aztea 31.05.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Witam wszystkich, po wielu miesiącach czytania forum postanowiłem założyć nasz własny dziennik budowy. Nasz dziennik, bo jest nas troje:) . Działka kupiona jakieś dwa lata temu pod Szczecinem. Wymiary działki to 22x42 czyli jakieś 925m2. Wjazd na działkę mamy od wschodu. Działka nie jest uzbrojona chodź wszystkie możliwe warunki przyłączy już posiadamy. Woda, gaz, energia, brak kanalizacji. Widok teoretycznie z wjazdu na działkę.http://i1.fmix.pl/fmi2879/fc46e69b002c1dbc592f0769/zdjecie.jpg Widok ukazujący działkę.http://i2.fmix.pl/fmi989/4f169ca10010eabb592f0781/zdjecie.jpg Zdjęcia robione rok temu, przed działką droga wewnętrzna 8m, za naszym planowanym ogrodem droga 6m i za nią dom ze zdjęcia (już zamieszkały).Jak widać na zdjęciu, do drogi gminnej mamy 90m i nasza działka jest piąta. Z naszej drogi żadna działka nie jest jeszcze zabudowana z tym roku planują rozpocząć budowę na dwóch z nich. Nasze plany to wiosna 2018. W tym roku chcemy się dobrze przygotować do budowy i załatwić wszystkie formalności. Posiadamy:- warunki zabudowy - opinie geologa 3x4m- warunki przyłączy- najważniejsze czyli projekt e-121 wersja L z garażem od północy Mamy wybranego projektanta i kierownika budowy w jednej osobie, jesteśmy na etapie rozmyślań przed adaptacja projektu, która zacznie się na dniach. Rzut projektu.http://i3.fmix.pl/fmi313/2d286a450012b077592f0c98/zdjecie.jpg Co zamierzamy zmienić:- w projekcie mamy porotherm, na pewno go zmienimy początkowo miał byc ytong ale wybór prawdopodobnie padnie na silke 24 np. z Barlinka.- mamy strop monolityczny zmieniamy na wiązary, z racji poddasza nieużytkowego (wydzielone zostanie pomieszczenie 30m2 na "graciarnie")- likwidujemy kominy wentylacyjne, będzie rekuperacja.- likwidujemy komin CO, chcemy wyjście przez ścianę.- poszerzymy kuchnie o 30cm z holu wejściowego.- łączymy łazienki w jedną i z części garderoby wydzielimy prysznic.- ściana w korytarzu będzie do końca (ściana ta będzie jednocześnie szafą wnękowa) To wszystko co mi przy chodzi do głowy na tą chwile. Wszystkie komentarze proszę umieszczać w tym wątku i są one mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aztea 01.06.2017 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Dzisiaj może coś więcej o samym projekcie. Od samego początku założenie było jedno parterówka. Wydzielimy wiele domów w których piętro nie jest wykorzystane a ogrzewać i sprzątać je trzeba, idąc tym tropem poszukiwania zakończyliśmy na e-121. Ograniczeniem była działka a raczej jej szerokość 22m, e-121 ma 12,3m wiec ok. http://i2.fmix.pl/fmi1863/d2f83ccc001e6c76592fdfa4/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi331/e832e42a002bf0b6592fdfac/zdjecie.jpg Na zdjęciach przykładowe wizualizacje z katalogu. Parametry projektu E-121Pow. użytkowa (bez garażu):128,9 m²Pow. zabudowy:219,9 m²Min. szerokość działki:28,8 mMin. długość działki:20,3 mKondygnacje:parterowyPoddasze:do adaptacjiPiwnica:nieGaraż:dwustanowiskowyRodzaj dachu:czterospadowyWysokość domu:7,7 mSzerokość domu:12,31 mDługość domu:28,81 mKubatura:890 m³Nachylenie dachu:30°Rodzaj zabudowy:wolnostojącyTechnologia:murowanyStyl:nowoczesna elewacjaKalenica:równoległa do drogiPowierzchnia dachu:305 m²Liczba pokoi:4 Parametry w zupełności nam wystarczały wiec szybki telefon do biur projektowych, cena projektu:3100 zł i po kilku rozmowach kupujemy projekt 500 zł taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 01.06.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 - mamy strop monolityczny zmieniamy na wiązary, z racji poddasza nieużytkowego (wydzielone zostanie pomieszczenie 30m2 na "graciarnie") Nie idźcie tą drogą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aztea 01.06.2017 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Co tu dużo mówić na ten temat, wszystko ma swoje plusy i minusy. Przeczytałem wiele dzienników budowy z wiązarami i wiem że te osoby kolejny raz by wybrały to samo. Widziałem więźbę dachową po 10 latach i główkowanie co z tym zrobić. Nie oszukujmy się więźba c27 lub c24 jest nie do dostania lub bardzo droga. Jedziesz na skład i pytasz o taką to robią się wielkie oczy atest! a po co to Panu, wie Pan ile taka kosztuje. No właśnie później ludzie biorą co im dają i płaczą. Świadomie wybieram wiązary. Co do stropu, monolit przy poddaszu nieużytkowym to przerost formy nad treścią. Wyceny firm są wyższe o ok 100 tys. ze stropem monolitycznym i więźbą. Do tego dochodzi ocieplenie po stropie pod które i tak trzeba robić konstrukcje by móc zagospodarować tam stryszek. Rozumiem ze monolit daje stabilność bryły z tym ze przy parterówce, tą stabilność osiągnę z wiązarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 02.06.2017 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Zrobisz jak zechcesz, mieszkasz w ciekawym miejscu, w "bramie" silnych wiatrów na Polskę. Nie wiem, gdzie przeżyłaś Ksawerego i inne, wcale nie słabsze wichury i pojawiające się trąby powietrzne przy silnych burzach, bo ja w we własnym domu, właśnie z częściowym stropem drewnianym. Epicentrum trąby przeszło kilkaset metrów ode mnie, to nie jest obecnie jakaś abstrakcja z filmów amerykańskich. Dla odświeżenia doznań można poprzeglądać kilka fimików z YT. Strop drewniany jest słabszy, aniżeli monolityczny, który zapewnia budynkowi większą sztywność i bezpieczeństwo.Jak coś się stanie z dachem, jego pokryciem lub więźbą pozostaje betonowy monolit. Poza tym, ja bym sobie drugi raz, sufitu z podwieszanych do stropu drewnianego konstrukcji KG nie zrobił. Wiem, wiem, wiem...zaraz ktoś napisze, że to trzeba dobrze zrobić i będzie luksus. Jakoś nigdy, a widziałem sporo, takich konstrukcji nie widziałem takich, które by nie pękały. Mniej lub bardziej. Tak, czy inaczej, w przekonywaniu nie mam żadnej misji. Więcej się wymądrzał nie będę, tak, czy inaczej, życzę powodzenia. Bo projekt fajny. pzdr Edytowane 2 Czerwca 2017 przez ProStaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts