Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotły na pellet Edilkamin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie za to zastanawia czemu jak zabraknie prądu i piec się wygasi to potem startuje sam ze swoją procedurą: czyszczenia,załadunku i rozpalenia i grzeje dalej.

Ale jeśli zabraknie pelletu w zasobniku i piec się wygasi to już dupa blada nie wystarczy dosypać pelletu trzeba go kliknąć w ten ekranik pare razy...

I weź tu wytłumacz przez telefon żonie co ona ma zrobić bo zimno w domu a angielski, nichu...

A co w przypadku jak ten ekranik akurat przestał kontaktować?

Nie da się że tak powiem wyłączyć i włączyć przełącznikiem z tyłu :(

Ja tak miałem że ekran przez tydzień nie dawał znaków życia (piec robił co było ustawione) a ja zapomniałem dosypać pelletu.

W domu zimno a na ekranie ćimno;).

Dosypałem peletu a że nic nie widać na ekranie (bo nie działa) postanowiłem go pstryknąć tym z tyłu wyłącznikiem.

Ale piec sam nie wystartował po podaniu mu prądu na nowo.

Ale ekran "ożył" i jak na razie działa, więc kilka klików i wróciło ciepło do domu.

Podoba mi się to że piec działa mimo padniętego ekranu (więcej niech już nie umiera).

Ale szkoda że nie startuje w takim przypadku z automatu po przywróceniu zasilania, bo cała procedura "startu" niczym się różni od tej po braku zasilania bo jest tak sama za każdym razem (czyszczenie, załadunek,rozpalenie ).

A skoro jest tu pani przedstawiciel to napisze co mnie boli ;) A co niech wie;)

Ogólnie to bardzo fajna koństrukcja ;) pieca i palnika.

A jeszcze jedno brak histerezy dla CWU też lipa troszke...

Wiec poza "niepolskim" menu i tym co wyżej na bazgrałem to działa tak jak powinien.

I pozdrowienia dla wszystkich w nowym 2019 roku.

Dlaczego bida normalne wyposażenie sterownika kotłowego. Fakt włosi się skupiają na poprawnym sterowaniu kotłem i bezpieczeństwem a nie sterowaniem wszystkim dookoła. Z drugiej strony w ilu polskich sterownikach jest język włoski ? Narazie sprzedaż kotłów na Polskę nie jest duży wiec nie opłaca się przygotowywać oprogramowania w języku Polskim. A i tych zwrotów w jezyku angielskim jest mało w wiekszości to pismo obrazkowe. histereza zbiornika jest taka jaką zalecają producenci podgrzewaczy wody wielokrotnie na szkoleniach u producentów podgrzewaczy wody wbijano nam do głów że przy dużych histerezach dochodzi do powstawania mikro pęknięć na emalii którą są pokrywane zbiorniki i co z tym jest związane korozji zbiorników. Więc niestety ale programowanie czasowe grzania cwu wcale nie jest takie super no chyba że przy zbiornikach ze stali nierdzewnej.

A myślę że w opisywanej sytuacji gdyby menu było po polsku Pani też by sobie nie poradziła bo panika by ją zeżarła. Często miałem takie przypadki że ludzie dzwonili do mnie mając polskie sterownik z polskim menu i do tego posiadając kocioł po kilka lat z pytaniem Powie mi Pan jak sie zmienia temperaturę cwu i trzeba było krok po kroku tłumaczyć na co nacisnąć co zaznaczyc itd chociaż było to w sumie jasne proste i czytelne ale łatwiej było zadzwonić niż chociażby zerknać do instrukcji która została rzucona gdzieś w kąt i nikt nie wie gdzie jest.

Edytowane przez Puławiak

Heh, coś trzeba napisać żeby biedę wybielić :)

Są polskie kotły pelletowe ze sterownikami polskich producentów gdzie sterownik poprawnie steruje kotłem są potrójne systemy bezpieczeństwa, sterowanie wszystkim dookoła i to nawet z pełnym bezpłatnym dostępem przez internet do wszystkich parametrów kotła z komputera, tabletu czy nawet telefonu komórkowego z każdego miejsca na ziemi gdzie tylko mamy dostęp do internetu.

Puławiak pokaż to swojej pani przedstawiciel niech pokaże "makaronom" jak robią to Polacy:

https://esterownik.pl/device/13975

Myślisz że włosi nie mają sterowania przez net - mylisz sie mają już dawno

https://play.google.com/store/apps/details?id=it.edilkamin.ekwifire2&hl=pl

Ale nie stosują tego do wszystkich urządzeń generalnie tam króluje prostota w wielu piecykach były i są stosowane np takie sterowniki

http://www.micronovasrl.com/en/realizzazione/pk004/

I funkcjonowało to doskonale i obsługiwało wszystkie jezyki

A taki sterownik włochów niestety nie zainteresuje - zbyt skomplikowane, tam nikt się w takie rozwiązania nie bawi.

U nas się skupiamy na sterownikach z różnymi możliwościami sterowania obiegami 2-3- 10 pompami obiegami grzewczymi internetem i różnymi innymi cudami tam układ ma być prosty bez żadnych cudów ale skupiają się na innych rzeczach i dużo lepiej kontrolują tym bidnym sterownikiem pracę kotła niż my tymi wypasionymi.

A włoskie kotły z biednymi sterownikami są popularne np w Niemczech czy Francji i innych krajach europy zachodniej a nasze z tymi wypasionym to już jakoś nie bardzo - ciekawe dlaczego ?

Edytowane przez Puławiak

Bardzo dobrze ze jest "kineskop" niech się przyzwyczaja do "polski klimat" ;)

Z tą histerezą to bardziej myślę o sezonie letnim, nie jest też to jakaś tragedia ale bardzo fajnie że jest (takie cudeńko co robi takie robote).

A jak by piec miał regulacje to też by było co przestawić... hihi.

Piec bardzo fajny ale czemu by nie podyskutować co tam te makarony zmajstrowały;) , a co? ;) ...

Bo dla niektórych zasobnik na 4 worki po 15kg to lipa na maxa... i nie polski? nie bedzie działać.

Pellet mam WIREX akurat w dobrej cenie był. Ale testowałem jeden "lokalny producent" i nie byłem zadowolony,

testowałem też jakiś mix lisciasto-iglasty (chyba import) i był dobry ale trafiłem ten certifikowany za nie wiele więcej, piec miał ledwie 2-3 tyg więc poszedłem taką drogą. Ale coś będę testować ale to już bliżej wiosny.

A jeszcze odnośnie zmian parametrów i pani domu ale nie na piecu tylko na termostacie pokojowym też już ze 4 razy mówiłem co i jak,,, ale to nie kolor farby do włosów...

Nie mam też parcia na milion parametrów, mam prost układ: piec, grzejniki i cwu.

Na początku chciałem bufory, sterowniki, itd (na bogato). Ale dobrze że ktoś poświęcił mi kilka godzin i wytłumaczył "jak debilowi"

że zaraz będą "koszty" a piec ma grzać i wymagać jak najmniej mojej atencji.

Wiem jak to jest mieć piec na olej opałowy ale wiem też jak jest mieć tzw śmieciucha na grawitacji i węgiel w piwnicy.

Patrząc z perspektywy czasu jak pierwszy raz zainteresowałem się peletem bo pojawiały się już palniki na pelet, które montowano w "olejakach" to wiele się zmieniło na plus bo to już pewnie z 10lat .

O tu jest filmik o złym pelecie ale zobaczcie co trza zrobić żeby ten piec czyścić (nie mówię o ubraniu ochronnym) ile roboty i co ile to robić?

Nawet jak dobry pelet.

I za to lubię te moje lagune że ona sama sobie zrobi dobrze... a ja jej tylko dosype... peletu.

Nie mam też nic do marki kotła na filmie, trafiłem przypadkiem oglądając inny film tego autora (porównanie peletu, ZŁY vs DOBRY) i wspomniał w nim o tym jak wygląda piec po "tuningowanym" pelecie

A jeszcze jedno

może i miał bym inny piec ale nie wszystko by mi wlazło do piwnicy i dlatego myślałem o REDzie:evil: ale okazało się że i Laguna wlezie.

Cena do wyposażenia i została ONA...:yes:

A teraz jak z żoną, za jakiś czas się okaże czy to ta jedyna... czy rozwód i pompa ciepła:confused:.

Albo ognisko w salonie z mebli po żonie.:bye:

O tu jest filmik o złym pelecie ale zobaczcie co trza zrobić żeby ten piec czyścić (nie mówię o ubraniu ochronnym) ile roboty i co ile to robić?

Nawet jak dobry pelet.

I za to lubię te moje lagune że ona sama sobie zrobi dobrze... a ja jej tylko dosype... peletu.

Nie mam też nic do marki kotła na filmie, trafiłem przypadkiem oglądając inny film tego autora (porównanie peletu, ZŁY vs DOBRY) i wspomniał w nim o tym jak wygląda piec po "tuningowanym" pelecie

he he he i tu widać różnicę - kocioł z wypasionym wypasionym sterownikiem i internetem a sadza aż strach, kocioł ze sterownikiem bida z nędzą po spaleniu 4 ton pelletu no name Poprostu każdy ma inne priorytety.

Laguna Patryki.jpg

Edytowane przez Puławiak

:wtf: ubrał się jak do czyszczenia reaktora w Czarnobylu i odstrasza ludzi od zakupu peleciaka

Wystarczy użyć odkurzacza kominkowego i na bieżąco ściągać kurz z kotła by wiele się nie nakurzyło , mam beżową podołogę w piwnicy i suszę tez pranie obok kotła , no może nie w czasie czyszczenia ale jednak... i nie ubieram się w żadne specjalistyczne ciuchy .

W tym sezonie też trafił mi sie taki pelet (kupiłem świadomie i opisywałem na FM) , ale kupiłem też pózniej od swego stałego dostawcy jak uzupełnił stany i teraz mieszam pół na pół i jest ok