Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamienica i pompa ciepła

tomekwa

Recommended Posts

Kupiłem mieszkanie w przedwojennej kamienicy <110 m., parter w trakcie kapitalnego remontu, likwidacja pieców kaflowych, częściowo podłogówka, 3 pomieszczenia wyjście pod kaloryfery. Zastanawiam się nad źródłem ciepła. Rozważam PC PW. Do dyspozycji piwnica ~25 m.kw. pod jednym z pokoi. Kamienica chyba trochę ocieplona ale nie wiem jakie będzie zapotrzebowanie na moc.

Co wybrać- jaka firma i moc? Jak zainstalować?

Jednostka zewnętrzna może być od strony podwórka (na ścianie lub na podłożu) lub w piwnicy (można tak zrobić)?

Kanałówka czy klimakonwektory?

Edytowane przez tomekwa

Gość Konto usunięte_1*
Klimaknowektory to chyba ciężko bo maxymalnie trzy można zastosować , jeśli już to raczej kanałówka bo i tańsza dosyć dużo i chyba lepsza chociaż są przeciwnicy , pompa ciepła typowa to drogi szpas tym bardziej że wiąże się z robieniem od nowa wszystkich podłóg , na dom ok 100m2 kanałówka powinna wystarczyć spokojnie 7kw , to trochę inaczej działa niż typowe podłogowe czy kaloryfery , ale jest wątek o ogrzewaniu kanałowym tu na forum , zajmuje się tym forumowicz oszczędny grześ

Kanałówka to dla mnie ostateczność gdyż jak pisałem podłogówka położona i wyjścia na 3 kaloryfery również (klimakonwektory). Zresztą, nie chcemy tracić wysokości w pomieszczeniach, bo to jeden z uroków takiego mieszkania. Zresztą znalezienie wykonawcy, który zrobi to dobrze będzie niezwykle trudne w mojej okolicy.

Nigdy nie zagłębiałem się w temat kanałówek i PC P-P. Jak jest z wydajnością takich układów? Rozumiem, że taka instalacja jest wspólna z instalacją wentylacji mechanicznej i rekuperacją, czy też są to 2 instalacje?

oddzielne instalacje, bo to zupełnie inne przepływy powietrza. tutaj masz więcej na ten temat:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę

ma to swoje zalety. na pewno łatwiej to zainstalować niż podłogówkę, w kiepsko izolowanym domu może być tańsze w eksploatacji (dzięki możliwości czasowego obniżania temperatury i grzania tylko wtedy kiedy trzeba) pomimo gorszych COP (dla kanałówek, dla porządnych splitów COPy są całkiem dobre). komfort - z tym różnie może być, trudno powiedzieć. zwykle trzeba to połączyć z ogrzewaniem elektrycznym, np. w łazience albo na okresy największych mrozów. wg mnie kusząca propozycja dla lokalu wymagającego modernizacji.

Fachowcem odnośnie eksploatacji klimakonwektorów jest kolega map78

" U mnie na jednym obiegu pracują 3 rzeczone klimakonwektory ( wstawione w miejsce zlikwidowanych grzejników), plus 2 grzejniki i 2 drabinki

bez bufora i wszystko działa czwarty sezon znakomicie " http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page143

Kanałówka z kanałami to maks 30-40 cm ubytku w suficie. Tak jak pisze kolega imrahil, to 2 inne systemy, inne przepływy powietrza, kanałówka ok 4kW na grzaniu przerzuca średnio 500-600m3/h gdzie takie przepływy w rekuperacji to w domach jednorodzinnych o powierzchni zazwyczaj powyżej 200m2.c

Witam, zapraszam do skorzystania z oferty firmy Viessmann. Zaproś na miejsce budowy naszych specjalistów. Znajdziesz ich TUTAJ

Posiadamy wieloletnie doświadczenie w tego typu inwestycjach, a nasi partnerzy oferują m. in:

• Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji
  • Określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta
  • Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada danemu zamierzeniu budowlanemu lub modernizacyjnemu
  • Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności
  • Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych
  • Poglądowa kalkulacja potencjału oszczędności kosztów ogrzewania dzięki modernizacji
  • Informacje dotyczące publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków
  • Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych nowej instalacji grzewczej

W razie pytań - jestem do dyspozycji!

Czekam na wizje lokalną jednego z lokalnych instalatorów, niestety ma tylko NIBE (drogie) i Viessmana (jakoś nie przekonują mnie ich PP PW), 40 km ode mnie jest autoryzowany dystrybutor Panasonica, więc jest alternatywa.

A jak myślicie czy zamiast 3 klimakonwektorów może lepiej zrobić "Ogrzewanie ścienne"?

Edytowane przez tomekwa

Witam ponownie, widzę, że masz jakieś wątpliwości co do naszych urządzeń - może mogę je jakoś rozwiać? Postaram się pomóc!

Noż kuźwa , dziwisz się , poczytaj posty konsultanta Viessman-a za ostanie 5 lat ( nie tylko na tym forum) opinie o Viessman-ie ( nie tylk na tym forum ,to przestaniesz się dziwisz .Ja ofertę na PC gruntową ( od Ciebe-prawie) jak się budowałem 7lat temu dostałem na 80K . W końcu zrobiłem za 18K . No cuż .......

Noż kuźwa , dziwisz się , poczytaj posty konsultanta Viessman-a za ostanie 5 lat ( nie tylko na tym forum) opinie o Viessman-ie ( nie tylk na tym forum ,to przestaniesz się dziwisz .Ja ofertę na PC gruntową ( od Ciebe-prawie) jak się budowałem 7lat temu dostałem na 80K . W końcu zrobiłem za 18K . No cuż .......

Witam, przez 7 lat wiele się może zmienić.

Ile lat temu w końcu robiłeś instalację? 18 tysięcy za pompę z odwiertami?

• 2 weeks później...
Kupiłem mieszkanie w przedwojennej kamienicy <110 m., parter w trakcie kapitalnego remontu, likwidacja pieców kaflowych, częściowo podłogówka, 3 pomieszczenia wyjście pod kaloryfery. Zastanawiam się nad źródłem ciepła. Rozważam PC PW. Do dyspozycji piwnica ~25 m.kw. pod jednym z pokoi. Kamienica chyba trochę ocieplona ale nie wiem jakie będzie zapotrzebowanie na moc.

Co wybrać- jaka firma i moc? Jak zainstalować?

Jednostka zewnętrzna może być od strony podwórka (na ścianie lub na podłożu) lub w piwnicy (można tak zrobić)?

Kanałówka czy klimakonwektory?

Witam,

Jeżeli będzie Pan mógł zlokalizować moduł zewnętrzny na elewacji budynku lub na podłożu, z resztą nie powinno być problemu. Przed doborem pompy ciepła polecam zlecenie wykonania OZC przez projektanta, a następnie zlecenie doboru pompy ciepła doświadczonemu instalatorowi. Dzięki wynikowi OZC będzie możliwość doboru urządzenia o odpowiedniej mocy.

W celu doboru i wyceny sprawdzonej pompy ciepła zachęcam Pana do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od Pana miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie powietrznych pomp ciepła z rodziny Supraeco: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers