Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pekający sufit w bloku z wielkiej plyty.

damianczypek

Recommended Posts

Ostateczne podejście do pękającego sufitu w bloku z wielkiej płyty. Wszystko wykute ,brak luźnych elementów.Teraz w planie jest porządne zagruntowanie tego co widać. Następny krok to porządne wypełnienie tego klejem elastycznym do płytek w 2 etapach tzn: wpierw głębokie szczeliny a jak porządnie wyschnie to druga warstwa tak żeby zostawić miejsce jeszcze na gładź. Nie zamierzam dawać żadnych siatek ani flizelin. Ktoś coś podpowie? Wszystkie uwagi mile widziane. a5a90b244462e2d1med.jpg

• 1 month później...
Ostateczne podejście do pękającego sufitu w bloku z wielkiej płyty. Wszystko wykute ,brak luźnych elementów.Teraz w planie jest porządne zagruntowanie tego co widać. Następny krok to porządne wypełnienie tego klejem elastycznym do płytek w 2 etapach tzn: wpierw głębokie szczeliny a jak porządnie wyschnie to druga warstwa tak żeby zostawić miejsce jeszcze na gładź. Nie zamierzam dawać żadnych siatek ani flizelin. Ktoś coś podpowie? Wszystkie uwagi mile widziane. a5a90b244462e2d1med.jpg

Czy Twoje działania przyniosły dobre efekty? U mnie też są takie pęknięcia i nie mam już do nich siły.

Szanowny Panie,

opisany przez Pana problem należy zgłosić od spółdzielni bądź wspólnoty mieszkaniowej. Pęknięcie najprawdopodobniej występuje w miejscu łączenia płyt żelbetonowych. Jednym z rozwiązań, które pozwolą zamaskować pęknięcie jest wypełnienie ubytku klejem elastycznym i nałożenie gładzi lub przyklejenie w tym miejscu np. belki styropianowej.

Prace należy zacząć od odpylenia i zagruntowania ubytku (polecam ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący). Szczelinę może Pan wypełnić masą elastyczną, np. wspomnianym klejem do płytek lub naprawczą masą elastyczną ACRYL-PUTZ® FX 23 FLEX. Najprawdopodobniej trzeba będzie tę czynność wykonać minimum dwukrotnie. Założenie przed aplikacją gładzi siatki jest dobrym pomysłem – dzięki niej będzie mniejsze ryzyko ponownego pękania sufitu. Do wykończenia polecam zastosować dostępną w gotowej do użycia formie gładź ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Gość Konto usunięte_1*

Jak mieszkałem w Rudzie Śląskiej w bloku to miałem podobnie i żadne zabiegi nie pomogły i to co ty chcesz zrobić to wyrzucanie pieniędzy i szkoda roboty , to musi być zrobione raz a porządnie czyli kup siatkę do elewacji minimum 160-kę worek kleju do siatki i zrób to porządnie , ja tak zrobiłem i przez 6 lat aż do wyprowadzki nie było najmniejszej ryski , przedtem co roku to samo , a mieszkałem nad polem wydobywczym kopalni Bielszowice i rąbało 10 razy w tygodniu tak że szklanki ze stołu spadały

oczywiście siatka na cały sufit nie paski , to jest 1 godz roboty potem tylko gips szpachlowy i dopiero gładź , będziesz zadowolony

Nie ma potrzeby klejenia na cały sufit , wystarczy pas 30 cm szerokości . To płyta żerańska i pęknięcia są tylko na łączeniach . Po wypełnieniu bruzdy , przed zatopieniem siatki zeskrob w tym miejscu gładź szpachlową - podejrzewam że sufit szpachlowany , zagruntuj , i wtop siatkę w klej .

• 3 weeks później...
A mogę spytać w jakim celu do tej pierwszej? Rozumiem że chodzi o pozwolenie na wykonanie remontu?

Szanowny Panie,

zgłoszenie do administracji (wspólnoty lub spółdzielni, w zależności od tego kto administruje budynkiem) zaistniałego problemu może pomóc w jego rozwiązaniu (być może podobne pęknięcia występują też w większej liczbie mieszkań w budynku).

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka