Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!! Pompa ciepła do nowego domu 140m2 pomorskie.

Arturwiczlino

Recommended Posts

^^

Musiales trafic na jakas super promocje bo obecnie za Twoja pompe ta sama firma sobie życzy 42 k brutto przy założeniu do 100km od siedziby firmy.

A Ty za 2 k dostales podlogowke na 170 m2 niezle ...

No bo wszyscy podają super optymistyczne wyceny, właśnie z gatunku że można zrobić gruntówkę, za 30tyś, a co do czego to potem nikt się pod taką ceną nie podpisze żadna firma, i jakoś nie można znaleźć nikogo kto by za tyle miał zrobione.

Dlatego proponuję skończyć oszukiwać czytelników z cudownymi cenami.

Bo jak już skończyły się sensowne argumenty powietrzna kontra gruntowa to zaczęły się pojawiać wyceny gruntówek których nikt nie robi.

W mojej firmie sytuacja jest jasna, dom o zapotrzebowaniu 9kW przy -20st.C mona ogrzać pompą nawet LG Therma V i cena tego zaczyna się od 22200zł brutto za całą kotłownię, (zbiornik CWU 300L, cyrkulacja CWU, bezprzewodowe sterowanie itd.)

ale jest to wersja mini, i raczej nie zalecam.

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No bo wszyscy podają super optymistyczne wyceny, właśnie z gatunku że można zrobić gruntówkę, za 30tyś, a co do czego to potem nikt się pod taką ceną nie podpisze żadna firma, i jakoś nie można znaleźć nikogo kto by za tyle miał zrobione.

Dlatego proponuję skończyć oszukiwać czytelników z cudownymi cenami.

Bo jak już skończyły się sensowne argumenty powietrzna kontra gruntowa to zaczęły się pojawiać wyceny gruntówek których nikt nie robi.

W mojej firmie sytuacja jest jasna, dom o zapotrzebowaniu 9kW przy -20st.C mona ogrzać pompą nawet LG Therma V i cena tego zaczyna się od 22200zł brutto za całą kotłownię, (zbiornik CWU 300L, cyrkulacja CWU, bezprzewodowe sterowanie itd.)

ale jest to wersja mini, i raczej nie zalecam.

no ja mam i co? możliwe? możliwe...

no ja mam i co? możliwe? możliwe...

Pomijam że pompa to chińczyk pewnie na Sanyo, rozmawialiśmy o polskich pompach, ale ok sam sprzedaje chińczyki i niektóre są dobre,

To najtańsza opcja jaką znalazłem z tą pompą i odwiertem 140m to 39tyś.

A Ty masz do 30tyś?

Nie da się bez złamania regulaminu polecić na FM instalatora, firmę instalacyjną. Nie każdy jak widać ma chęć to robić. Koledze posiadacza PP oczywiście jest łatwiej promować pewne rozwiązania. Zgodzę się, że przy tak niskiej cenie nie ma co liczyć na to by w polskiej jednostce znalazły się podzespoły z górnej półki. Wielu inwestorów miało tego świadomość...

Pomijam że pompa to chińczyk pewnie na Sanyo, rozmawialiśmy o polskich pompach, ale ok sam sprzedaje chińczyki i niektóre są dobre,

A Ty masz do 30tyś?

Może tą pc dało by się z 30K -http://serwer1300426.home.pl/kreator/oferta/kompletne-kotlownie-z-pompa-ciepla/kotlownia-7kw-geotermalna-dwa-zbiorniki/

Jakby pozbyć się tego bufora to może taniej -:D

A Ty masz do 30tyś?

firma od pompy niemiecka, ale wiadomo ze chińczyk... co w niej jest, Sanyo czy cos innego, nie wiem, nie zaglądałem...

za 44 mam z podłogówką - wycena samej podłogówki zrobiona przez inną firmę (robiła mi wodę i kanalizę) to było 11k, niby z rabatem :p

więc biorąc tą kwotę PC, odwierty, kotłownia to koszt 33k

przekracza twoje 30k, ale w tym było OZC i projekt do pozwoleń...

jęśli przyjmiemy że to koszt około 1k, to koszt skraca się do 32k

ale jak rozumiem wiesz lepiej ile wynosiła moja fakturka i ile zapłaciłem :p

ponadto przypominam, że oferty wiszące w necie, to tylko oferty, zawsze można spróbować negocjować :)

Nie da się bez złamania regulaminu polecić na FM instalatora, firmę instalacyjną. Nie każdy jak widać ma chęć to robić. Koledze posiadacza PP oczywiście jest łatwiej promować pewne rozwiązania. Zgodzę się, że przy tak niskiej cenie nie ma co liczyć na to by w polskiej jednostce znalazły się podzespoły z górnej półki. Wielu inwestorów miało tego świadomość...

A jakich podzespołów oczekujecie w pompie ciepła...?

Dla przykładu PPC Ecopower...

Sprężarka sanyo lub copeland...

Wymienniki płytowe sweep...

Pompy obiegowe LFP ...

Sterownik Frisko...

Ta nic więcej nie ma...

Taka pompa C 9 kosztuje 16400zł plus spiralne DZ za 10k na bogato, plus zasobnik CWU i armatura kotłowni z robotą ...

Całość w granicach 30-32k bez kiwnięcia palcem inwestora...

Witam,

od miesiąca poszukuję pompy i wykonawcy dla swojego domu o pow. 140m2 w okolicach trójmiasta.

Temat poznałem dość dogłębnie i nie ułatwiło mi to wyboru.

Znalazłem BDB ofertę od firmy ze śląska, ale nie są zainteresowani dojazdem do Gdyni, czy ktoś może polecić firmę, która wykona podobną instalację w podobnych pieniądzach??

http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/domy-od-130-do-160m2/stiebel-eltron-wpc-07-160m2.html

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy pomp ciepła :)

Witam,

Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonej pompy ciepła, zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/

W sprawie doboru oraz montażu zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Pompy obiegowe LFP ...

Sterownik Frisko...

Ta nic więcej nie ma...

Taka pompa C 9 kosztuje 16400zł plus spiralne DZ za 10k na bogato, plus zasobnik CWU i armatura kotłowni z robotą ...

Nic dodać nic ująć, tej wypowiedzi .

No może tylko że to pc 9 kw , a jeśli weźmiemy dom energooszczędny , to i 5 kw pc wystarczy , to i mniejsze DZ , więćc jeszcze taniej wyjdzie , zwłaszcza że pc może być kompletna , praktycznie z całą armaturą hydro , laik to może połączyć .

Pompy obiegowe LFP ...

Sterownik Frisko...

Ta nic więcej nie ma...

Dobrze rozumiem, że mocniejsze pompy mają zamontowane sprężarki Copelanda?

Dobrze rozumiem, że mocniejsze pompy mają zamontowane sprężarki Copelanda?

Nie wiem czy mocniejsze...

Taką informację mam od producenta ...

Albo..., Albo...

Sprężarka w samej pompie ciepła jest zamknięta w takiej szczelnej obudowie i nie bardzo jest jak dopatrzeć się co siedzi w środku...

Dla mnie bez znaczenia...

Nagnijcie trochę regulamin forum dla dobra ludzkości i porównajcie konkretną PC PW z konkretną PC gruntową . Narazie mamy jednego użytkownika, któremu udało się kupić gruntówkę w cenie powietrznej.

Mało wyraźnie napisałem Ile kosztuje kotłownia na PPC Ecopower...?

To nie jest home made...

Może ciebie nie być w tym czasie na budowie...:D

Dlaczego ? Bo jak pc grunt jet tania , to wzbudza nieufność , jak ta sama pc kosztuje drożej to już jest poważniej taktowana , ale że drogo , to pozostaje inne źródło ciepła . Dużo mógłbym na ten temat powiedzieć , ale nie zrobię tego bo mi Tomaszs131 bana strzeli:)