Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CRV, ktoś jeździ? Opinie,wymiana doświadczeń.

Tomaszs131

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomku, sprawdzę jak będę miał dostęp do komputera. Na tel. nie mam opcji wiadomości priv.

O honda taka jak moja...tylko ta ma progi za prawie 3 tysie :)

Z tego co poprzedni właściciel mówił to za progi dał o wiele mniej. Nie są to oryginalne hondowskie progi. Dla moich milusińskich okazały się zbawienne;)

• 3 weeks później...
CityMatic czy przy włączeniu klimy w ustawieniu auto, nadmuch jest tylko na nogi? Czy może jest to związane z temperaturą na zewnątrz?

Nigdy nie sprawdzałem, ja mam ustawione temperaturę i sposób nawiewu(wybór rodzaju) "auto " faktycznie wyświetla nadmuch tylko na nogi, ale związane jest to z klimą na tył auta.

Bardzo rzadko lub prawie wcale nie korzystam z Auto...ale sprawdzę jak to jest u mnie jak wyjdę z pracy.

Masz rację przyciśnięcie przycisku AUTO(1) wewnątrz pokrętła powoduje włączenie auto i nadmuch na stopy (piktogram) działa wtedy i wentylator i nadmuch na tył

Natomiast można zmieniać kierunek powietrza poprzez naciśnięcie AC/ON(2) gdy na wyświetlaczu pojawi się ON wtedy również działa climatronic i sprężarka(załącza się nawet zimą) klimy. W pozycji off nie działa sprężarka, ale działają wentylacja i klapy od nagrzewnicy(nawet latem).

Honda.jpg

z tymi automatycznymi klimami i "elektroniczno-wyświetlaczowymi" nawiewami to jakaś pomyłka. co prawda mam civica a nie crv ale nawet nie o markę tutaj chodzi. przecież ustawienia temp. czy kierunków nadmuchu to jakaś porażka w tych nowoczesnych rozwiązaniach. w starych wersjach samochodów mogłem sobie np. regulować różnicę siły nawiewu między szybą a nogami. dziś to niemożliwe. natomiast największą moją frustrację wywołuje regulacja temperatury. najniższa jaką mogę zapodać na wyświetlaczu to 16 st. przy tej temp. siedząc zimą w kurtce po prostu się pocę. niżej to już tylko chłodzenie na maxa. porażka. w starej hondzie mogłem sobie wszystko wyregulować tak jak chciałem, od minimum do maximum. w nowej to niemożliwe.

dlatego mnie osobiście dziwi fakt, że ktoś opowiadając o swoim aucie z dumą ogłasza, że ma autoklimę. dla mnie to akurat wielki minus.

natomiast największą moją frustrację wywołuje regulacja temperatury. najniższa jaką mogę zapodać na wyświetlaczu to 16 st. przy tej temp. siedząc zimą w kurtce po prostu się pocę. niżej to już tylko chłodzenie na maxa. porażka. w starej hondzie mogłem sobie wszystko wyregulować tak jak chciałem, od minimum do maximum. w nowej to niemożliwe.

dlatego mnie osobiście dziwi fakt, że ktoś opowiadając o swoim aucie z dumą ogłasza, że ma autoklimę. dla mnie to akurat wielki minus.

Klima auto to wg mnie nie jest pomyłka. Jest zdecydowanie lepsza niż zwykła "klimatyzacja" która jest chłodziarką.

Możesz tylko ręcznie dodać więcej ciepłego powietrza i tyle.

Zawsze można przejść w tryb manualny.

16 st. C w zimie i nadal jest za gorąco?

Może masz uszkodzoną "klimatyzację" ??

Wyłącz nagrzewanie i zostaw sam nadmuch powietrza.

Masz klimatyzację automatyczną czy półautomatyczną?

Tak......... Nacisnąć OK :-)

Niestety to jest dla bezpieczeństwa, nie szukałem nawet sposobu bo mnie to nie przeszkadza. Ale na pewno się da, bo w HP(PERMISSIONS 1.1 ) jest taka opcja tylko trzeba znaleźć.

Edytowane przez CityMatic

Klima auto to wg mnie nie jest pomyłka. Jest zdecydowanie lepsza niż zwykła "klimatyzacja" która jest chłodziarką.

Możesz tylko ręcznie dodać więcej ciepłego powietrza i tyle.

Zawsze można przejść w tryb manualny.

16 st. C w zimie i nadal jest za gorąco?

Może masz uszkodzoną "klimatyzację" ??

Wyłącz nagrzewanie i zostaw sam nadmuch powietrza.

Masz klimatyzację automatyczną czy półautomatyczną?

tu też mam koty z tobą drzeć? :D :no:

dlaczego niby automatyczna klima wg. ciebie jest "zdecydowanie lepsza niż zwykła"?

cytat z instrukcji mojej nieszczęsnej automatycznej klimatyzacji:

"gdy układ działa w pełni automatycznie, możliwa jest ręczna regulacja niektórych jego funkcji. pozostałe funkcje są nadal sterowane automatycznie. wybranie jakiejkolwiek funkcji ręcznie powoduje usunięcie z wyświetlacza komunikatu AUTO"

mnie całkowicie wystarcza klimatyzacja, która jest chłodziarką bo chłodzi mnie tam gdzie chcę.

z tymi automatycznymi klimami i "elektroniczno-wyświetlaczowymi" nawiewami to jakaś pomyłka. co prawda mam civica a nie crv ale nawet nie o markę tutaj chodzi. przecież ustawienia temp. czy kierunków nadmuchu to jakaś porażka w tych nowoczesnych rozwiązaniach. w starych wersjach samochodów mogłem sobie np. regulować różnicę siły nawiewu między szybą a nogami. dziś to niemożliwe. natomiast największą moją frustrację wywołuje regulacja temperatury. najniższa jaką mogę zapodać na wyświetlaczu to 16 st. przy tej temp. siedząc zimą w kurtce po prostu się pocę. niżej to już tylko chłodzenie na maxa. porażka. w starej hondzie mogłem sobie wszystko wyregulować tak jak chciałem, od minimum do maximum. w nowej to niemożliwe.

Muszę się z Tobą zgodzić, im się robi cieplej i słońce coraz wyżej wschodzi tym z wydajnością wentylacji jest gorzej.

Dzisiaj jadą z żoną do pracy zmuszony byłem ustawić wentylację na 16oC, przy 17- 18 nie dało się wytrzymać- dmuchało gorącym powietrzem.

Pomyślałem wpierw, że coś nie halo z wentylacją, dopiero później dotarło do mnie, że ten tym tak ma. CityMatic możesz to potwierdzić?

Nie potwierdzam. Zależy od temperatury jaką chcemy uzyskać, Słońce zimą komplikuje trochę pracę "auto"ale wyłączenie jej daje radę. Fakt że dzisiaj u mnie było - 12*C, więc nie wiem czy ma to wpływ ale w aucie miałem 18 i faktycznie teraz jest ciepło. Okres przejściowy a klima działa jak domowa pogodówka to nie jest dobre gdy ubrani jesteśmy ciepło. W tym okresie ja jeżdżę na mamualu.

Od wielu lat jeżdżę samochodami z automatyczną klimatyzacją.

Nigdy nie miałem problemu z automatyczną regulacja temperatury. Ani latem ani zimą.

Wewnętrzne czujniki temperatury zawsze dobrze działały i odpowiednio regulowały temperaturę.

Latem ustawiam np. na 21 st. C lub o kilka stopni mniej niż jest na zewnątrz (jak jest np. +30 st. C) a zima, w zależności od potrzeb 19-21, czasami 22 st. C i nie ma przegrzania lub wychłodzenia wnętrza.

Dyskomfort cieplny stwarza mocne słońce z boku. Te padające bezpośrednio na kierowcę lub pasażera. Zawsze będzie za gorąco od strony szyby.

Co do automatyki klimatyzacji - posiadacie Panowie ogrzewanie w domach ?

Korzystacie z termostatów i z automatyki sterowania kotłem gazowym czy chodzicie do kotłowni "dołożyć" gazu ? :)

Edytowane przez d7d