Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne plamy na olejowanej podłodze.

cp3

Recommended Posts

Witam,

około 8 miesięcy temu miałem kładzioną w mieszkaniu nową podłogę - dąb surowy olejowany.

Mam od jakiegoś czasu (a może od początku, a nie zauważyłem) swego rodzaju plamy na deskach. Różnią się one w dotyku od reszty deski - są gładziutkie. Chyba nigdzie nie są ułożone wdłuż deski, zawsze w poprzek. Na zdjęciach widać je na dolnej desce.

Czym są spowodowane? Jak się ich pozbyć? Czyja to wina? A może to normalne (nigdy wcześniej nie miałem olejowanej podłogi)? Czy mogę ponownie zaolejować podłogę, czy powinienem najpierw się tego w jakiś sposób pozbyć?

Z góry dziękuję i pozdrawiam1.jpg2.jpg

• 2 weeks później...

Pięknie dziękuję za odpowiedź.

Jestem zaskoczony, bo spodziewałem się, że nie jest to naturalne, ze względu na różnice w dotyku, ale laik nie raz zostanie zaskoczony :)

A tak z ciekawości: czym spowodowane są takie zmiany? Czy wynika to np z wpływu żywicy albo innego czynnika?

pozdrawiam

Witam,

około 8 miesięcy temu miałem kładzioną w mieszkaniu nową podłogę - dąb surowy olejowany.

Mam od jakiegoś czasu (a może od początku, a nie zauważyłem) swego rodzaju plamy na deskach. Różnią się one w dotyku od reszty deski - są gładziutkie. Chyba nigdzie nie są ułożone wdłuż deski, zawsze w poprzek. Na zdjęciach widać je na dolnej desce.

Czym są spowodowane? Jak się ich pozbyć? Czyja to wina? A może to normalne (nigdy wcześniej nie miałem olejowanej podłogi)? Czy mogę ponownie zaolejować podłogę, czy powinienem najpierw się tego w jakiś sposób pozbyć?

Z góry dziękuję i pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]390316[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]390317[/ATTACH]

na drugie twoje pytanie ... co ma wpływ w drewnie na takie przebarwienie...nie ma już odpowiedzi mimo, że stwierdzono iż jest to naturalne. Jeżeli jest naturalne to da się to wyjaśnić.

Czy te plamy to tylko te dwa miejsca?

Jakie wykonano czynności przed i w trakcie olejowania?

Jakie użyto oleje-firma nazwa...?

Czy zostało jeszcze to drewno?

Poza tym czy wykonane zdjęcia odpowiadają kolorystyce w naturze?

Zdjęcia są makro..., czy z pozycji stojącej sa również te plamy tak widoczne?

Próbowałem sam olejować dąb trzema różnymi olejami i żadnych takich plam, ani odcieni na błyszczach jak u ciebie nie otrzymałem...!

Czy te plamy to tylko te dwa miejsca?

Nie, około 3-5% desek ma tego typu plamy

Jakie wykonano czynności przed i w trakcie olejowania?

Niestety tego nie jestem w stanie stwierdzić, olejowała firma u której zamawiałem deski.

Zamieszczam zdjęcie oleju.

olej.jpg

Czy zostało jeszcze to drewno?

Tak, zostało.

Poza tym czy wykonane zdjęcia odpowiadają kolorystyce w naturze?

Czy chodzi o kolorystykę surowego drewna? Czy o to, czy oświetlenie nie powoduje złego oddania rzeczywistości?

Surowa deska jest troche innej barwy, ale różnica jest nieznaczna. Oświetlenie nie miało tutaj dużego wpływu. Ale każda deska ma oczywiście troche inny kolor.

Zdjęcia są makro..., czy z pozycji stojącej sa również te plamy tak widoczne?

Tak, widać je z pozycji stojącej.

Zastanawiam się nad tymi plamami, ponieważ:

- zostały 2 m^2 drewna, jeśli to wina konkretnych desek, to przy montażu byłoby to pewnie widoczne na pierwszy rzut oka dla fachowca i można było je wymienić

- nie wyobrażam sobie jak maszyna do olejowania miałaby spowodować takie zmiany w drewnie

- ciężko mi też sobie wyobrazić jak miałyby one powstać np. z powodu złego oleju

te fragmenty są gładziutkie w dotyku, tak jakby wierzchnia warstwa drewna została wypolerowana, jakby się dotykało szkła!

Edytowane przez cp3

a mogę prosić o rozszerzenie wypowiedzi?:)

Błyszcz

rodzaj silnego połysku, określenie stosowane często dla wyglądu przekroju promieniowego drewna twardych gatunków np.: klonu. wiązu, buka, dębu. Na przekroju promieniowym błyszczą liczne promienie rdzeniowe. Podobne zjawisko w mniejszym zakresie można zaobserwować u brzozy lub świerka.

Błyszcz to rodzaj silnego połysku, określenie stosowane często dla wyglądu przekroju promieniowego drewna twardych gatunków np.: klonu. wiązu, buka, dębu. Na przekroju promieniowym błyszczą liczne promienie rdzeniowe. Podobne zjawisko w mniejszym zakresie można zaobserwować u brzozy lub świerka.

• 1 month później...
Na tym polega piękno drewna - różnorodność i niepowtarzalność każdej deski. Błyszcz ma swój urok, podobnie jak inne cechy drewna jak sęki czy biel. Jeśli nie chciałeś mieć tego typu elementów na podłodze trzeba było wybrać inną selekcję drewna, ale moim zdaniem to właśnie takie cechy dodają uroku podłodze.

• 2 years później...

Zamieszczam zdjęcie oleju.

[ATTACH=CONFIG]391325[/ATTACH]

miałem kilkukrotnie "restaurowany" parkiet zawsze co do wyboru stosowanych środków pozostawiam to fachowcom. Najlepszy olej do tej pory to American Wood Oil. ostatnio firma zastosowała mi właśnie ten olej -jestem w szoku jaka może być różnica miedzy zastosowanymi materiałami. Po tym ostatnim oleju zastanawiam sie czy nie zerwać parkietu i położyć nowy.

Poprzedni stosowałem jakieś 6 lat temu i jedyne co robiłem z parkietem to hm odkurzałem i od czasu do czasu myłem wodą z detergentem. Na dodatek zastosowałem mop parowy!!!!! z czystej niewiedzy i co i jedyne ślady na parkiecie to ślady komunikacyjne które zaczęły wychodzić po 4 latach!!! bez konserwacji parkietu. Obecny olej który mi "wtarto" parkiet (z tego co pamiętam jesion) właśnie ten z twojego zdjęcia spowodował właśnie takie przebarwienia które fachowcy na tym forum nazywają pięknymi. parkiet powinien mieć jednolitą strukturę wierzchnia i nie powinno być tego typu "pięknych" przebarwień mówię to jako użytkownik a nie odbiorca. jeżeli takie coś by wystąpiło po zainwestowaniu w renowację nie czekałbym kolejnego okresu tylko szlifowanie i American Wood Oil w galonowych pojemnikach.

To nie jest reklama to jest doświadczenie użytkownika którego nie stać na cykliczne klekanie i wcieranie nowych warstw wosku za który trzeba będzie cyklicznie płacić.