Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaski wokół okien

Recommended Posts

nie ma znaczenia tak na prawde, jezeli zrobi sie to dobrze

troche korzystniejsza jest opcja : zrobic w tynku jednym wszystko i pozniej pomalowac bo:

• Zachowana jest ciaglosc "mokre w mokre" przy nakladaniu tynku, nie ma przejscia, ktore zrobione niedokladnie moze spowodowac podplywanie wody pod tynk
  • Malowanie jest dokladniejsze kolorystycznie, w sensie rowniejsza linia wychodzi

Wielkie dzięki za poradę, opaski będę malować farbą silikonową.

Jeśli mogę, to jeszcze zapytam:

czy grunt pod tynk stosować biały, czy barwiony?

czy tynki silikonowe Knauf i Ceresit są warte uwagi?

nooo jezeli tynk silikon to opaska tez farba silikon. i jest ok.

Co do gruntu: grunt o ton jasniejszy niz tynk - to najlepsze rozwiazanie.

Co do Knauf i Ceresit - jestem nieco stronniczy, ale nie bez powodu... mialem w swojej ofercie juz: Atlas, Kabe, Ceresit, Knauf, Mapei, Kreisel, Majsterpol, Alpol, Baumit, Caparol, Dryvit, STO, Bolix, Cerral, Kleib, Basf-Relius, Termoorganika, Tytan-Selena, Kerakoll... pewnie jeszcze by sie paru znalazlo.

Zostaly mi:

Dryvit - super tylko ze za drogie

STO - bardzo dobre, ale mega trudne w obsludze i szczerze - troche za drogie

Caparol - tu sa produkty dobre i sa produkty tanie ale nawet te tanie sa IMO spoko jakosci patrzac na to co jest na rynku.. to zalezy :)

I to sa w zasadzie 3 firmy ktore polecic Ci spokojnie moge.

Firma ma w ofercie jeszcze: Bolix, Mapei, Cerral, Teroorganika... no ale powiem dyplomatycznie - mamy je w ofercie :)

Fihgter, a powiedz czy dopuszczalne jest zrobienie calego tynku w konkretnym kolorze, okolice jasno beżowego, a tylko wstawki pomalowac, z dwa tony ciemniejszy. Zeby calego tynku nie malowac

no dokladnie o takim przypadku mowimy.

Odnośnie tynku silikonowego Caparol - czy jest jakaś różnica w trudności wykonania struktury w porównaniu do np. Knaufa?

Słyszałem też opinie od jednego wykonawcy odnośnie tynku Caparol, iż wszystkie poprawki warstwy zbrojącej są widoczne właśnie na tym tynku - czy to prawda?

Ocieplenie budynku miałem wykonane ok. 5 lat temu, widać też dużo niedoskonałości - czy są sprawdzone sposoby na naprawę niedoskonałości?

np. umycie elewacji, zagruntowanie jej, ponowne naniesienie siatki i kleju, zagruntowanie i naniesienie struktury?

Mam też zamiar zastosować tynk 2mm