Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CRV, ktoś jeździ? Opinie,wymiana doświadczeń.

Tomaszs131

Recommended Posts

kemot_p możesz podzielić się informacjami na temat kosztów oryginalnych części eksploatacyjnych jak np. klocki hamulcowe, filtry?

W mojej bawarce klocki wymieniam co 50k i koszt oryginalnych przednich to 500 zł, tylnych 700 zł. Jedynym pozytywnym aspektem zakupu oryginałów jest ich trwałość 50 k km.

Edytowane przez Tomaszs131

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sorki nie zauważyłem edycji.

Tak jak wspominałeś filtry cząstek stałych w silnikach dieslach zastosowane zostały w modelu z 2010 roku. Mój target to rok 2012-14 więc w przypadku diesla owego filtra nie da się uniknąć. Więc benzyna wydaje się być dla mnie lepszym, rozsądniejszym wyborem.

P.S.

Obecnie jeżdżę dieslem z takim właśnie filtrem, przebieg 120 k km i nic podejrzanego się nie dzieje. Od 2002 roku bezustannie jeżdżę dieslem. Nie wiem czy benzyna w przypadku Hani to będzie dobry wybór.

Sam już nie wiem....

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

Tata ma Tiguana z filtrem dpf i też nie narzeka, więc może nie ma się czego bać. Chociaż słyszałem opinię, że w japonczykach te filtry są bardziej kłopotliwe. Tak czy inaczej, życzę dobrej decyzji, myślę że bez względu czy wybierzesz ropniaka czy benzyniaka bedziesz z marki i modelu zadowolony. Chociaż trochę tył w IV generacji im się nie udał imho.

Tata ma Tiguana z filtrem dpf i też nie narzeka, więc może nie ma się czego bać. Chociaż słyszałem opinię, że w japonczykach te filtry są bardziej kłopotliwe. Tak czy inaczej, życzę dobrej decyzji, myślę że bez względu czy wybierzesz ropniaka czy benzyniaka bedziesz z marki i modelu zadowolony. Chociaż trochę tył w IV generacji im się nie udał imho.

Masz rację, przyłożyli się do przodu auta, o tyle jakby zapomnieli.

Gość Konto usunięte_1*
Te filtry DPF to też nie jest jakaś wielka tragedia , miałem focusa z silnikiem Francuskim HDI o nazwie TDCI 2,0 oraz 136 ps i sobie latał bez problemów ale jak skończyły się długie trasy to powoli się odzywał i wchodził w tryb awaryjny , miałem kabel diagnostyczny to podłączałem w tryb wypalania i po problemie na jakiś czas ale mnie to wnerwiało to podjechałem do tjunera i wywalił mi to fizycznie i programowo a w promocji dorzucił kilka koników koszt 1400 zł i 170ps oraz równe 400nm prawie potwór

Te filtry DPF to też nie jest jakaś wielka tragedia , miałem focusa z silnikiem Francuskim HDI o nazwie TDCI 2,0 oraz 136 ps i sobie latał bez problemów ale jak skończyły się długie trasy to powoli się odzywał i wchodził w tryb awaryjny , miałem kabel diagnostyczny to podłączałem w tryb wypalania i po problemie na jakiś czas ale mnie to wnerwiało to podjechałem do tjunera i wywalił mi to fizycznie i programowo a w promocji dorzucił kilka koników koszt 1400 zł i 170ps oraz równe 400nm prawie potwór

Moc większa, lecz o ile zaczął więcej chlać paliwa bo przecież te kuce nie biorą się z powietrza?

Gość Konto usunięte_1*
Moc większa, lecz o ile zaczął więcej chlać paliwa bo przecież te kuce nie biorą się z powietrza?

Mało wiesz o tuningu , mnie przy 136ps palił średnio 6,1 /100 po usunięciu DPF-a i chipie spalanie zostało na tym samym poziomie z tym że ostrzej jeździłem ale jak by tak szło :lol2: po chipie jeździć normalnie to spalanie pewnie by ok 5/100 zeszło tak to działa bo silnik jest po prostu sprawniejszy , teraz w tym moim audiku 1,4 tdi ori 75ps po chipie na 105 ps spalanie po mieście z ledwością czasem dobija do 5/100 przy ostrej jeździe na trasie poniżej 4/100

Kolejne wiadomości z "drugiej ręki" o Hondzie.

Rozmawiałem dzisiaj z innym właścicielem nowej Hondy CR-V benzyna 2,0 (z sąsiadem czyli inny egzemplarz niż poprzednio opisany).

Analogiczny model (ale inny kolor) - kupiona w salonie w grudniu 2011 roku, manualna skrzynia biegów i napęd 4x4 (nie wiem czy były inne niż 4x4).

Przebieg też ok. 90.000 km i zero problemów, awarii czy napraw.

Spalanie , w mieście ok. 10,5, w trasie - wolna jazda 7-8 litrów (~90 km/h). Chyba trochę mało ?

Autostrada przy szybkości ok. 160 km/h podobno ok. 16,0 l/100 km. Też chyba powinien więcej spalić przy tej szybkości.

Kolejne wiadomości z "drugiej ręki" o Hondzie.

Rozmawiałem dzisiaj z innym właścicielem nowej Hondy CR-V benzyna 2,0 (z sąsiadem czyli inny egzemplarz niż poprzednio opisany).

Analogiczny model (ale inny kolor) - kupiona w salonie w grudniu 2011 roku, manualna skrzynia biegów i napęd 4x4 (nie wiem czy były inne niż 4x4).

Przebieg też ok. 90.000 km i zero problemów, awarii czy napraw.

Spalanie , w mieście ok. 10,5, w trasie - wolna jazda 7-8 litrów (~90 km/h). Chyba trochę mało ?

Autostrada przy szybkości ok. 160 km/h podobno ok. 16,0 l/100 km. Też chyba powinien więcej spalić przy tej szybkości.

Nie wiem jak to wygląda w starszych modelach ale w nowszej generacji jest możliwość zakupu auta z napędem na przednią oś. Nie mam zaufania do aut 4*4- koszty eksploatacyjne o wiele wyższe.

Co do spalania to ciężko mi coś na ten temat powiedzieć, nigdy nie jeździłem benzyniakiem i do tego suv-em.

Jeszcze raz dziękuję za informację.

A już myślałem, że wg39070 już wyśledził że pracuję w salonie Hondy i wpadłem ..., sorry ale i tak nie kłamię odnośnie historii (jakości) tych dwóch Hond CR-V :)

Poszukam, może znajdę jeszcze jakiś znajomych z Hondami CR-V.

Dziwne, już mam kolejnego i też z okolic 2011/2012 2,0 benzyna.