cwic 25.05.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Zacząłem malowanie i w jednym miejscu w którym kiedyś wisiał mocno grzejący TV odeszła mi farba. Na pozostałej powierzchni trzyma się bardzo mocno, odrywałem farbę do momentu w którym się mocno trzymała. No ale mam dziurkę i zastanawiam się jak ją załatać? Myślałem żeby wypełnić ubytek gładzią szpachlową pomalować białym akrylem (sufitową), a na na koniec kolorem. Co Wy na to? Mam jeszcze biały grunt śnieżki ale nie wiem czy sam grunt pokryje ubytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 25.05.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Zagruntować płynnym gruntem. Zaszpachlować miękką gładzią, najlepiej polimerową. Przetrzeć drobnym papierem ściernym (>300). Zagruntować ponownie. Pomalować docelowym kolorem. Niestety prawie na pewno zaprawka będzie widoczna, pytanie czy będzie Ci to w tym miejscu przeszkadzało. Trzeba mieć dobrą rękę do szpachlowania i szlifowania, dobrą farbę, która nie wyblakła i której identyczny odcień "jak kiedyś" da się dokupić, oraz dobrą rękę do malowania. No chyba, że chcesz malować całą ścianę. Wtedy raczej nie będzie problemu, jeśli zrobisz tak, jak opisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cwic 25.05.2017 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Płyny grunt już poszedł. Rano zaszpachluje gładzią, a wieczorem będę szlifował. Cała ściana będzie malowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.06.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Szanowny Panie, usunięcie łuszczących się fragmentów powłoki malarskiej to dobry krok. Następny etap to dokładne odpylenie podłoża i jego zagruntowanie gruntem głęboko penetrującym, np. ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący. Do wypełnienia ubytków zalecam gotową masę szpachlową ACRYL PUTZ® LT22 LIGHT. Jest to bardzo dobra gładź, przeznaczona do szybkiego uzupełniania rys, pęknięć oraz wszelkiego rodzaju ubytków – bez względu na rodzaj podłoża. Nałożoną gładź należy wyszlifować, odpylić, pokryć farbą podkładową (np. wspomnianą przez Pana Śnieżką Grunt) oraz pomalować farbą nawierzchniową – zalecam zastosowanie Śnieżki Barwy Natury lub Śnieżki Satynowej. Aby uzyskać jednolitą kolorystykę, konieczne może być ponowne malowanie całej ściany. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts