gramnabasie 31.05.2017 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Witam wszystkich miłośników kotłów,Mój stary piec ( śmieciuch ) robiony przez małego rzemieślnika z okolicy nie długo wyzionie ducha, dlatego zacząłem rozglądać się za nowym piecem. Wiem, że jest już sporo tematów o kotłach pelletowych, ale na żadnym nie spotkałem wzmianki o:Defro Delta EkopellNa stronie Defro, jest napisane, że to "nowość" i, że ma sprawność sięgającą 94 % co jest chyba najlepszym wynikiem z wszystkich pieców pelletowych tej firmy. Może znajdzie się ktoś kto się zna na kotłach? i powie mi coś o tym kociołku?I co sądzicie ogólnie o firmie Defro? Jestem zielony jeśli chodzi o kotły. Mam 200 m2 do ogrzania. Dom ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MSI2017 01.06.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Podpinam się pod temat. Też jestem przed wyborem pieca. I chce zakupić na pellet z rusztem awaryjnym wiem że w Delta Ekopell mogą zamontować. Rozważam też jest Kostrzewa Twin Bio Luxury i coś z Firmy SAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 02.06.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Na stronie Defro, jest napisane, że to "nowość" i, że ma sprawność sięgającą 94 % co jest chyba najlepszym wynikiem z wszystkich pieców pelletowych tej firmy. Może znajdzie się ktoś kto się zna na kotłach? i powie mi coś o tym kociołku? I co sądzicie ogólnie o firmie Defro? Jestem zielony jeśli chodzi o kotły. .Niska cena i ta sprawność nic tylko brać a zwróciłeś uwagę że ten kociołek nie ma wentylatora wyciągowego który stabilizuje pracę?.Jak widzisz do czyszczenia wymiennika pionowego w tym kociołku nie ma tam nawet żadnej "wajchy" .Już widzę jak ściągasz tą górną pokrywę. Jak nie ściągniesz to z tych papierowych 94% tam nie wiele zostanie po tygodniu :)Ja tam w dokumentacji co innego wyczytałem i co innego jest na stronie więc nie wiadomo ile tak naprawdę jest a na te 94% to trzeba z przymrużeniem oka patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drakan83 02.06.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Od czasu odkad czytam o kotla h na pelet to wg mnie defro sigma ekopell sie prezentuje...samoczyszczacy sie palnik, mechanizm czyszczenia wymiennika, spory zasobnik peletu...sprawia wrazenie, ze czlowiek nie bedzie jego niewolnikiem...takie mam na razie odczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 05.06.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Jeśli nie przeszkadza Ci wystająca tyczka to ten kociołek jest optymalnym wyborem.Szkoda tylko że polskie kociołki zaczynają się niebezpiecznie zbliżać cenowo do zachodniej konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MSI2017 05.06.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 A może ktoś jest dobrze zorientowany i wie gdzie można tanio kupić tego Defro. Przy nowym domu każdy szuka żeby zaoszczędzić bo jeszcze dużo jest do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 06.06.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Widzisz ja akurat mam już kociołek na pelet i wiem z autopsji na co zwrócić uwagę.Więc na mnie nie robią wrażenia napisy typu 94% spr. i niska cena.Niestety niska cena jest czymś okupiona .Cudów ni ma:) Niższa cena = się więcej roboty przy piecu a to z kolei= się piec na węgiel który jest tańszy w zakupie a chyba nie o to chodzi aby być zarobasem w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.06.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) Mi ten ostatni cyrk zalatuje tanim marketingiem betoniarkowym osób podających się za użytkowników Jeden dobę wczesniej pisze,że zamawia u kolegi instalatora po czym kolejnego dnia 2posty dalej sadzi linkiem i pisze,że najtaniej w sklepie www zamówiłDrugi udaje Greka i zmienia miejsce zamieszkania, po pytaniu co i jak po większej liczbie postów widac,że alfa i omega w konstrukcjach tej firmy, baaa jakimi skrótami fachowymi wali, widać,że sprzedawca i leci slangiem sprzedażowym. Generalnie coś tu śmierdzi myli Państwo Edytowane 6 Czerwca 2017 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MSI2017 07.06.2017 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Czyli tu nikt nic nie doradzi??? Szkoda. Trzeba dalej rozważać co wybrać:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 07.06.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Mi ten ostatni cyrk zalatuje tanim marketingiem betoniarkowym osób podających się za użytkowników Jeden dobę wczesniej pisze,że zamawia u kolegi instalatora po czym kolejnego dnia 2posty dalej sadzi linkiem i pisze,że najtaniej w sklepie www zamówił Drugi udaje Greka i zmienia miejsce zamieszkania, po pytaniu co i jak po większej liczbie postów widac,że alfa i omega w konstrukcjach tej firmy, baaa jakimi skrótami fachowymi wali, widać,że sprzedawca i leci slangiem sprzedażowym. Generalnie coś tu śmierdzi myli Państwo Jarecki i za to co napisałeś w pełni Cię popieram. Bo napisałes prawdę. A betoniarki chyba na marketingu chcą zaoszczędzić, to biorą co im się pod rękę nawinie. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.06.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Czyli tu nikt nic nie doradzi??? Szkoda. Trzeba dalej rozważać co wybrać:/ Witam, Ja odradzałbym kocioł na paliwo stałe... Takie urządzenia sa wypierane bardziej ekologicznymi, bezobsługowymi i efektywnymi energetycznie urządzeniami: kotły gazowe kondensacyjne, pompy ciepła..... Jeśli już decydujesz się na wymianę kotła, to może warto popatrzeć nieco w przyszłość? Myślałeś o czymś innym niż pelet? Masz przyłącze gazowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MSI2017 07.06.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Ja bynajmniej nie mam możliwości przyłącza gazowego. Kocioł kupuje do nowego domu a nie stać mnie w tej chwili na 50-70 tys żeby założyć termalną pompę ciepła. Czekam do sierpnia na tynki więc jest sporo pieniędzy do wydania żeby zamieszkać a wszystkiego nie mogę zrobić od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.06.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Ja bynajmniej nie mam możliwości przyłącza gazowego. Kocioł kupuje do nowego domu a nie stać mnie w tej chwili na 50-70 tys żeby założyć termalną pompę ciepła. Czekam do sierpnia na tynki więc jest sporo pieniędzy do wydania żeby zamieszkać a wszystkiego nie mogę zrobić od razu. Kto mówi od razu o 50 tysiącach? Myślałeś może o powietrznej pompie ciepła? Bez odwiertów, łatwa w montażu, tańsza niż gruntowa z odwiertami? Jak duży masz dom? Możesz sprawdzić jakie urządzenie by do Ciebie pasowało - TUTAJ mamy konfigurator - prosty, ale pomocny Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MSI2017 09.06.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Na 200m użytkowej to moim zdaniem taka pompa nie zda egzaminu a w moim przypadku sam prąd nie przyniesie żadnych oszczędności bo mam 80arów lasu i tylko piec z rusztem awaryjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.06.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Na 200m użytkowej to moim zdaniem taka pompa nie zda egzaminu a w moim przypadku sam prąd nie przyniesie żadnych oszczędności bo mam 80arów lasu i tylko piec z rusztem awaryjnym. Powierzchnia 200m2 nie jest zbyt duża do pracy powietrznej pompy ciepła - zobacz modele Vitocal 200-S czy Vitocal 250-S - takie rozwiązanie możesz mieć za 33-37 tysięcy PLN. Co ma las do kosztów ogrzewania? Szukałeś początkowo kotła na pellet. Chcesz go sam robić? Czy kupować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MSI2017 10.06.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Gdyby pan czytał mój post wcześniej że chce kupić piec na pellet z rusztem awaryjnym a nie wciskał coś co mnie wcale nie interesuje to by nie było takiego zdziwienia! Las ma dużo do kosztów ogrzewania bo jest własny. Pan niech sobie montuje w swoim domu co chce a wątek dotyczy pieca na pellet i interesują mnie tylko wypowiedzi ludzi którzy mogą doradzić w wyborze takiego pieca. Widocznie nie ma pan komu coś takiego wcisnąć więc proszę szukać dalej naiwnych i nie zaśmiecać wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.06.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Gdyby pan czytał mój post wcześniej że chce kupić piec na pellet z rusztem awaryjnym a nie wciskał coś co mnie wcale nie interesuje to by nie było takiego zdziwienia! Las ma dużo do kosztów ogrzewania bo jest własny. Pan niech sobie montuje w swoim domu co chce a wątek dotyczy pieca na pellet i interesują mnie tylko wypowiedzi ludzi którzy mogą doradzić w wyborze takiego pieca. Widocznie nie ma pan komu coś takiego wcisnąć więc proszę szukać dalej naiwnych i nie zaśmiecać wątku. Oczywiście, rozumiem. Na dzień dzisiejszy nie słyszałem o tym, by Pana województwo wprowadzało zakaz spalania paliw stałych więc powodzenia w inwestycji. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 31.08.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Wrzuciłem te dane w kalkulator viessmana i pokazał mi że poleca kocioł zgazowujący na drewno Vitoligno 150-S 17kW za 20500 zł netto.. sprawdziłem z ciekawości - Defro HG 25kW kosztuje 9800 netto.. no różnica raczej duża.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 16.12.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Znajomy użytkuje Deltę od końca września, pali pelletem od lokalnego sprzedawcy z dodatkami płyty za 549zł i mówi że nie ma problemu z piecem. Czy jest ktoś, kto może ma Deltę i potrafi to zweryfikować? Ja się napaliłem na Bio Slima, bo ma wentylator wyciągowy, ale tam gdzieś słyszałem że ten model nie toleruje gorszego jakościowo pelletu. Dziwne jest to, że wg Defro Slovakia, którzy wstawiają dużo filmów na YT, modele typu Bio SLim, Sigma Ekopell czy w/w Delta to te same palniki. Skąd więc bierze się ta różnica w przeznaczeniu i możliwościach palnika? Sam był łyknął Deltę, ale brak wentylatora wyciągowego ten model u mnie dyskwalifikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 18.12.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Znajomy użytkuje Deltę od końca września, pali pelletem od lokalnego sprzedawcy z dodatkami płyty za 549zł i mówi że nie ma problemu z piecem. Czy jest ktoś, kto może ma Deltę i potrafi to zweryfikować? Ja się napaliłem na Bio Slima, bo ma wentylator wyciągowy, ale tam gdzieś słyszałem że ten model nie toleruje gorszego jakościowo pelletu. Dziwne jest to, że wg Defro Slovakia, którzy wstawiają dużo filmów na YT, modele typu Bio SLim, Sigma Ekopell czy w/w Delta to te same palniki. Skąd więc bierze się ta różnica w przeznaczeniu i możliwościach palnika? Sam był łyknął Deltę, ale brak wentylatora wyciągowego ten model u mnie dyskwalifikuje. Defro Slovakia ma rację. To te same palniki i ich właściwości. Ktoś musiał źle cię poinformować. Wentylator wyciągowy można w Defro dokupić. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts