Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja strychy - proszę o poradę czy ma to sens.

majmaj

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jestem nowy i jest to mój pierwszy post na tym forum więc jeszcze raz witam.

Mieszkam w domu który ma ok 80lat. Parter jest wyremontowany i zamieszkany przez moją rodzinę :) Z narzeczoną bardzo pragniemy mieć własne mieszkanie, wstępnie składamy na postawienie nowego domu ale nie tak łatwo odłożyć ponad 300tys. :bash:

Dom w którym obecnie mieszkam ma ogromny stary i nie używany (nie licząc graciarni....) strych. Nie miał bym wątpliwości co do tego żeby się za to brać lecz mam mały dylemat. Niestety nie ma tam wylewki lecz klepisko z gliny, pod gliną ok 20cm przestrzeni wypełnionej izolacja (czyli dawniej słomą). Boję się wylać tam wylewkę betonową ponieważ może być to zbyt duże obciążenie dla stropu i ścian. Co polecicie w takiej sytuacji? Wylewki pelitowe?

Druga kwestia to zmiana całego dachu. Bo jest w stanie opłakanym. Jedynie mnie zastanawia jaki może być koszt wylewki i zmiany dachu. ok 80tys?

DSC_0172.jpg

DSC_0173.jpg

DSC_0174.jpg

DSC_0175.jpg

DSC_0176.jpg

Ładne poddasze, ale koszt remontu będzie spory. Nie wycenie, piszę z doświadczenia inwestora. Czasem lepiej wybudować niż remontować.

- Na deskach i belkach coś kwitnie - grzybek, pleśń? Trzeba sprawdzić i zabezpieczyć wszystko specjalnymi środkami, a najlepiej od nowa postawić. Do tego dachówka/blacha, folie, ocieplenie i płyta GK na rusztowaniu, okna, wentylacja.

- Podłoga, bez ruszania tego co jest - pływająca., z płytami od spodu? Jak zaczniesz wybierać, to potem trzeba to czymś uzupełnić i położyć płyty na wierzchu, a dopiero na to podłogę, chyba że na legarach deski od razu. Główny problem to wygłuszenie i nie trzeszczenie podłogi. Właśnie ktoś podawał na forum, że wie gdzie kupić keramzyt w dobrej cenie.

- Instalacje - grzewcza, wodna i elektryczna - do przemyślenia - jak ma być ogrzewane, ile pomieszczeń, ile grzejników jakiej mocy, gdzie łazienka co w łazience jak daleko do pionu, rozmieszczenie pomieszczeń, gniazdek, zapotrzebowania...

- Ściany GK z wygłuszeniem i stelażem, drzwi

Trzeba zrobić projekt, na tej podstawie można wycenić. Wycenę podzielić na rozbiórkę (koszty wywozu też się liczą), rzeczy konieczne, fanaberie, oraz robociznę.

Najtrudniej jest z wyliczeniem czasu i skoordynowaniem robót.

Łatwiej jest postawić dom od początku.

Edytowane przez Sawadi

Musi przyjechać dekarz zobaczyć i wycenić. Do tego potrzebujesz przemyśleć, jakie chcesz pokrycie, może być wymagane konkretne w planach zagospodarowania przestrzennego i ile będzie okien, czy chcesz podnieść ścianę kolankową. Od tego będzie zależeć czy zgłaszasz czy to będzie potrzebne zgłoszenie, czy pozwolenie na budowę. Budynek z którego roku? Moż wchodzić do rejestru zabytków. Chociaż tego może lepiej nie wiedzieć.