Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

To mój pierwszy post na forum więc nie bijcie proszę. Zmusił mnie do tego "problem", którego nie mogę rozwiązać samodzielnie, a nie mam się kogo poradzić. Mianowicie weekendami wykańczam poddasze domku jednorodzinnego i mam problem z sufitem podwieszanym pod jętkami (dach dwuspadowy z jętkami). Mianowicie na początku przewidziałem skosy podwieszone na grzybkach natomiast poziomy odcinek na prętach z wieszakami obrotowymi ruszt pojedynczy. Nie jestem pewien czy to poprawne, że chciałem wykonać sufit z takim sposobem podwieszenia jako pojedynczy czyli wieszak obto-profil CD60-płyta GK. Jako, że w praktycznie każdym poradniku i zdjęciach w internecie widzę, że na takich wieszakach sufit wykonuje się jako podwójny powoli skłaniam się do tej wersji. Proszę pouczcie mnie jak jest poprawnie. Powierzchnia poziomego odcinka sufitu to w przybliżeniu 4x3m oraz 4mx4,5m.

Drugim "problemem" jest sposób wykonania izolacji z wełny. Krokwie mam 20 cm, więc pomiędzy nie chce włożyć wełne 18 cm, a w drugiej warstwie wełne 10 cm. Problem mam z poziomym odcinkiem sufifu. Ocieplenie chce włozyć między jętki, analogicznie jak na skosach, ale jak zamocować drugą warstwę ocieplenia jeśli sufit obniżam o 25 cm? Powbijać gwoździe 15 cm przez izolacje w jętki od dołu i przywiązać do nich sznurek? Na jętkach bedzie podłoga stryszku, więc ułożenie na jętkach odpada.

Proszę o pomoc w nurtujących mnie problemach. Miło byłoby zobaczyc zdjęcia zrobionego sufitu. Od razu odpowiadam dlaczego wybór padł na wieszaki obrotowe z elementem rozprężnym - 98% prac wykonuje sam, więc dużo łątwiej jest mi wypoziomować sufit na takich wieszakach niż na jakichkolwiek innych, zwłaszcza, że jętki są na poziomie 3m nad podłogą.

Zapraszam do dyskusji!