Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotły na pellet Edilkamin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 328
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już na innym forum udowodniłem że to nie sadza więc pozwólcie że będę kopiował :)

Nie dymi, miałem inny pelet i był jasno szary nalot. Tutaj to po prostu nalot z popiołu który wygląda o tak: (jak widzicie jest ciemny, prawie grafitowy, tutaj lampa telefonu go rozjaśniła)

20190111_091819.thumb.jpg.30fa2fe9caec9c0f2dbdbbe72db0d876.jpg

Komora spalania jest biała więc tlenu nie brakuje.

Tu jest sadza od 2:30

wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

I tu od 14:20

A to co ja mam schodzi po dmuchnieciu :yes:

Komora spalania, nie czyszczona w tym sezonie.

20190111_180446.jpg.974e889632b6f5fe4c5c2d2c01655616.jpg

20190111_180520.jpg.68460c74063db9517f9b4c76b2c737dc.jpg

20190111_180348.jpg.27e62bb4b01fe35a5677b787d694793d.jpg

Edytowane przez eliks

Już na innym forum udowodniłem że to nie sadza więc pozwólcie że będę kopiował :)

Nie dymi, miałem inny pelet i był jasno szary nalot. Tutaj to po prostu nalot z popiołu który wygląda o tak: (jak widzicie jest ciemny, prawie grafitowy, tutaj lampa telefonu go rozjaśniła)

20190111_091819.thumb.jpg.30fa2fe9caec9c0f2dbdbbe72db0d876.jpg

Komora spalania jest biała więc tlenu nie brakuje.

Tu jest sadza od 2:30

I tu od 14:20

A to co ja mam schodzi po dmuchnieciu :yes:

Komora spalania, nie czyszczona w tym sezonie.

[ATTACH=CONFIG]424698[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]424699[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]424700[/ATTACH]

Miałem tak w komorze spalania (biało) po tym mieszanym "no name" sam pellet ciemny dość, słabo się rozpadał w wodzie, palił się super, "aż huczało";)

tylko ten nalot mnie zastanawiał i że nie wielka różnica w cenie poszedł "certyfikat" bałem się że taki coś za dobry "polepszany" ... może i błędnie go oceniłem, tak się zastanawiam;)

Po tym certyfikowanym komora nie jest taka biała...

Spieków nie widziałem po żadnym...

pozdrawiam

Noo temperatura spalin 100-120 stC w połowie wymiennika to faktycznie strasznie dużo. Na wylocie z kotła będzie pewnie około 70-80 st C

Wiem, że to mało. Zastanawiałem się tylko skąd między nami taka różnica (może niewielka ale jednak) i czy po czyszczeniu temperatura spalin u Eliksa będzie mniejsza a podwyższona temperatura spalin będzie wyznacznikiem, że nadszedł czas zdjęcia górnej pokrywy i czyszczenia.

Myślę że w sezonie nie będziesz miał takiej potrzeby żeby zdejmować pokrywę i czyścić.

Noo temperatura spalin 100-120 stC w połowie wymiennika to faktycznie strasznie dużo. Na wylocie z kotła będzie pewnie około 70-80 st C

Mierzone przed chwilą pirometrem. Na 3cim biegu na pokrywie wymiennika 82 stopnie w najcieplejszym miejscu, na wyjściu czopucha 74.

Nie zbudowałem domu ale zbudowałem komin :) mam kotłownię ( teraz nawet dość czystą ), nie chcę już nawet pelleciaka ( a miałem taki zamiar ), wiedziałem co wybrać ale miałem już dość siedzenia i spędzania czasu przy piecu :) teraz wolę sobie popatrzeć na cudze ale już za pieniądze.