Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pęknięte ściany w nowym domu !

Recommended Posts

Dzień dobry ! kupiliśmy mieszkanie w tzw.czworaku czyli kostka z składająca się z czterech lokali mieszkalnych dwupoziomowych ( bez piwnicy , garażu itd) z ogródkiem mieszkanie otrzymaliśmy w grudniu remont rozpoczął się w marcu. W lutym pojawiło się kilka malych pęknięć poziomych na ścianie które szybko zostały usunięte parę pojawiło się podczas wykończeniówki ale również ekipa od razu je naprawiła. Mieszkamy tam od początku maja jako jedyni w całej " kostce" jak narazie położyliśmy gładzie .... od dwóch tygodni pękają ściany u nas i u sąsiadów jak narazie tylko wewnętrzne i te które łączą nas z sąsiadem ściany zewnętrzne narazie są w całości . Pęknięcią są w 99% poziome nie ma różnicy czy na ścianie była gładź czy sam tynk , pękniecie które mam ja z jednej strony sąsiad ma takie samo z drugiej strony ! Nie wiemy co może być tego przyczyną ???? Może ktoś coś doradzi ?

20170524_214403.jpg

20170517_214828.jpg

20170517_220240.jpg

20170517_214714.jpg

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieszkamy tam od początku maja jako jedyni w całej " kostce" jak narazie położyliśmy gładzie .... od dwóch tygodni pękają ściany u nas i u sąsiadów jak narazie tylko wewnętrzne i te które łączą nas z sąsiadem ściany zewnętrzne narazie są w całości . Pęknięcią są w 99% poziome nie ma różnicy czy na ścianie była gładź czy sam tynk , pękniecie które mam ja z jednej strony sąsiad ma takie samo z drugiej strony ! Nie wiemy co może być tego przyczyną ???? Może ktoś coś doradzi ?

Pękają ściany działowe? Jakie grubości i z jakich materiałów?

Ściana wspólna z sąsiadem też pęka?

Ściana z sąsiadem to jest podwójna ściana z pustką pomiędzy sąsiednimi ścianami ?

Podepne sie pod temat, dom budowany w zeszlym roku z BK. pod oknami pojawily mi sie rysy a w przyszlym tyg maja mi tynkowac, dac jakas siatke pod tymi oknami zeby jakos zabezpieczyc przed takimi rysami?

Pęknięcia pod oknami to norma jeśli nie dałeś wzmocnień podokiennych ... siatkę możesz dać ale to nie gwarantuje powodzenia.

Podepne sie pod temat, dom budowany w zeszlym roku z BK. pod oknami pojawily mi sie rysy a w przyszlym tyg maja mi tynkowac, dac jakas siatke pod tymi oknami zeby jakos zabezpieczyc przed takimi rysami?

BK ma bardzo nędzną wytrzymałość na ściskanie , a okna mocno pracują i dają spore obciążenie punktowe (jak sie otworzy okno) i dlatego to pęka ...

Po to producenci gazobetonu sugerują aby dawać pod okna pręty zbrojeniowe aby wzmocnić gazobeton ...

BK ma bardzo nędzną wytrzymałość na ściskanie , a okna mocno pracują i dają spore obciążenie punktowe (jak sie otworzy okno) i dlatego to pęka ...

Po to producenci gazobetonu sugerują aby dawać pod okna pręty zbrojeniowe aby wzmocnić gazobeton ...

Już to gdzieś czytałem - może to była Twoja wypowiedź: "BK ma bardzo nędzną wytrzymałość na ściskanie" ale co to ma do tych pęknięć ?

"Okna mocno pracują i dają spore obciążenie punktowe (jak się otworzy okno) ... i dlatego pęka "

Chyba jednak nie znasz się na budownictwie, na oknach i na betonie komórkowym.

Całkowicie nie masz racji i siejesz zamieszanie.

Jakie to siły daje skrzydło otwartego okna żeby z tego powodu pękały ściany w okolicy okien ?

Ale brednie. Do czytających to stek bzdur nie bierzcie tego na serio.

Gość grend
Już to gdzieś czytałem - może to była Twoja wypowiedź: "BK ma bardzo nędzną wytrzymałość na ściskanie" ale co to ma do tych pęknięć ?

"Okna mocno pracują i dają spore obciążenie punktowe (jak się otworzy okno) ... i dlatego pęka "

Chyba jednak nie znasz się na budownictwie, na oknach i na betonie komórkowym.

Całkowicie nie masz racji i siejesz zamieszanie.

Jakie to siły daje skrzydło otwartego okna żeby z tego powodu pękały ściany w okolicy okien ?

:bash: - nie znasz się nie pisz. Jeżeli kogoś negujesz to chociaz napisz wersje alternatywna. Podwazasz zalecenia producentów...

:bash: - nie znasz się nie pisz. Jeżeli kogoś negujesz to chociaz napisz wersje alternatywna. Podwazasz zalecenia producentów...

zanim coś napiszesz, to dokładnie przeczytaj tekst a zwłaszcza ten co cytujesz. To nie wszystko, zrozum go.

7a7ef187.jpgczy jest okno, czy go nie ma, czy zamknięte, czy otwarte, siły działające na otwór okienny są takie same, a to, ze siły rozciągające na otworu okiennego są duże, to zbrojenie zawsze się daje, niezależnie z czego powstały mury .

To może inaczej ...

Czemu niektorzy producenci gazobetonu sami sugerują i zalecaja dawanie pod okna prętów zbrojenieniowych a jakoś żaden producent ceramiki lub silkatów zabiegów nie proponuje ...

https://www.ytong-silka.pl/pl/zbrojenia_pod_okna_1429.php

Może więc najpierw poczytaj i dopiero się wypowiadaj ...

Co do okien też widzę że nie masz żadnego pojęcia. Otwarte okno to jest obrzymi nacisk punktowy ...

Edytowane przez kaszpir007

A jaki związek mają otwory okienne z pęknięciami na ścianach wewnętrznych ?

Skąd wiesz, czy pęka bloczek, czy spoina ?

Skąd wiesz, czy pęknięcia nie są spowodowane osiadaniem stropu (czy też chudziaka) ?

W takiej sytuacji pęknie BK, jak silikat, czy ceramika

Zdrojenie podokienne zalecane jest także w przypadku silikatów, o czym mówi podręcznik Grupy Silikaty, czy Sil-Pro

Jeśli nie zastosowałeś zbrojenia, to nie bądź zdziwiony, jak po 2-3 latach takie rysy zobaczysz

Edytowane przez fotohobby

Zdrojenie podokienne zalecane jest także w przypadku silikatów, o czym mówi podręcznik Grupy Silikaty, czy Sil-Pro

Jeśli nie zastosowałeś zbrojenia, to nie bądź zdziwiony, jak po 2-3 latach takie rysy zobaczysz

Co nie zmienia faktu że przy ceramice czy silikacie szansa na wystąpienie ze względu na sporo wyższą wytrzymałość na ściskanie jest dużo mniejsza.

To może inaczej ...

Czemu niektorzy producenci gazobetonu sami sugerują i zalecaja dawanie pod okna prętów zbrojenieniowych a jakoś żaden producent ceramiki lub silkatów zabiegów nie proponuje ...

https://www.ytong-silka.pl/pl/zbrojenia_pod_okna_1429.php

Może więc najpierw poczytaj i dopiero się wypowiadaj ...

Co do okien też widzę że nie masz żadnego pojęcia. Otwarte okno to jest obrzymi nacisk punktowy ...

Jak byś znał konstrukcje budowlane to byś się nie musiał pytać "czemu".

Nie ma to nic wspólnego z "olbrzymim oddziaływaniem punktowym otwartego okna".

Popytaj mądrzejszych, np.

zanim coś napiszesz, to dokładnie przeczytaj tekst a zwłaszcza ten co cytujesz. To nie wszystko, zrozum go.

[ATTACH=CONFIG]389947[/ATTACH]

...

To że BK to słabiak to rozumiem, ale w jaki sposób otwarte okno ma wpływ na pęknięcia ściany pod oknem ? Masz na myśli to że okno ciężkie jest i jak się otworzy skrzydło to ... właśnie nie wiem co ;).

Jak ktoś neguje to niech napisze jak on to widzi.

Wracając do tematu. Pęknięcia te co widać są na ścianach działowych, czyli nie od nosności tylko od ugiecia dtropów, rzecz zakładana przez konstruktorów,

Byc może przyczyna jest postawienie ścianek na stropie nie rozszalowanym co jest błędem ale tak brygady niektóre robią.

.

Pęknięcia pod oknami

Czy bk czy inne materiały należy dozbrajać, nacisk nalezy rozpatrywać globalnie nie wycinkowo i niekiedy nie trzeba dozbrajać.

BK ma duży skurcz i ma niska wytrzymałość dodatkowo na ścinanie (na ściskanie przy domach to znaczenia nie ma, zbyt małe obciążenia)

Otwarte okno zawsze daje większy nacisk na kliny, kotwy i inne wynalazki, może to spowodować odpękniecie bloczka, ale nie jest nigdy przyczyna pęknięć podokiennych