Sandek 31.05.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Witam Drodzy Forumowicze, czy dobrym pomysłem przy murowaniu ścian będzie położenie pierwszej warstwy z jakiegoś materiału "ciepłego", np. Ytong Energo, a potem reszta pustaków tj. Kozłowice MAX25 moduł 238 ? Pytam, gdyż niedawno znajomy u Siebie i dla Siebie tak uczynił. W sumie uważam to za ciekawy pomysł, tylko jak z wytrzymałością na ściskanie takiego produktu. A może są jakieś inne sposoby - by "odizolować" termicznie ścinany od fundamentu ? Ponadto, powiedzcie mi proszę jaką szerokość i wysokość otworu drzwi garażowych zostawić ? Chodzi mi o jak najbardziej optymalny otwór. Szerokość garażu będzie 2,5, wysokość 2,8. Pytam, gdyż jeden sprzedawca (monter) bram garażowych radzi by zostawić szerokość jak w projekcie tj. 2,6m, inne zaś by powiększyć do 2,8m gdyż wtedy będą pasowały bramy większości producentów. Ktoś ma jakieś pomysły ? Dom jednorodzinny, z poddaszem użytkowym,ok. 115mkw użytkowej. Fundamenty lane bezpośrednio w gruncie + izolacja pozioma + bloczki fundamentowe. Hydroizolacja ściany fundamentowej systemem Izohan + termoizolacja Austrotherm (tylko od zewnątrz). Zalany chudziak. Strop pierwszy będzie z Akermana 18, strop drugi z Akermana 15. Dach dwuspadowy - beton lub ceramika. Wysokość pomieszczeń dół 2,7 góra 2,6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 31.05.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Co do mostka na od fundamentu polecam wątekhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?113625-Isomur-likwidacja-mostka-cieplnego-Tańszy-zamiennikW skrócie wg mnie lepiej zasypać pierwszą warstwę Maxa perlitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts