Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak naprawić napuchnięty karton gips?

Recommended Posts

Dzień dobry,

Wykonawca Olabud z Bielska Białej zostawił mnie w takiej sytuacji , zdjęcia poniżej

20170529_122523.jpg

20170529_121934.jpg

20170529_122246.jpg

20170529_121856.jpg

W wielu miejscach karton rozepchał tynk. Sufit podwieszany także popękał .

Zabudowa byłą kładziona jeszcze przed wylewkami.

Nie wiem jak do sprawy podejść bo firma nie chce tego naprawiać, twierdząc że inna firma od wykończeń to sobie poprawi.

Nie wiem czy walczyć o reklamację i ile takie dzióbanie może kosztować.

Masakra :( Czy wykonawca powiedział Ci, że gips-karton kładzie się po zakończeniu prac mokrych? To są tynki suche i z wyjątkiem tych dedykowanych do łazienek nie powinno się ich narażać na dużą wilgoć. Dodatkowo nasuwa mi się pytanie o profile, jakie zastosowali? Powinny być co najmniej 0,6 mm. Możesz podpytać inną firmę wykończeniową czy jest szansa na to, aby nakręcić drugą warstwę karton-gipsów, z tym, że tam, gdzie masz "łódkę" raczej druga warstwa nie pomoże :(

Jak dla mnie wykonawca idiota. Fachowiec nie powinien zacząć roboty jeśli nie zostały zakończone najbardziej mokre etapy budowy (tynk i wylewki) , bo grozi to uszkodzeniem (zniszczeniem) zabudowy z KG ...

Tutaj widać że woda wsiąknęła w KG i KG napuchł.

W takim przypadku nalezy uszkodzone KG wymienić , bo te płyty już straciły swoje właściwości ...

Inna rzecz że takie zawilgocenie może spowodować że wjdzie grzyb i pleśń ...

Jak dla mnie wietrzyć i wymienic uszkodzone płyty i tyle