Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany - pierwsza wartstwa muru, Wysokość bramy garażowej

Recommended Posts

Witam

Drodzy Forumowicze, czy dobrym pomysłem przy murowaniu ścian będzie położenie pierwszej warstwy z jakiegoś materiału "ciepłego", np. Ytong Energo, a potem reszta pustaków tj. Kozłowice MAX25 moduł 238 ? Pytam, gdyż niedawno znajomy u Siebie i dla Siebie tak uczynił. W sumie uważam to za ciekawy pomysł, tylko jak z wytrzymałością na ściskanie takiego produktu. A może są jakieś inne sposoby - by "odizolować" termicznie ścinany od fundamentu ?

Ponadto, powiedzcie mi proszę jaką szerokość i wysokość otworu drzwi garażowych zostawić ? Chodzi mi o jak najbardziej optymalny otwór. Szerokość garażu będzie 2,5, wysokość 2,8. Pytam, gdyż jeden sprzedawca (monter) bram garażowych radzi by zostawić szerokość jak w projekcie tj. 2,6m, inne zaś by powiększyć do 2,8m gdyż wtedy będą pasowały bramy większości producentów.

Ktoś ma jakieś pomysły ?

Dom jednorodzinny, z poddaszem użytkowym,ok. 115mkw użytkowej. Fundamenty lane bezpośrednio w gruncie + izolacja pozioma + bloczki fundamentowe. Hydroizolacja ściany fundamentowej systemem Izohan + termoizolacja Austrotherm (tylko od zewnątrz). Zalany chudziak. Strop pierwszy będzie z Akermana 18, strop drugi z Akermana 15. Dach dwuspadowy - beton lub ceramika. Wysokość pomieszczeń dół 2,7 góra 2,6.