosypać pelletu trzeba go kliknąć w ten ekranik pare razy... I weź tu wytłumacz przez telefon żonie co ona ma zrobić bo zimno w domu a angielski, nichu... A co w przypadku jak ten ekranik akurat przestał kontaktować? Nie da się że tak powiem wyłączyć i włączyć przełącznikiem z tyłu Ja tak miałem że ekran przez tydzień nie dawał znaków życia (piec robił co było ustawione) a ja zapomniałem dosypać pelletu. W domu zimno a na ekranie ćimno;). Dosypałem peletu a że nic nie widać na ekranie (bo nie działa) postanowiłem go pstryknąć tym z tyłu wyłącznikiem. Ale piec sam nie wystartował po podaniu mu prądu na nowo. Ale ekran "ożył" i jak na razie działa, więc kilka klików i wróciło ciepło do domu. Podoba mi się to że piec działa mimo padniętego ekranu (więcej niech już nie umiera). Ale szkoda że nie startuje w takim przypadku z automatu po przywróceniu zasilania, bo cała procedura "startu" niczym się różni od tej po braku zasilania bo jest tak sama za każdym razem (czyszczenie, załadunek,rozpalenie ). A skoro jest tu pani przedstawiciel to napisze co mnie boli A co niech wie;) Ogólnie to bardzo fajna koństrukcja pieca i palnika. A jeszcze jedno brak histerezy dla CWU też lipa troszke... Wiec poza "niepolskim" menu i tym co wyżej na bazgrałem to działa tak jak powinien. I pozdrowienia dla wszystkich w nowym 2019 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.01.2019 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Tłumaczyć ? Czy czekamy na Panią ? P.S. Twój nowy wyświetlacz leży sobie spokojnie u mnie na półce i czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 05.01.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 A jeszcze jedno brak histerezy dla CWU też lipa troszke... Fakt większa histeryza CWU by się przydała a jak by jeszcze była opcja programowania czasowego (tygodniowego) CWU to by był full wypas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.01.2019 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Na to to już mamy dawno lekarstwo. Trzeba zastosować taki sterownik.http://sanitsystem.pl/id,2089/prod,sterownik-cwu-do-kotlow-red-compact Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 05.01.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 @Rynio - palisz jakimś certyfikowanym peletem czy no name? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.01.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Na to to już mamy dawno lekarstwo. Trzeba zastosować taki sterownik. http://sanitsystem.pl/id,2089/prod,sterownik-cwu-do-kotlow-red-compact To bida Puławiak. Po polskiemu nima, żeby głupie CWU zaprogramować to zaś następny sterownik za 3,5 stówki? Straszna bieda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.01.2019 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Dlaczego bida normalne wyposażenie sterownika kotłowego. Fakt włosi się skupiają na poprawnym sterowaniu kotłem i bezpieczeństwem a nie sterowaniem wszystkim dookoła. Z drugiej strony w ilu polskich sterownikach jest język włoski ? Narazie sprzedaż kotłów na Polskę nie jest duży wiec nie opłaca się przygotowywać oprogramowania w języku Polskim. A i tych zwrotów w jezyku angielskim jest mało w wiekszości to pismo obrazkowe. histereza zbiornika jest taka jaką zalecają producenci podgrzewaczy wody wielokrotnie na szkoleniach u producentów podgrzewaczy wody wbijano nam do głów że przy dużych histerezach dochodzi do powstawania mikro pęknięć na emalii którą są pokrywane zbiorniki i co z tym jest związane korozji zbiorników. Więc niestety ale programowanie czasowe grzania cwu wcale nie jest takie super no chyba że przy zbiornikach ze stali nierdzewnej.A myślę że w opisywanej sytuacji gdyby menu było po polsku Pani też by sobie nie poradziła bo panika by ją zeżarła. Często miałem takie przypadki że ludzie dzwonili do mnie mając polskie sterownik z polskim menu i do tego posiadając kocioł po kilka lat z pytaniem Powie mi Pan jak sie zmienia temperaturę cwu i trzeba było krok po kroku tłumaczyć na co nacisnąć co zaznaczyc itd chociaż było to w sumie jasne proste i czytelne ale łatwiej było zadzwonić niż chociażby zerknać do instrukcji która została rzucona gdzieś w kąt i nikt nie wie gdzie jest. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.01.2019 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Heh, coś trzeba napisać żeby biedę wybielić Są polskie kotły pelletowe ze sterownikami polskich producentów gdzie sterownik poprawnie steruje kotłem są potrójne systemy bezpieczeństwa, sterowanie wszystkim dookoła i to nawet z pełnym bezpłatnym dostępem przez internet do wszystkich parametrów kotła z komputera, tabletu czy nawet telefonu komórkowego z każdego miejsca na ziemi gdzie tylko mamy dostęp do internetu. Puławiak pokaż to swojej pani przedstawiciel niech pokaże "makaronom" jak robią to Polacy: https://esterownik.pl/device/13975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.01.2019 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Myślisz że włosi nie mają sterowania przez net - mylisz sie mają już dawno https://play.google.com/store/apps/details?id=it.edilkamin.ekwifire2&hl=plAle nie stosują tego do wszystkich urządzeń generalnie tam króluje prostota w wielu piecykach były i są stosowane np takie sterowniki http://www.micronovasrl.com/en/realizzazione/pk004/I funkcjonowało to doskonale i obsługiwało wszystkie jezyki A taki sterownik włochów niestety nie zainteresuje - zbyt skomplikowane, tam nikt się w takie rozwiązania nie bawi.U nas się skupiamy na sterownikach z różnymi możliwościami sterowania obiegami 2-3- 10 pompami obiegami grzewczymi internetem i różnymi innymi cudami tam układ ma być prosty bez żadnych cudów ale skupiają się na innych rzeczach i dużo lepiej kontrolują tym bidnym sterownikiem pracę kotła niż my tymi wypasionymi.A włoskie kotły z biednymi sterownikami są popularne np w Niemczech czy Francji i innych krajach europy zachodniej a nasze z tymi wypasionym to już jakoś nie bardzo - ciekawe dlaczego ? Edytowane 5 Stycznia 2019 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RynioPynio 05.01.2019 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Ależ tu się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RynioPynio 06.01.2019 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Bardzo dobrze ze jest "kineskop" niech się przyzwyczaja do "polski klimat" Z tą histerezą to bardziej myślę o sezonie letnim, nie jest też to jakaś tragedia ale bardzo fajnie że jest (takie cudeńko co robi takie robote). A jak by piec miał regulacje to też by było co przestawić... hihi. Piec bardzo fajny ale czemu by nie podyskutować co tam te makarony zmajstrowały;) , a co? ... Bo dla niektórych zasobnik na 4 worki po 15kg to lipa na maxa... i nie polski? nie bedzie działać. Pellet mam WIREX akurat w dobrej cenie był. Ale testowałem jeden "lokalny producent" i nie byłem zadowolony, testowałem też jakiś mix lisciasto-iglasty (chyba import) i był dobry ale trafiłem ten certifikowany za nie wiele więcej, piec miał ledwie 2-3 tyg więc poszedłem taką drogą. Ale coś będę testować ale to już bliżej wiosny. A jeszcze odnośnie zmian parametrów i pani domu ale nie na piecu tylko na termostacie pokojowym też już ze 4 razy mówiłem co i jak,,, ale to nie kolor farby do włosów... Nie mam też parcia na milion parametrów, mam prost układ: piec, grzejniki i cwu. Na początku chciałem bufory, sterowniki, itd (na bogato). Ale dobrze że ktoś poświęcił mi kilka godzin i wytłumaczył "jak debilowi" że zaraz będą "koszty" a piec ma grzać i wymagać jak najmniej mojej atencji. Wiem jak to jest mieć piec na olej opałowy ale wiem też jak jest mieć tzw śmieciucha na grawitacji i węgiel w piwnicy. Patrząc z perspektywy czasu jak pierwszy raz zainteresowałem się peletem bo pojawiały się już palniki na pelet, które montowano w "olejakach" to wiele się zmieniło na plus bo to już pewnie z 10lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RynioPynio 06.01.2019 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 O tu jest filmik o złym pelecie ale zobaczcie co trza zrobić żeby ten piec czyścić (nie mówię o ubraniu ochronnym) ile roboty i co ile to robić? Nawet jak dobry pelet. I za to lubię te moje lagune że ona sama sobie zrobi dobrze... a ja jej tylko dosype... peletu. Nie mam też nic do marki kotła na filmie, trafiłem przypadkiem oglądając inny film tego autora (porównanie peletu, ZŁY vs DOBRY) i wspomniał w nim o tym jak wygląda piec po "tuningowanym" pelecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RynioPynio 06.01.2019 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A jeszcze jedno może i miał bym inny piec ale nie wszystko by mi wlazło do piwnicy i dlatego myślałem o REDzie:evil: ale okazało się że i Laguna wlezie. Cena do wyposażenia i została ONA... A teraz jak z żoną, za jakiś czas się okaże czy to ta jedyna... czy rozwód i pompa ciepła:confused:. Albo ognisko w salonie z mebli po żonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.01.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) O tu jest filmik o złym pelecie ale zobaczcie co trza zrobić żeby ten piec czyścić (nie mówię o ubraniu ochronnym) ile roboty i co ile to robić? Nawet jak dobry pelet. I za to lubię te moje lagune że ona sama sobie zrobi dobrze... a ja jej tylko dosype... peletu. Nie mam też nic do marki kotła na filmie, trafiłem przypadkiem oglądając inny film tego autora (porównanie peletu, ZŁY vs DOBRY) i wspomniał w nim o tym jak wygląda piec po "tuningowanym" pelecie he he he i tu widać różnicę - kocioł z wypasionym wypasionym sterownikiem i internetem a sadza aż strach, kocioł ze sterownikiem bida z nędzą po spaleniu 4 ton pelletu no name Poprostu każdy ma inne priorytety. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.01.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 ubrał się jak do czyszczenia reaktora w Czarnobylu i odstrasza ludzi od zakupu peleciaka Wystarczy użyć odkurzacza kominkowego i na bieżąco ściągać kurz z kotła by wiele się nie nakurzyło , mam beżową podołogę w piwnicy i suszę tez pranie obok kotła , no może nie w czasie czyszczenia ale jednak... i nie ubieram się w żadne specjalistyczne ciuchy . W tym sezonie też trafił mi sie taki pelet (kupiłem świadomie i opisywałem na FM) , ale kupiłem też pózniej od swego stałego dostawcy jak uzupełnił stany i teraz mieszam pół na pół i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts