tomekwa 02.06.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Kupiłem mieszkanie w przedwojennej kamienicy <110 m., parter w trakcie kapitalnego remontu, likwidacja pieców kaflowych, częściowo podłogówka, 3 pomieszczenia wyjście pod kaloryfery. Zastanawiam się nad źródłem ciepła. Rozważam PC PW. Do dyspozycji piwnica ~25 m.kw. pod jednym z pokoi. Kamienica chyba trochę ocieplona ale nie wiem jakie będzie zapotrzebowanie na moc.Co wybrać- jaka firma i moc? Jak zainstalować? Jednostka zewnętrzna może być od strony podwórka (na ścianie lub na podłożu) lub w piwnicy (można tak zrobić)?Kanałówka czy klimakonwektory? Edytowane 2 Czerwca 2017 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.06.2017 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Należy zrobić OZC lokalu aby zorientować się w kwestii ;- moc cieplna lokalu w kW ,- zapotrzebowanie lokalu na ciepło w kWh ,Jednostka zewnętrzna PC PW musi być na zewnątrz, Jednostka wewnętrzna w lokalu lub piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 03.06.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Klimaknowektory to chyba ciężko bo maxymalnie trzy można zastosować , jeśli już to raczej kanałówka bo i tańsza dosyć dużo i chyba lepsza chociaż są przeciwnicy , pompa ciepła typowa to drogi szpas tym bardziej że wiąże się z robieniem od nowa wszystkich podłóg , na dom ok 100m2 kanałówka powinna wystarczyć spokojnie 7kw , to trochę inaczej działa niż typowe podłogowe czy kaloryfery , ale jest wątek o ogrzewaniu kanałowym tu na forum , zajmuje się tym forumowicz oszczędny grześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 03.06.2017 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 OZC to tylko kwestia mocy, wiec ostatni etap decyzyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.06.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 OZC to tylko kwestia mocy, wiec ostatni etap decyzyjny niekoniecznie. jeśli kamienica jest zmodernizowana i ma małe zapotrzebowanie na ciepło (nie chodzi o obciążenie cieplne), to można się pokusić o grzanie prądem. w innym wypadku można kombinować z PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 03.06.2017 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 (edytowane) Jest jeszcze opcja PEC ale nie mamy odpowiedzi o kosztach. W sumie masz racje z tym prądem. Muszę zlecić obliczenia. Edytowane 5 Czerwca 2017 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 04.06.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 W kamienicach sprawdzi się kanałówka tak jak kolega pisze wyżej, fajnie można ją ukryć w suficie podwieszanym, a w kamienicy to powszechnie stosowane. Teraz tylko pytanie jakiej mocy, musisz znać OZC mieszkania aby odpowiednio dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 05.06.2017 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Kanałówka to dla mnie ostateczność gdyż jak pisałem podłogówka położona i wyjścia na 3 kaloryfery również (klimakonwektory). Zresztą, nie chcemy tracić wysokości w pomieszczeniach, bo to jeden z uroków takiego mieszkania. Zresztą znalezienie wykonawcy, który zrobi to dobrze będzie niezwykle trudne w mojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 05.06.2017 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Nigdy nie zagłębiałem się w temat kanałówek i PC P-P. Jak jest z wydajnością takich układów? Rozumiem, że taka instalacja jest wspólna z instalacją wentylacji mechanicznej i rekuperacją, czy też są to 2 instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.06.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Nigdy nie zagłębiałem się w temat kanałówek i PC P-P. Jak jest z wydajnością takich układów? Rozumiem, że taka instalacja jest wspólna z instalacją wentylacji mechanicznej i rekuperacją, czy też są to 2 instalacje? oddzielne instalacje, bo to zupełnie inne przepływy powietrza. tutaj masz więcej na ten temat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę ma to swoje zalety. na pewno łatwiej to zainstalować niż podłogówkę, w kiepsko izolowanym domu może być tańsze w eksploatacji (dzięki możliwości czasowego obniżania temperatury i grzania tylko wtedy kiedy trzeba) pomimo gorszych COP (dla kanałówek, dla porządnych splitów COPy są całkiem dobre). komfort - z tym różnie może być, trudno powiedzieć. zwykle trzeba to połączyć z ogrzewaniem elektrycznym, np. w łazience albo na okresy największych mrozów. wg mnie kusząca propozycja dla lokalu wymagającego modernizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 05.06.2017 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Jeszcze raz przypomnę, że poprzedni właściciel już zainstalował podłogówkę i mam wyjścia pod 3 kaloryfery, więc nie muszę w to inwestować, jedynie koszt klimakonwektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.06.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Fachowcem odnośnie eksploatacji klimakonwektorów jest kolega map78 " U mnie na jednym obiegu pracują 3 rzeczone klimakonwektory ( wstawione w miejsce zlikwidowanych grzejników), plus 2 grzejniki i 2 drabinki bez bufora i wszystko działa czwarty sezon znakomicie " http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page143 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 05.06.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Kanałówka z kanałami to maks 30-40 cm ubytku w suficie. Tak jak pisze kolega imrahil, to 2 inne systemy, inne przepływy powietrza, kanałówka ok 4kW na grzaniu przerzuca średnio 500-600m3/h gdzie takie przepływy w rekuperacji to w domach jednorodzinnych o powierzchni zazwyczaj powyżej 200m2.c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.06.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Witam, zapraszam do skorzystania z oferty firmy Viessmann. Zaproś na miejsce budowy naszych specjalistów. Znajdziesz ich TUTAJPosiadamy wieloletnie doświadczenie w tego typu inwestycjach, a nasi partnerzy oferują m. in: Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacjiOkreślenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada danemu zamierzeniu budowlanemu lub modernizacyjnemu Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych Poglądowa kalkulacja potencjału oszczędności kosztów ogrzewania dzięki modernizacji Informacje dotyczące publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych nowej instalacji grzewczej W razie pytań - jestem do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 08.06.2017 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Czekam na wizje lokalną jednego z lokalnych instalatorów, niestety ma tylko NIBE (drogie) i Viessmana (jakoś nie przekonują mnie ich PP PW), 40 km ode mnie jest autoryzowany dystrybutor Panasonica, więc jest alternatywa. A jak myślicie czy zamiast 3 klimakonwektorów może lepiej zrobić "Ogrzewanie ścienne"? Edytowane 8 Czerwca 2017 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.06.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Najkorzystniejsza sytuacja jest wówczas, gdy masz ciepło w stopy a chłodną głowę.Poczytaj posty kolegi map78 . On sobie b.chwali ten układ , bo klimakonwektory pracują na temperaturze czynnika > 32 C , a więc tak jak podłogówka i są b.użyteczne w kwestii chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.06.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Viessmana (jakoś nie przekonują mnie ich PP PW), Witam ponownie, widzę, że masz jakieś wątpliwości co do naszych urządzeń - może mogę je jakoś rozwiać? Postaram się pomóc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 09.06.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Witam ponownie, widzę, że masz jakieś wątpliwości co do naszych urządzeń - może mogę je jakoś rozwiać? Postaram się pomóc! Noż kuźwa , dziwisz się , poczytaj posty konsultanta Viessman-a za ostanie 5 lat ( nie tylko na tym forum) opinie o Viessman-ie ( nie tylk na tym forum ,to przestaniesz się dziwisz .Ja ofertę na PC gruntową ( od Ciebe-prawie) jak się budowałem 7lat temu dostałem na 80K . W końcu zrobiłem za 18K . No cuż ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.06.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Noż kuźwa , dziwisz się , poczytaj posty konsultanta Viessman-a za ostanie 5 lat ( nie tylko na tym forum) opinie o Viessman-ie ( nie tylk na tym forum ,to przestaniesz się dziwisz .Ja ofertę na PC gruntową ( od Ciebe-prawie) jak się budowałem 7lat temu dostałem na 80K . W końcu zrobiłem za 18K . No cuż ....... Witam, przez 7 lat wiele się może zmienić. Ile lat temu w końcu robiłeś instalację? 18 tysięcy za pompę z odwiertami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 22.06.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Kupiłem mieszkanie w przedwojennej kamienicy <110 m., parter w trakcie kapitalnego remontu, likwidacja pieców kaflowych, częściowo podłogówka, 3 pomieszczenia wyjście pod kaloryfery. Zastanawiam się nad źródłem ciepła. Rozważam PC PW. Do dyspozycji piwnica ~25 m.kw. pod jednym z pokoi. Kamienica chyba trochę ocieplona ale nie wiem jakie będzie zapotrzebowanie na moc. Co wybrać- jaka firma i moc? Jak zainstalować? Jednostka zewnętrzna może być od strony podwórka (na ścianie lub na podłożu) lub w piwnicy (można tak zrobić)? Kanałówka czy klimakonwektory? Witam, Jeżeli będzie Pan mógł zlokalizować moduł zewnętrzny na elewacji budynku lub na podłożu, z resztą nie powinno być problemu. Przed doborem pompy ciepła polecam zlecenie wykonania OZC przez projektanta, a następnie zlecenie doboru pompy ciepła doświadczonemu instalatorowi. Dzięki wynikowi OZC będzie możliwość doboru urządzenia o odpowiedniej mocy. W celu doboru i wyceny sprawdzonej pompy ciepła zachęcam Pana do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od Pana miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie powietrznych pomp ciepła z rodziny Supraeco: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts