majmaj 29.05.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Witam serdecznie. Jestem nowy i jest to mój pierwszy post na tym forum więc jeszcze raz witam. Mieszkam w domu który ma ok 80lat. Parter jest wyremontowany i zamieszkany przez moją rodzinę Z narzeczoną bardzo pragniemy mieć własne mieszkanie, wstępnie składamy na postawienie nowego domu ale nie tak łatwo odłożyć ponad 300tys. Dom w którym obecnie mieszkam ma ogromny stary i nie używany (nie licząc graciarni....) strych. Nie miał bym wątpliwości co do tego żeby się za to brać lecz mam mały dylemat. Niestety nie ma tam wylewki lecz klepisko z gliny, pod gliną ok 20cm przestrzeni wypełnionej izolacja (czyli dawniej słomą). Boję się wylać tam wylewkę betonową ponieważ może być to zbyt duże obciążenie dla stropu i ścian. Co polecicie w takiej sytuacji? Wylewki pelitowe? Druga kwestia to zmiana całego dachu. Bo jest w stanie opłakanym. Jedynie mnie zastanawia jaki może być koszt wylewki i zmiany dachu. ok 80tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 29.05.2017 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 29.05.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 (edytowane) Ładne poddasze, ale koszt remontu będzie spory. Nie wycenie, piszę z doświadczenia inwestora. Czasem lepiej wybudować niż remontować. - Na deskach i belkach coś kwitnie - grzybek, pleśń? Trzeba sprawdzić i zabezpieczyć wszystko specjalnymi środkami, a najlepiej od nowa postawić. Do tego dachówka/blacha, folie, ocieplenie i płyta GK na rusztowaniu, okna, wentylacja.- Podłoga, bez ruszania tego co jest - pływająca., z płytami od spodu? Jak zaczniesz wybierać, to potem trzeba to czymś uzupełnić i położyć płyty na wierzchu, a dopiero na to podłogę, chyba że na legarach deski od razu. Główny problem to wygłuszenie i nie trzeszczenie podłogi. Właśnie ktoś podawał na forum, że wie gdzie kupić keramzyt w dobrej cenie. - Instalacje - grzewcza, wodna i elektryczna - do przemyślenia - jak ma być ogrzewane, ile pomieszczeń, ile grzejników jakiej mocy, gdzie łazienka co w łazience jak daleko do pionu, rozmieszczenie pomieszczeń, gniazdek, zapotrzebowania...- Ściany GK z wygłuszeniem i stelażem, drzwi Trzeba zrobić projekt, na tej podstawie można wycenić. Wycenę podzielić na rozbiórkę (koszty wywozu też się liczą), rzeczy konieczne, fanaberie, oraz robociznę. Najtrudniej jest z wyliczeniem czasu i skoordynowaniem robót. Łatwiej jest postawić dom od początku. Edytowane 29 Maja 2017 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 29.05.2017 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Zdecydowanie cały dach do wymiany, Tych desek nie da się już uratować raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 29.05.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Zwymiaruj, rozrysuj i zaplanuj co chcesz. Daj na początek dach do wyceny, to nie mały koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 29.05.2017 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Mam rozumieć dach do wyceny to po prostu wiary budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 29.05.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Musi przyjechać dekarz zobaczyć i wycenić. Do tego potrzebujesz przemyśleć, jakie chcesz pokrycie, może być wymagane konkretne w planach zagospodarowania przestrzennego i ile będzie okien, czy chcesz podnieść ścianę kolankową. Od tego będzie zależeć czy zgłaszasz czy to będzie potrzebne zgłoszenie, czy pozwolenie na budowę. Budynek z którego roku? Moż wchodzić do rejestru zabytków. Chociaż tego może lepiej nie wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts