jakwdomku 30.05.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Powoli zabieram się do wykańczania nowo wybudowanego domu parterowego z użytecznym poddaszem, no i malym strychem jak to zwykle bywa przy domie z dachem dwuspadowym. Na jętki położyłbym deski jakie mi zostały z budowy.Między jętki (18x8 cm) włożyłbym 10cm styropianu aqua EPS033 i przykleiłbym go do tych desek. Resztę (8cm) uzupełniłbym wełną skalna, no i folia paroizolacyjna.Styropian mi został po płycie fundamentowej i chciałbym go wykorzystac - dlatego pomysł połaczenia styropianu + wełny. Potem, aby usztywnić sufit i nie martwić sie o to jak lekki/ciężki żyrandol zamontować na suficie poddasza, to do jętek przykręciłbym płyte osb i na to płyte gk.Sama płyta gk 12.5mm mnie nie przekonuje. Ma to sens?Zastanawiam się czy styropian typu aqua nie będzie problemem.I nie wiem jaką grubość płyt osb wybrać. Myślę o 12-18mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 30.05.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Twoja koncepcja jest możliwa do realizacji, ale musisz pamiętać o tym, że więźba dachowa pracuje. Zadaniem rusztu z profili stalowych na wieszakach do którego przykręca się płyty GK jest między innymi eliminacja naprężeń spowodowana ruchami więźby. W przypadku przykręcenia na sztywno płyt GK do jętek za pośrednictwem płyt OSB, prawdopodobnie bardzo szybko pojawią się spękania na połączeniach płyt.Styropian typu aqua nie będzie żadnym problemem , można montować go na wcisk bez klejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts