Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit poddasza - połaczenie płyt kg i osb?

Recommended Posts

Powoli zabieram się do wykańczania nowo wybudowanego domu parterowego z użytecznym poddaszem, no i malym strychem jak to zwykle bywa przy domie z dachem dwuspadowym.

Na jętki położyłbym deski jakie mi zostały z budowy.

Między jętki (18x8 cm) włożyłbym 10cm styropianu aqua EPS033 i przykleiłbym go do tych desek. Resztę (8cm) uzupełniłbym wełną skalna, no i folia paroizolacyjna.

Styropian mi został po płycie fundamentowej i chciałbym go wykorzystac - dlatego pomysł połaczenia styropianu + wełny.

Potem, aby usztywnić sufit i nie martwić sie o to jak lekki/ciężki żyrandol zamontować na suficie poddasza, to do jętek przykręciłbym płyte osb i na to płyte gk.

Sama płyta gk 12.5mm mnie nie przekonuje.

Ma to sens?

Zastanawiam się czy styropian typu aqua nie będzie problemem.

I nie wiem jaką grubość płyt osb wybrać. Myślę o 12-18mm.

Twoja koncepcja jest możliwa do realizacji, ale musisz pamiętać o tym, że więźba dachowa pracuje. Zadaniem rusztu z profili stalowych na wieszakach do którego przykręca się płyty GK jest między innymi eliminacja naprężeń spowodowana ruchami więźby. W przypadku przykręcenia na sztywno płyt GK do jętek za pośrednictwem płyt OSB, prawdopodobnie bardzo szybko pojawią się spękania na połączeniach płyt.

Styropian typu aqua nie będzie żadnym problemem , można montować go na wcisk bez klejenia.